Açıklanan TÜFE Piyasayı Nasıl Etkileyecek! Dev Kurum Açıkladı!
Açıklanan TÜFE Piyasayı Nasıl Etkileyecek! Dev Kurum Açıkladı! TÜFE ne kadar geldi? Gelen rakamın anlamı nedir? Piyasalara ve fiyatlara etkisi nasıl olacak? Enflasyonun borsaya etkileri nasıl olacak?
Ahlatçı Yatırım bugün açıklanan enflasyon oranlarını değerlendirdi! TÜFE ne kadar geldi? Gelen rakamın anlamı nedir? Piyasalara ve fiyatlara etkisi nasıl olacak?
Ahlatçı Yatırım TÜFE değerlendirmesi:
Tüketici Fiyat Endeksi Kasım ayında Ekim ayına göre aylık %2,24 puan, 2023 yılı aralık ayına göre %42,91, 2023 yılı Kasım ayına göre %47,09 ve on iki aylık ortalamalara göre %60,45 olarak gerçekleşmiştir.
2023 yılının Kasım ayına göre en düşük artış gösteren ana grup %26,4 ile ulaştırma grubu oldu. Diğer yandan artışın en yüksek görüldüğü ana grup %92,49 ile eğitim grubu olmuştur.
Ana harcama gruplarında ise Kasım ayında Ekim ayına göre en çok düşüş gösteren ana grup %-0,25 ile giyim ve ayakkabı grubu olmuştur. Aynı zamanda Kasım ayında Ekim ayına göre artışın en yüksek gözlemlendiği ana grup %5,10 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubu olmuştur.
Endekste kapsam altında bulunun 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5'li Düzey) Kasım ayı itibarıyla, 24 temel başlığın endeksinde düşüş kaydedilirken, on temel başlığın endeksinde herhangi bir değişiklik gözlemlenmedi. Geri kalan 106 temel başlığın endeksinde ise artış kaydedildi.
Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi bu yılın Kasım ayında bir Ekim ayına göre %0,66 artış gösterdi. 2023 yılı aralık ayına göre %28,01, 2023 Kasım ayına göre ise %29,47 artış ve on iki aylık ortalamalara göre de %42,60 artış göstermiştir.
Sanayi grubunda dört sektörün yıllık değişimleri; elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %4,65 artış, imalat grubun %31,31, madencilik ve taş ocakçılığında %38,01 ve su temini grubunda %42,11 artış gerçekleşmiştir.
Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri ise; enerji grubunda %8,15 artış, ara mallarında %29,40, sermaye mallarında %30,94, dayanıklı tüketim mallarında %37,15, dayanıksız tüketim mallarında ise %40,30 artış gerçekleştiği gözlemlenmiştir.
Tüketici enflasyonu sınırlı gerileme göstermektedir. Tüketici enflasyonu aylık bazda beklentilerin üzerinde gerçekleşmiştir. Kasım ayında tüketici enflasyonu aylık bazda %2,24, yıllık ise %47,09 olarak kaydedilmiştir. Gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki %5,1 oranındaki artış ve kış mevsiminin sertliğini hissettirmesi Kasım ayı enflasyon verisinin beklentiler üzerinde gerçekleşmesindeki ana sebepler üzerinde yer almaktadır.
Üretici enflasyonunda olumlu gerileme halen devam etmektedir. Üretici enflasyonu aylık bazda %0,66, yıllık bazda ise %29,47 gerçekleşmiştir ve pozitif seyrine devam etmektedir.
Manşet enflasyon piyasa beklentisi üzerinde gerçekleşmesine rağmen özellikle hizmet sektöründe yaşanan yavaşlamanın devam ediyor olması ve üretici fiyat endeksinde mayıs ayı zirvesinden sonra yaşanan geri çekilmenin devam etmesi yıl sonu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz indirimi beklentisi için açık kapı bırakmaya devam etti. Kur tarafında çok fazla oynaklık olmamasına rağmen sınırlı yükselişin 34,75TL civarında devam ettiğini söyleyebiliriz. Tahvil faizlerinde sınırlı geri çekilme ile 2 yılık tahvil faizi %41,00 seviyesine doğru geri çekilirken Borsa İstanbul'da bankacılık endeksi önderliğinde yükseliş gün içerisinde 9885 endeks seviyesine kadar devam etti. Genel olarak verinin yurt içi piyasalarda olumlu karşılandığını söyleyebiliriz.