Asya’da Faiz İndirimi, ABD’de Not İndirimi: Küresel Piyasalarda Kritik Günler
Halk Yatırım piyasa yorumu araştırma raporunu yayınladı. Bu raporda yurt içi ve yurt dışı piyasalarla ilgili yaşananlar ve gelecek gündemi değerlendirdi. Detaylar haberin devamında...

Halk Yatırım piyasa yorumu araştırma raporunu yayınladı. Bu raporda yurt içi ve yurt dışı piyasalarla ilgili yaşananlar ve gelecek gündemi değerlendirdi. Bu haberde küresel piyasalar ile ilgili değerlendirme bulunmaktadır.
Küresel Piyasalar
Dün piyasalarda neler oldu?
Dün ABD piyasaları, Moody’s’in değerlendirmesinin ABD varlıkları üzerinde oluşturabileceği potansiyel yansımalara karşın günü artıda tamamladı.
Moody's, artan borç ve faizleri gerekçe göstererek ABD'nin kredi notunu düşürdü. Moody’s, benzer nota sahip ülkelerden büyük ölçüde daha yüksek olan borç ve faizleri gerekçe göstererek ABD'nin kredi notunu Aaa'dan Aa1'e düşürdü. Not görünümü "negatif"ten "durağan"a çekildi. Moody's, ABD'de üst üste gelen yönetimler ve Kongre'nin, büyük yıllık mali açıklar ve artan faiz maliyetleri eğilimini tersine çevirecek önlemler konusunda anlaşmaya varamadığını belirtti. Moody's, ABD'nin kredi notunu AAA olarak koruyan büyük kredi derecelendirme kuruluşları arasında sonuncusuydu; ancak daha geniş mali açık ve daha yüksek faiz ödemeleri nedeniyle 2023 sonlarında not görünümünü düşürmüştü. S&P Global ülkenin kredi notunu 2011'de AAA'dan AA+'ya, Fitch de 2023'te AAA olan kredi notunu AA+'ya düşürmüştü.
ABD’nin bütçe açığının GSYH’e oranının son iki yıldır %6 seviyesinin üzerinde seyrederek ekonomik durgunluklar veya dünya savaşları dışında alışılmadık derecede yüksek bir yük teşkil ettiğini söyleyebiliriz. Ayrıca Trump'ın önümüzdeki on yılda federal borcu daha da artırabilecek bir vergi ve harcama paketini gündeme getirmesiyle durumun daha da kötüleşebileceği endişesi de mevcut konjönktörde öne çıkıyor. Bu noktada da halihazırda Başkan Trump’ın korumacı politikalarının yarattığı belirsizliğe ek olarak, Moody’s’in raporu ile mali görünüme ilişkin artan soru işaretleriyle ABD varlıklarına olan talebin azalacağı yönündeki beklentilerin öne çıktığını takip ediyoruz.
Bu çerçevede, tahvil faizleri cephesinde 2 yıllık tahvil faizi %4 seviyesine, 10 yıllık tahvil faizi %4,45 seviyesine yükseldi. 30 yıllıklar ise %5,03 seviyesini test etti. VIX endeksi 0,90 puan artışla 18,14 seviyesine artış gösterdi. Dolar endeksi ise 100 seviyesine geriledi. Faiz patikasına ilişkin olarak Fed’in yıl içerisinde 25’er baz puan ile Ekim ve Aralık aylarında faiz indirimine gideceği öngörülüyor. Öyle ki Fed caphesinden gelen açıklamalar da belirsiz ekonomik görünüm karşısında politika yapıcıların faiz oranlarını Eylül ayından önce düşürmeye hazır olmadığını yönünde.
Bu gelişmelerle birlikte, S&P 500 endeksi günü %0,09 artışla 5.963,60, Dow Jones endeksi %0,32 yükselişle 42.792,07 seviyesinden tamamladı. Yatay seyir izleyen Nasdaq endeksi ise 19.215,46 seviyesinden kapandı.
Bugün ne bekliyoruz?
Bu sabah Asya piyasalarında ise pozitif eğilimli karışık seyir görülüyor. Özellikle, Çin özelindeki gelişmelere ek olarak, tarifeler cephesinde öne çıkan beklentiler piyasalardaki görünümde etkili oluyor. Çin cephesinde, ticaret geriliminin büyüme eğilimini tehlikeye attığı mevcut konjönktörde, PBOC ekonomik aktiviteyi desteklemek için gösterge kredi faiz
ABD vadelilerinde bu sabah hafif satıcılı seyir hakim.
Bugün ABD’de Philadelphia Fed imalat dışı aktivitesi verisi takip edilecek. Mayıs ayı verisine ilişkin piyasa beklentisi bulunmuyor. Ancak hatırlanacağı üzere Nisan ayı verisi 10,2 puan düşüşle-42,7 ile Mayıs 2020’den bu yana görülen en düşük seviyede gerçekleşmişti. Euro Bölgesi cephesinde de PMI verileri takibimizde olacak. Merkez bankaları cephesinde Fed üyeleri Bostic, Barkins, Collins ve Musalem’in açıklamaları takibimizde olacak. Ayrıca, AMB üyesi Knot’un da sunumu gündemmaddeleri arasında bulunuyor.
Gelecek gündemde neler var?
Yarın ABD’de haftalık mortgage başvuruları verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere 9 Mayıs haftasına ilişkin veri haftalık bazda %1,1 artış kaydetmişti. Asya cephesinde de, Japonya’da dış ticaret dengesi verisi takip edilecek. Nisan ayı verisinin ihracatların yıllık bazda %2,5 artış gösterdiği, ithalatların da %4,10 gerilediği öngörüsüyle 194,8 mlr yen fazla seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Merkez bankaları cephesinde, Fed üyelerinden Barkin ve Williams’ın açıklamalarına ek olarak AMB üyeleri Lane ve Guindos’un demeçleri de takibimizde olacak.