Türkiye'de Araç Satışlarında Yeni Rekor! TOASO, DOAS ve FROTO Nasıl Etkilenecek?

Türkiye'de Araç Satışlarında Yeni Rekor! TOASO, DOAS ve FROTO Nasıl Etkilenecek? Hafif Araç Pazarı Ara25'te yıllık %13 büyüme kaydetti Bu gelişme sektör açısından olumlu karşılandı. Borsanın otomotiv devleri bu gelişmeden ne şekilde etkilenecek? Gedik Yatırım değerlendirdi.

Aracı Kurum Otomotiv Hissesine 1295.00TL Hedef Fiyat Verdi!
Google News
Türkiye'de Araç Satışlarında Yeni Rekor! TOASO, DOAS ve FROTO Nasıl Etkilenecek? Hafif Araç Pazarı Ara25'te yıllık %13 büyüme kaydetti  Bu gelişme sektör açısından olumlu karşılandı. Borsanın otomotiv devleri bu gelişmeden ne şekilde etkilenecek? Gedik Yatırım değerlendirdi.



Gedik Yatırım Otomotiv - ODMD Verileri - Ara25

Hafif Araç Pazarı Ara25'te yıllık %13 büyüme kaydetti (Pozitif)

Ara25’te güçlü momentum sürdü… Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin (ODMD) verilerine göre, Kasım ayında Binek Araç satışları yıllık %9 artışla 146,3 bin adede (Kas25: 104,8 bin), Hafif Ticari Araç satışları ise %28 büyüme ile 45,3 bin adede (Kas25: 28,2 bin) ulaştı. Böylece; Hafif Araç satışları yıllık %13 artışla 191,6 bin adet seviyesine çıktı. (Kas25: 133,0 bin)

Aralık ayı satış hacimleri, sezonsal etkiyle aylık bazda %44 oranında güçlü bir artış göstermiştir (Binek: +%40, Hafif Ticari: +%61). Bu performans, Eylül, Ekim ve Kasım ayında kaydedilen %9’luk, %5’lik ve %15’lik aylık artışın ardından bir diğer güçlü büyümeye işaret etmektedir. Hatırlanacağı üzere, Temmuz (-%9 aylık) ve Ağustos (-%6 aylık) dönemlerinde üst üste iki ay süren bir daralma yaşanmıştı. Bu gerilemenin temel nedeni, ÖTV oranı düzenlemelerine ilişkin fiyatlama belirsizlikleri olmuştu.

Marka performansları açısından Renault, Aralık ayında liderliğe koruyarak ayın en çok satan markası oldu. 2025 yılı figürlerinde de Renault pazar liderliğini korurken, onu Fiat, VW, Ford, Toyota, Peugeot, Opel, Citroën, Hyundai ve BYD takip etti. Öte yandan; VW Ekim itibarıyla Ford’u geçerken; Citroën ise Kasım ayında Hyundai’nin üzerine çıktı.

Pazar Gelişmeleri: (2025)

o Elektrikli binek araçların pazar payı %17,7 seviyesine yükseldi (11A25: 17,8 - 2024: %10,7). Hibrit araçların payı da güçlü bir artışla %27,2 seviyesine ulaştı (11A25: %26,9 - 2024: %18,8). Elektrikli araçların hızlanan benimsenme süreci, tüketici tercihlerinde yapısal bir değişime işaret etmekte ve alternatif güç aktarma sistemlerinin daha geniş bir müşteri tabanı tarafından giderek daha fazla kabul gördüğünü göstermektedir. Ancak, asgari ÖTV oranlarının %10’dan %25’e yükseltilmesinin bu dönüşümün kısa vadeli hızını sınırladığını düşünüyoruz. Hala güçlü olsa da, EV penetrasyonu bir miktar soğuma sinyali veriyor.

o SUV segmenti, perakende satışlarda ağırlığını korusa da yıllık bazda hafif düşüşle toplam satışların %61,9’unu oluşturdu (11A25: %62,5 - 2024: %56,8).

o B (giriş) segmentinin payı 2024’teki %29,8 seviyesinden 2025’te %27,0’a geriledi. Buna karşılık, D segment payı %10,5’ten %13,4’e yükseldi. Ancak, D segmentinin payı 5A25 itibarıyla ulaştığı %15,9’luk zirveden gerileyerek bir miktar normalleşmeye işaret etti. (BYD Seal U, Chery Tiggo 8, BMW X1 ve Mini Countryman modellerinin olumlu katkısıyla)

o TOGG perakende satış hacmi Ara25’te yıllık bazda %27 artışla 7,3 bin adet olurken, 2025’te yıllık %30 artışla 39,0 bin adede yükseldi.

o BYD satışlarında yılın başındaki güçlü momentumu göremiyoruz; Ara25’te yıllık ve aylık %12 daralma ile 4,8 bin adetlik satış gerçekleşti. Marka, 2025’i binekte 9. sırada tamamlarken (9A25 ve 11A25’te: Sırasıyla 7. ve 8. sıradaydı ancak; sırasıyla Opel ve Citroën tarafından geçildi) genel sıralamada ise 10. Sıradaki yerini korudu.

Doğus Otomotiv (DOAS TI, Endeksin Üzerinde Getiri, TL250.78/pay) Perakende satış hacmi (Skoda dahil) yıllık %19 ve aylık %45 büyüdü. Skoda hariç baktığımızda ise yıllık %27 ve aylık %65 büyüme görmekteyiz. Binek otomobil satışları yıllık %20 büyümeyle (aylık +%48) 28,6 bin adede ulaşırken, hafif ticari araç satışları ise yıllık %2 artışla (aylık +%17) 2,5 bin adede yükseldi. Volkswagen (VW) markalı binek otomobil satışları ise yıllık %28 yükselişle (aylık +%50) 14,1 bin adede ulaştı. (Pozitif)

Ford Otosan (FROTO TI, Endekse Paralel Getiri, TL118.32/pay) Perakende satış hacmi yıllık %8 (aylık +%74) büyüme gösterdi. Binek otomobil satışları yıllık %27 düşüşle (aylık +%93) 3,7 bin adede ulaşırken, hafif ticari araç satışları yıllık %22 artışla (aylık +%70) 18,5 bin adet oldu. (Sınırlı Pozitif)

Tofaş (TOASO TI, Endeksin Üzerinde Getiri, TL325.00/pay) FCA markalarının perakende satış hacmi yıllık %1 artışla (aylık +%79) 16,7 bin adede ulaşarak; yılın ilk üç çeyreğinin aksine son çeyrekteki iyileşmeyi sürdürdü. PSA markaları ise güçlü momentumunu sürdürdü ve perakende satış hacmi yıllık %18 (aylık +%42) arttı. Konsolide bazda (FCA+PSA; 2Ç’den itibaren finansallara tam konsolide) Binek araç satışları yıllık %1 (aylık +%54) artarken; Hafif Ticari araç satışları ise yıllık %34 (aylık +%50) artış gösterdi. Böylece Tofaş’ın toplam satış hacmi (FCA+PSA) yıllık %11 (aylık +%53) artışla 50,0 bin adede ulaştı. (Pozitif)
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<