İstanbul'da Vale Hizmet Bedeline Üst Sınır Getirildi!
İstanbul'un popüler semtlerinde yüksek ücretleri nedeniyle tartışma konusu olan vale hizmetleri için İstanbul Valiliği tarafından azami fiyat tarifesi belirlendi. İTO'nun hazırladığı ve 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek bu tarifeye göre, AVM’lerde vale ücreti 200-300 TL, hastanelerde 150-200 TL, otel, restoran ve eğlence merkezlerinde ise 250-400 TL arasında olacak. Havalimanlarında ise vale hizmeti ücreti değişmeyerek 500 TL olarak uygulanmaya devam edecek.
İstanbul’da özellikle son yıllarda vatandaşların şikayet konusu haline gelen yüksek vale ücretlerine İstanbul Valiliği müdahale etti. Bebek, Etiler, Nişantaşı ve Levent gibi popüler bölgelerde 1.000 TL’yi aşan vale ücretlerinin gündeme gelmesiyle birlikte, İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından belirlenen azami vale ücret tarifesi, Kasım ayında İTO meclis toplantısında oy birliğiyle kabul edildi. Bu düzenleme, 1 Ocak 2025 itibarıyla İstanbul genelinde yürürlüğe girecek.
Yeni tarifeye göre, AVM'lerde vale hizmeti için azami ücret 200-300 TL, hastanelerde 150-200 TL, otel, restoran ve eğlence merkezlerinde 250-400 TL olarak belirlenirken, havalimanlarında bu ücret 500 TL ile sınırlı kaldı. Tarife, İstanbul’daki ilçeleri üç bölgeye ayırarak farklı ücretlendirme uyguluyor: Vale hizmetinin en yoğun olduğu Şişli, Beşiktaş, Kadıköy, Bakırköy, Fatih, Beyoğlu ve Üsküdar gibi ilçelerin yer aldığı 1. Bölge’de AVM'lerde 300 TL, hastanelerde 200 TL, otel, restoran ve eğlence merkezlerinde 400 TL tavan fiyat uygulanacak. Diğer ilçeler için ise bu limitler daha düşük olarak belirlendi.
Yeni düzenleme, araç sahiplerine sunulan vale hizmetinin daha makul fiyatlarla erişilebilir olmasını hedefliyor. Bu kapsamda, 2020’de yasal bir meslek olarak kabul edilen vale hizmeti için standartların korunması adına, İstanbul Valiliği bu tarifeye uymayan işletmelere ağır cezalar uygulanacağını belirtti. Yüksek vale ücretleri, özellikle İstanbul’da araç sahipleri için büyük bir sorun haline gelirken, vatandaşlardan alınan zorunlu bahşişler de uzun süredir tepki çekiyordu. Vale hizmeti sektöründeki düzensizliğin giderilmesi amacıyla yapılan bu düzenleme, İstanbul genelinde 20 binden fazla çalışana istihdam sağlayan bu sektörde hem hizmet kalitesinin artmasını hem de tüketicilerin korunmasını hedefliyor.