Yatırımcı borsa yorumcusunu nasıl seçmeli?

Finyad Yönetim Kurulu Üyesi Doç.Dr. Murad Kayacan borsa yorumcusu olmanın kriterlerini açıkladı! İşte detaylar...

Borsa İstanbul’da 3 Mart 2025’te Açığa Satışta Yeni Kural
Google News
Finyad Yönetim Kurulu Üyesi Doç.Dr. Murad Kayacan bugün attığı twit ile kriterleri açıkladı:
" Yıllardır Türk sermaye piyasalarında kanayan yara haline gelen, bir hukuki duzenlemesi ve IMKB Üye Temsilcisi ve sonrasında SPK Lisanslama sürecinde olduğu gibi bir yetkinlik tespit süreci de oluşturulamamış BORSA YORUMCUSU, Uzmanı ya da Danışmanı adlarıyla sosyal mecrada faaliyet göstererek yatırımcıların portfoy yonetimine iliskin tercihlerine yön vermeye çalişan sözde bağımsız yorumculara ilişkin son günlerde yine çeşitli gözaltı ve kovuşturmalar ile karsi karşıyayız....



Sermaye piyaslarinda birikimlerini samimiyetle değerlendirmek isteyen yatırımcıların objektif ve dogru olmayan bilgiler ile kasten yanlış yonlendirilmesi amaçlı manipulatif süreçlerde dikkat çeken sozde Borsa Yorumcusu bu kalemsörler nedeniyle ciddi yatirimci kaybı ve çarcur edilen tasarruf ile ulusal.ekonomimiz karsi karsiya kaliyor maalsef... Işini hakkilıyla yapıp, objektif ve doğru bilgiler ile yatırımcılara görüş veren meslek erbabının tenzih ederek perde arkasında dönenleri ve yatırımcıların alması gereken tedbirleri paylaşmak isterim.. SPK'nun cok net tanımladığı manipülatif islem süreçlerinde, aslinda temel analizi zayıf olan sirkere ait menkul kiymetin ilgi görmesi ve istenilen fiyata gelmesi icin kurgulanan oyunda yatırımcının soz konusu kalemşor yorumcular yoluyla etkilemesi aslinda en önemli kısımdır. "TAHTA YAPICI" ile anlaşan büyük işlemci gruplar ve bizatihi şirket sahipleri dört koldan yatırımcının etkilenmesi icin takipçi sayısı robot yazılımlarla desteklenmiş satılık kalemleri ekibe dahil ederek yola cikarlar.. Samimi ve finansal okuryazarlığı zayıf yatırımcının güvenini kazanmak için takipçi sayısı suni olarak artırılmış kalemsörler daha ziyade abartılı haber ve dedikodular ile TEKNİK ANALIZ yardımıyla yatırımcıları etkilemeye ve bazı haberleri önceden alarak fiyat hareketlerini önceden gördüklerine kitleyi ikna etmeye başlarlar. Tabiki burda yatırımcının finansal okuryazarlığını artırıcı bir eğitim ile temel finans bilgisini artırıcı bir adım atmamasi, gercek uzmanlarina sual etmemesi ve bundan da onemlisi kolay para düşkünlüğü en önemli zafiyet olup, bu zayifiyetler kullanılmaktadır... Sonuçta talebin ya da arzın kalemşorler yardımıyla istenilen kazanç noktasına getirilmesi sonrasında da yani Tahtanın Yapılmasından sonra da oncelikle tahta yapıcı ve ekibi ellerindeki kiymetleri satıp karlılikla cikarken tavsiye edilmiş kiymeti tutan yatırımcıların ciddi bir zararı ile karsi karşıya kaldığı görülmektedir. Yatırımcı icin cozum kimin yorumlarına güveneceğine dair tedbirli olmak ve aşagidaki bilgileri teyid etmektir.

1. SPK/BIST gibi üst kurul ve borsalardan kınama ya da idari ceza almış mi?
2. Yazilarinda tavsiye edipmdikkat cektigi menkul.kiymet ve yatirim araçlarının fiyati cok hızlı fiyat hareketleri gösterip BIST Volatalite Bazlı Takip Sistemi (VBTS) tarafindan seans durdurma ya da kapatma gibi kararlara sahne olmuş mu?
3. Sözkonusu yatırım uzmanı tarafından tavsiye edilen menkul kıymet ve yatırı aracının değerindeki aşırı kayıp nedeniyle yatırımcıların şikayeti sozkonusu olmuş mu?
4. Sozkonusu yatirim uzmanının eğitim ve mesleki gecmişi finansal piyasalar ile ilgili mi?
5. Takip edilmek istenen yatırim uzmanı olma iddiasındaki kişiler mesleki faaliyetleri sirasinda iflas etmişler mi?
6. Soz konusu mesleki faaliyetleri sirasinda yatırım uzmanlari yatırımcıların mağdur edilmesi ile neticelenen bir görev suistimali nedeniyle yargılanıp ceza almış mi?
7. Soz konusu yatirim uzmanları portföy yönetimi ya da fon yönetimi görevi sırasinda yonettikleri varlıkların getiri performansı Ne olmus? Zarar ettirmişler mi?
8. Sozkonusu yatirim uzmanlarının kamuoyu ile paylaştıkları ozgecmislerindeki egitim ve mesleki görevlere ilişkin iddiaların doğruluğu teyid edilebiliyor mu?
9. Çalıştıkları finansal kurumdan kendileri mi ayrılmış yoksa işten el mi cektirilmisler?"

Açıklamanın tam linki ise : https://x.com/Murad_Hoca/status/1969296593384796379?t=NEbVfdPndTyPy1ECIL3IzA&s=08
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<