Telefon Vergileri Artınca Vatandaş Kaçak Yollara Yöneldi! Nasıl Bir Yöntem İzleniyor?

Düşük alım gücü, taksit sınırlaması ve yüksek vergiler nedeniyle kayıt dışı cep telefonu sayısının 3,5 milyona ulaştığı, bunun yıllık 30 milyar TL’den fazla vergi kaybna yol açtığı tahmin ediliyor. MOBİSAD Başkanı Turnacı, kayıt dışılığın önlenmesiyle vergi gelirlerinin artacağını ve vatandaşın daha uygun fiyatlarla teknolojiye erişebileceğini ifade etti.

türkiye'de telefon numarası taşıma sayısı 146 milyonu geçti
Google News

Son yıllarda cep telefonlarına uygulanan yüksek vergiler ve kredi kartıyla taksit sınırlamaları, alım gücünün düşmesiyle birleşince kayıt dışı cep telefonu satışları arttı. Türkiye’de yasal yollardan satılan cep telefonu sayısı 10 milyon civarına düşerken, kayıt dışı satışların 3,5 milyonu aştığı öngörülüyor. Buna, yüksek fiyatlardn dolayı tercih edilen yolcu beraberindeki cihazlar da eklendiğinde, bu rakamın 5 milyona ulaştığı tahmin ediliyor. Bu durum sektörü olumsuz etkilerken, sadece kayıtdışı cihazlar nedeniyle yıllık 30 milyar TL’den fazla vergi kaybı yaşandığı hesaplanıyor. Sektör temsilcileri, ÖTV oranında indirim ve taksit sayısında artış yapılmasıyla vatandaşın daha uygun fiyatlarla cep telefonuna erişebileceğini belirterek, bu sayede hem devletin vergi gelirlerinin artacağını hem de kayıt dışı satışların önlenebileceğini ifade ediyor.

Yüksek Vergiler ve Taksit Sınırları Kayıt Dışını Teşvik Ediyor

Kayıt dışı cihazlar, yüksek cep telefonu maliyetlerini aşmak için yasal olmayan yollarla ülkeye getirilen ve yine yasal olmayan yöntemlerle kullanılan cihazlar olarak tanımlanıyor. Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş İnsanları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, Türkiye’de alım gücünün düşük olması nedeniyle teknolojiye erişimin giderek zorlaştığını belirtiyor. Bu durumun en önemli nedenlerinden birinin yüksek vergi oranları olduğunu vurgulayan Turnacı, taksit sınırlamalarının da etkili olduğunu söyleyerek, “Vatandaşlar istedikleri teknolojiye daha uygun maliyetlerle alternatif kanallardan ulaşmaya çalışıyor. Böylece kayıt dışı kanallar ön plana çıkıyor” dedi. Türkiye’de cep telefonları için Kültür Bakanlığı payı yüzde 1, TRT Bandrolü yüzde 12, Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 20 ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yüzde 50 olarak uygulanıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararı gereği, 12.000 TL’nin üzerindeki cep telefonlarına en fazla 3 taksit yapılabiliyor. 12.000 TL altındaki cihazlarda ve yenilenmiş telefonlarda ise 12 taksit yapılabiliyor. Ticari kredi kartlarında ise fiyat sınırı olmaksızın 12 ay taksit imkanı mevcut.

 

MOBİSAD’dan Vergi ve Taksit Düzenlemesi Çağrısı

MOBİSAD Başkanı Turnacı, vergi oranlarının düşürülmesinin devletin vergi gelirlerini artıracağını ve kayıt dışı cep telefonu satışlarını azaltacağını ifade ediyor. Turnacı, “Piyasadaki cihazların büyük kısmı yüzde 50’lik ÖTV diliminde yer alıyor. Bu oran yüzde 20 seviyelerine çekilmeli. Bu düzenlemeyle, yurt dışıyla fiyat farkı azalacağı için vatandaşlar garanti ve satış sonrası hizmetlerin bulunduğu yasal yollara yönelecektir. Ayrıca, mevcut 12 bin TL’lik taksit sınırı vatandaşları düşük kaliteli ve kısa ömürlü telefonlara yönlendiriyor. Taksit sınırı 30 bin TL’ye yükseltilmeli. Şu an piyasada 12 taksitle alınabilecek güncel teknolojilere sahip cihaz sayısı neredeyse yok. Bu iki düzenleme, tüm tarafların gelirini artıracak ve kayıt dışı satışları önleyecektir” diye konuştu.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<