Küresel Piyasalar: Trump'tan Fed'e Sert Eleştiri, Piyasalar Sarsıldı

Halk Yatırım piyasa yorumu araştırma raporunu yayınladı. Bu raporda yurt içi ve yurt dışı piyasalarla ilgili yaşananlar ve gelecek gündemi değerlendirdi. Detaylar haberin devamında...

Küresel Piyasalar: Trump'tan Fed'e Sert Eleştiri, Piyasalar Sarsıldı
Google News

Halk Yatırım piyasa yorumu araştırma raporunu yayınladı. Bu raporda yurt içi ve yurt dışı piyasalarla ilgili yaşananlar ve gelecek gündemi değerlendirdi. Bu haberde küresel piyasalar ile ilgili değerlendirme bulunmaktadır.

Küresel Piyasalar
Başkan Trump’ın Fed Başkanı Powell’a yönelik eleştirilerinin Fed’in bağımsızlığına ilişkin soru işaretlerini öne çıkarmasına ek olarak, devam eden tarife gerilimi nedeniyle satıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu?
Dün ABD piyasaları, Başkan Trump’ın Fed Başkanı Powell’a yönelik eleştirilerinin Fed’in bağımsızlığına ilişkin soru işaretlerini öne çıkarmasına ek olarak, devam eden tarife gerilimi nedeniyle satıcılı seyir izledi.

Başkan Trump, Truth Social’da yaptığı paylaşımda Powell’ın hemen faiz indirimine gitmemesi durumunda ABD ekonomisinin yavaşlayacağını belirtti. Hatırlanacağı üzere Trump, geçtiğimiz günlerde de Truth Social sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, faiz konusu nedeniyle Powell'ı hedef almıştı. Powell'ın faiz indiriminde "çok geç kaldığına" işaret eden Trump, Fed Başkanı'nı "her zaman çok geç davranmak ve hatalı olmakla" suçlamıştı. Powell'ın faiz oranlarını çok önceden düşürmüş olması gerektiğini vurgulayan Trump, "Powell'ın işine bir an önce son verilmesi gerektiğini belirtmişti. Öte yandan Beyaz Saray Ulusal Ekonomik Konseyi Direktörü Kevin Hassett, Cuma günü Trump'ın Powell'ı görevden alma seçeneğini değerlendirdiğini söylemiş, bu sözler, Fed’in bağımsızlığını sürdürüp sürdüremeyeceğine dair tartışmaların da önünü açmıştı.

Tarifeler cephesinde de Çin, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşının diğer ülkeleri de içine çekme riski taşıdığı bir dönemde, ABD ile iş birliği yaparak Pekin’in çıkarlarını zedeleyen ülkelere karşı misilleme yapacağını duyurdu.

Söz konusu gelişmelerin etkisiyle, faiz indirim beklentileriyle yakından ilintili olan ABD 2 yıllık tahvil faizleri %3,76 seviyesine geriledi. 10 yıllık tahvil faizi ise ABD varlıklarından yapılan çıkışların etkisiyle %4,41 seviyesine yükseldi. Ayrıca dolar endeksi de 98,28 ile Nisan 2022’den bu yana görülen dip seviyeye geriledi. Faiz patikasına ilişkin olarak Fed’in yıl içerisinde Temmuz, Eylül ve Ekim aylarında faiz indirimine gideceği öngörülüyor. Faiz indirimlerinin büyüklükleri de sırasıyla 50-25-25 baz puan olarak öngörülüyor.

S&P 500 endeksi %2,36 düşüşle 5.158,20 seviyesine gerilerken, Dow Jones endeksi de %2,48 değer kaybıyla 38.170,41 seviyesinden kapandı. Nasdaq endeksi ise %2,55 azalarak 15.870,90 seviyesinden tamamladı. Hisseler cephesinde, Tesla ve Nvidia hisselerinde %5’i aşan değer kayıplarıyla Muhteşem Yedili olarak adlandırılan teknoloji hisseleri satışlara sahne oldu. Amazon, Advanced Micro Devices ve Meta Platforms hisseleri %4 değer kaybetti. Ekipman üreticisi Caterpillar hissesi de %3 geriledi.

