AESLS, SDTTR, OTKAR, ALTNY, ONRYT, PAPIL... Borsanın Savunma Sanayi Hisseleri

AESLS, SDTTR, OTKAR, ALTNY, ONRYT, PAPIL... Borsanın Savunma Sanayi Hisseleri. Son günlerin en popüler ve kazandıran hisseleri savunma sanayi hisseleri. Bugün Colendi Menkul araştırma ekibi savunma sanayi hisselerini mercek altına yatırdı ve dev bir rapor hazırladı.

savunma-sektoru-hisseleri
Google News
AESLS, SDTTR, OTKAR, ALTNY, ONRYT, PAPIL... Borsanın Savunma Sanayi Hisseleri.

Son günlerin en popüler ve kazandıran hisseleri savunma sanayi hisseleri. Bugün Colendi Menkul araştırma ekibi savunma sanayi hisselerini mercek altına yatırdı ve dev bir rapor hazırladı.

Colendi Menkul SAVUNMA SANAYİ SEKTÖR RAPORU

Savunma harcamalarında çıta yükseliyor.

Savunma harcamalarında NATO üye ülkeler ortak kararla 2035 yılına kadar GSYİH’ye oranlarının %2’den %5’e artırılması yönünde kararı aldı. GSYİH'nin %3,5'i doğrudan savunmaya ayrılması planlanırken %1,5'i ise savunma ile bağlantılı siber güvenlik, demiryolu gibi altyapı harcamalarına aktarılacak. NATO üyeleri son 10 yıllık süreçte yıllık ortalama %4,6 büyüme ile toplam savunma harcamalarını 943 milyar dolardan 1,47 trilyon dolara yükseltirken harcamaların ise 3’te 2’sini ABD oluşturuyor.

NATO ülkeleri %5 hedefine ulaşması için savunma harcamasında %130 artış yapacak.

NATO ülkelerinin GSYİH büyümesi 2014– 2024 yılları arasında ortalama %3,5 seviyesinde gerçekleşirken GSYİH bu dönemde 38 trilyon dolardan 55 trilyon dolara yükseldi. 2035 yılına kadar ortalama %2 büyüme ile bu büyüklüğün 68 trilyon dolar seviyesine yükselmesini bekliyoruz. Tahminimize göre 2035 yılında NATO ülkelerinin toplam savunma harcamaları 3,4 trilyon dolar, bu bütçenin 2,4 trilyon dolarının doğrudan 1,03 trilyon doların ise altyapı harcamalarını oluşturmasını bekliyoruz. 2024 yılı savunma harcamalarında ABD GSYİH’nin %3,4’ünü gerçekleştirirken diğer ülkeler ortalama %2 seviyesinde harcama yaptı. NATO ortalaması ise %2,7 seviyesinde gerçekleşti. 2024 yılı verilerine göre %5 harcama gerçekleşmesi için ABD’nin mevcut harcamalarında %48 oranındaki artış yapması gerekirken diğer ülkelerin ortalama %150 savunma sanayi harcamasında artış yapması gerekiyor.

NATO harici ülkelerde savunma harcamalarında dikkat çeken artışlar gözleniyor.

NATO harici ülkelere baktığımızda ise Rusya’nın 2023 yılında 109 milyar dolardan %36 artışla 2024 yılında 149 milyar dolarlık savunma yatırımı yaptığını ve bu harcamanın GSYİH’ye oranı yaklaşık %6,8’ine işaret ediyor. Çin ise ABD’den sonra dünyada en fazla savunma harcaması yapan ülke olurken 2024 yılında yaklaşık 230 milyar dolarlık savunma harcamasıyla GSYİH’ye oranı ise %1,25 seviyesinde bulunuyor. İran 2024 yılında yaklaşık 10 milyar dolarlık savunma harcamasıyla GSYİH’ye oranı %2,5 seviyesine işaret ediyor.

Türkiye’nin savunma harcamaları projeksiyonunda yıllık %10 büyüme potansiyeli dikkat çekiyor.

Türkiye’de savunma harcamaları 2024 yılında GSYİH’ye oranın %2,1 ile yaklaşık 28 milyar dolar seviyesine işaret etmektedir. Ortalama büyüme tahminimize göre 2035 yılında GSYİH'nin %5 savunma harcaması için yıllık ortalama %10 seviyesinde büyümesi gereken savunma harcamalarının 2035 yılında 80 milyar doları aşmasını bekliyoruz.

Tablo NATO üye ülkelerin 2024 yılı savunma harcamalarına göre sıralanmış olup İtalya, İspanya, Belçika, Portekiz, Hırvatistan, Lüksemburg ve Slovenya ülkeleri mevcuttaki GSYİH’nin %2 hedeflerinin altında harcama yapmışlardır. Polonya ise GSYİH’ye göre %4,1 ile en yüksek harcama yapan ülkedir.



Savunma ve havacılık ihracatı son yıllarda dikkate değer oranlarda büyüme kaydediyor. 2023 yılında 5,5 milyar dolarlık ihracatını %29 artışla 7,15 milyar dolar seviyesine yükseltti. Toplam savunma ve havacılık cirosu ise 2023 yılında 15 milyar doların üzerinde seyretti. 1100’ün üzerinde savunma projesi üzerinde çalışılırken toplam proje hacminin ise 100 milyar doları aştığını gözlemliyoruz. Kaynak: Savunma Sanayii Başkanlığı

Borsa İstanbul’da işlem gören savunma sanayi alanında faaliyet gösteren şirketleri incelediğimizde toplamda son 1 yıllık satışlarının 4,05 milyar dolar, FAVÖK 804 milyon dolar ve net karının ise 341 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. Şirketlerin elde ettikleri son 1 yıllık finansal sonuçlarına göre sektör ortalaması 58,5x F/K ve 25,9x FD/FAVÖK rasyosuna işaret ediyor. Bist 100 F/K 12,8x ve Bist Tüm F/K 17,1x seviyesinde işlem görmekte olup savunma sanayi sektörünün piyasa ortalamalarının üzerinde işlem gördüğünü takip ediyoruz. Son dönemde yaşanan jeopolitik gerilimlerle birlikte piyasanın yoğun talep gösterdiği sektör ile ilgili görüşümüz; jeopolitik gerilimlerin azalmasıyla kısa vadede ilginin azalmasını fakat uzun vadede hem Türkiye’nin hem de NATO üye ülkelerin savunma yatırımlarında duyacağı ihtiyaçları karşılayacak şirketlerin uzun vadeli reel büyüme kaydetmelerini bekliyoruz.




































 
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<