Borsaya Enerji Halka Arzı Geliyor!

Borsaya Enerji Halka Arzı Geliyor! Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) halka arz başvurusu yapan enerji şirketi borsaya ne zaman gelecek?

enerji
Google News

Borsaya enerji halka arzı geliyor! Birleşim Grup Enerji Yatırımları AŞ halka arz olmak için SPK başvurusu yaptı.

Bireysel yatırıcıya eşit dağıtım yoluyla halka arz olacak şirketin, halka arz edilecek lot sayısı 115.500.000 lot. Halka açıklık oranı %20,02 olacak olan şirketin halka arzını İnfo Yatırım yapacak. 

Halka arz olduktan sonraki 5 iş günü boyunca 4.620.000 lot geri alım taahhütü yapan şirket, halka arz gelirini ne şekilde kullanmayı planladığını da açıkladı:

Şirkete bağlı ortaklıkların finansal yapısının güçlendirilmesi ve finansman maliyetinin azaltılması %35-45

İnorganik büyümenin finansmanı %25-25

Elektrik üretim kapasite artırımı %15-25

Yenileme yatırımlar %5-15

İşletme sermayesi %5-15

Birleşim Grup Enerji Yatırımları AŞ:

Birleşim Grup Enerji,

Yenilenebilir enerji kaynaklarından, insanlığın geleceğini riske atmayan yöntemlerle enerji üretme ilkesi ve gelecekte büyük ihtiyaç duyulacak üretim potansiyeli içinde önemli bir yer alma hedefiyle kurulmuştur.
Bu ilke ve hedef doğrultusunda, Birleşim Şirketler Grubunun mühendislik birikimi, know-how’ı ve teknolojik deneyiminden de yararlanarak yüksek verimlilik ve finansal başarı sağlamaya odaklanmıştır.

Güneş enerjisi yenilenebilir, çevreyi kirletmeyen, karbon emisyonu oluşturmayan, temiz bir enerji kaynağıdır. Nüfusun ve sanayileşmenin giderek artması ile dünyada enerji ihtiyacı sürekli artış göstermektedir. Her geçen gün petrol ve doğalgaz kaynaklarının azalması ve bu kaynaklara sahip olmayan ülkelerde artan enerji ihtiyacına cevap vermek oldukça sıkıntılı durum oluşturmaktadır. Bu nedenle, daha temiz ve daha az maliyetli olan yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek bu sıkıntının giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Yenilenebilir enerji kaynakları dediğimizde akla ilk gelen kaynaklar hidro-HES (su gücü), rüzgar-RES, güneş-GES, biyokütle ve jeotermal kaynaklardır.

Yenilenebilir Enerjiden Elektrik Üretimi

Güneş, rüzgâr, hidrolik, jeotermal, biyokütle, deniz (dalga, akıntı ve gel-git) gibi fosil olmayan doğal kaynaklardan elde edilebilen ve doğa tarafından daimî olarak takviye edilebilen enerjiye yenilenebilir enerji denir. Yenilenebilir enerji kaynakları kendiliğinden var olan, zamanla tükenmeyen kaynaklar olduğu için alternatif enerji kaynakları giderek kullanımları artmaktadır.

Nüfusun ve sanayileşmenin giderek artması ile dünyada enerji ihtiyacı sınırlı da olsa artış göstermektedir. Dünyaca ünlü danışmanlık firması McKinsey’in “Global Energy Perspective 2022” raporuna göre, 2050 yılına kadar, dünya enerji ihtiyacının toplam 14% artacağı öngörülmektedir. Diğer taraftan, elektrik tüketiminin bu dönemde fosil yakıt ürünlerinin kullanımının yerine alacağı öngörülmüştür. Bu gelişimin ana nedeni olarak, ülke politikalarının bir sonucu olarak, elektriğin, alternatiflerine göre karbondioksit salımını azalması ve birçok sektörde enerji kaynağı olarak en uygun maliyetli ve en basit şekilde kullanılabilir olması gösterilmektedir. Bu gelişime ek olarak, elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kullanım oranının 2035 yılında 50%’ye, 2050 yılında 85%’e ulaşacağı öngörülmüştür. Hem sürdürülebilir olması hem maliyetinin göreceli düşük olması, bu gelişimin ana sebebidir.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 31 ülke tarafından kurulmuş olan IEA (International Energy Association, Uluslararası Enerji Derneği) verilerine göre 2011 yılında küresel olarak 20,2% seviyesinde olan yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik hacminin toplam elektrik üretimine oranının 2021 yılında 28,7%’ye ulaştığı hesaplanmaktadır. Birleşmiş Milletlerin başı çektiği, 2050 yılına kadar sera gazı emisyonlarının mümkün olduğunca sıfıra indirilmesi hedefi dahilinde, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminin toplam üretime oranının 60%’a yükseltilmesi öngörülmektedir. Bu hedef dahilinde 2022 yılında 340 GW seviyesine ulaşan yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretim kapasitesinin 2030 yılına kadar yıllık 12% büyümesi gerekmektedir.

 

 

 

 

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<