Bugün ne bekliyoruz?
Bu sabah Asya-Pasifik piyasaları karışık seyir izliyor. Tarife gelişmelerinin büyüme cephesinde yarattığı endişelere ek olarak, Başkan Trump’ın Fed’i hedef alan söylemlerinin oluşturacağı etkiye yönelik endişeler risk algısını baskılıyor. Bu nedenle dolar endeksinin G-10 ülkeleri para birimleri karşısındaki değer kaybını dördüncü güne taşırken, piyasalarda güvenli varlık talebinin güçlü seyrettiğini takip ediyoruz. ABD varlıklarından çıkışların hakim olduğu söz konusu konjönktörde BoJ cephesinden gelen açıklamalar, bankanın sıkılaştırmacı döngüsünü sürdüreceğine işaret ediyor. Bu arada Çin, ABD ile ticaret savaşı derinleşirken, sallantıdaki ekonomisini desteklemek için yuanın neredeyse tüm büyük para birimlerine karşı zayıflamasına izin verdi.

ABD vadeliler cephesinde alıcılı seyir görülüyor.

Bugün ABD’de Philadelphia Fed imalat dışı endeksi, Richmond Fed imalat endeksi ve Richmond Fed iş koşulları endeksi verileri takip edilecek. Veriye ilişkin piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere Philadelphia Fed imalat dışı endeksi Mart ayı verisi aylık bazda 19,4 puan düşüşle-32,5 ile Mayıs 2020’den bu görülen dip seviyeye gerilemişti. Richmond Fed imalat endeksi Nisan ayı verisine ilişkin olarak ise piyasa beklentisi verinin aylık bazda 2 puan düşüş kaydederek-6 seviyesine gerileyeceği yönünde. Richmond Fed iş koşulları verisine ilişkin olarak da piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere Mart ayı verisi aylık bazda 15 puan düşüşle-14 ile Mayıs 2023’ten bu yana gördüğü dip seviyeye gerilemişti. Euro Bölgesi cephesinde de kamu borçluluğu ve tüketici güveni verileri açıklanacak. 2024 yılı kamu borçluluğu öncü verisine ilişkin olarak piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere 2023 yılına ilişkin kamu borçluluğu/GSYH rasyosu yıllık bazda 2,1 puan düşüşle %87,40 seviyesine gerilemişti. Tüketici güveni cephesinde Nisan ayı öncü verisinin aylık bazda 0,6 puan düşüşle-15,1 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Mart 1985’ten bu yana negatif bölgede seyreden verinin, tarife gelişmelerinin bölge ekonomisine ilişkin oluşturduğu aşağı yönlü riskler nedeniyle mevcut görünümünü koruyacağı tahmin ediliyor.

Gelecek gündemde neler var?
Yarın ABD’de MBA mortgage başvuruları, yeni konut satışları ve PMI verilerine ek olarak, Fed tarafından yayımlanan Bej Kitap raporu takip edilecek. Hatırlanacağı üzere 11 Nisan haftasında haftalık mortgage başvuruları haftalık bazda %8,5 düşüş kaydetmişti. Yeni konut satışları Mart ayı verisinin aylık bazda %0,7 artışla 681k seviyesine yükselmesi bekleniyor. İmalat PMI Nisan ayı öncü verisinin aylık bazda 0,9 puan düşüşle 49,3 seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Hizmet verisinin de 1,4 puan gerileyerek 53 seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Beklentilerin hizmet sektörünün pozitif ayrıştığı yönünde yoğunlaştığını takip ediyoruz. Euro Bölgesi cephesinde de PMI verileri takip edilecek. Nisan ayı imalat PMI öncü verisinin aylık bazda 1,1 puan düşüşle 47,5 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Hizmet verisinin de 0,5 puan düşüşle 50,5 seviyesine gerilemesi tahmin ediliyor. Beklentiler, imalat sektöründeki negatif ayrışmanın 38. aya taşınacağına işaret ediyor. Asya cephesinde de, Japonya’da Tertiary sanayi endeksi ve PMI verileri takip edilecek. Tertiary sanayi endeksi Şubat ayı verisinin aylık bazda %0,4 artış kaydetmesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere, Mart ayı imalat PMI verisi aylık bazda 0,6 puan düşüşle 48,4 seviyesine gerilemişti. Hizmet PMI verisi de 3,7 puan düşüşle 50 seviyesinde gerçekleşmişti.
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<