Borsanın Devleri Ne Kadar Kar Açıklayacak

Borsanın Devleri Ne Kadar Kar Açıklayacak? Gedik Yatırım borsanın dev şirketleri için 2025 yılı ilk yarısı kar tahminleri raporunu yayınladı.

bedelsiz-sermaye-artirimi
Google News
Borsanın Devleri Ne Kadar Kar Açıklayacak? Gedik Yatırım borsanın dev şirketleri için 2025 yılı ilk yarısı kar tahminleri raporunu yayınladı.

Gedik Yatırım kar tahmin raporu:

➢ Sanayi şirketlerinde zayıflığın devam etmesinin yanında, bazı sektör ve şirketlerde en kötünün geride kaldığı sinyallerini alabiliriz. Zayıf tarafta, Şişecam'da zayıf sonuçların bu çeyrekte de devam etmesini bekliyoruz. Artan net borç ve net borç/FAVÖK rasyosunun baskı yaratmasını bekliyoruz.

Kordsa’
nın, yumuşayan talep koşulları ve Endonezya ile Tayland’daki üretim tesislerini vuran sel felaketi nedeniyle zayıf finansallar açıklamasını bekliyoruz.

Brisa’nın da zayıf talep koşulları, marj erozyonu ve yüksek finansal giderler nedeniyle zayıf finansallar açıklayacağını hesaplıyoruz.

Aksa Akrilik ve Petkim gibi kimya şirketlerinden yine daha düşük operasyonel kârlılık beklentimiz var.

Türk Traktör’de zayıf satış adetlerine bağlı düşük kapasite kullanım oranı ve satış miksi kaynaklı olarak önemli ölçüde reel daralma bekliyoruz.

Erdemir’de marjlarda sınırlı toparlanma beklememize rağmen reel küçülmenin devam etmesini bekliyoruz.

Ülker’de ise, marj kaynaklı zayıf sonuçlar beklemekteyiz.

Güçlü tarafta, Enka İnşaat’ın, artan inşaat sipariş bakiyesi, daha iyi enerji operasyonları ve zayıf TL sayesinde yıllık bazda daha güçlü operasyonel sonuçlar açıklamasını bekliyoruz.

Aksa Enerji’nin de Özbekistan’daki kapasite artışı sayesinde yıllık bazda daha iyi sonuçlar açıklaması muhtemel görünüyor.

Aygaz’ın ise, zarar eden kargo işinin 2024’ün ikinci yarısında özkaynak yöntemiyle konsolide edilmeye başlaması kaynaklı düşüş baz etkisiyle yıllık bazda önemli bir FAVÖK büyümesi elde edeceğini tahmin ediyoruz.

Telekom sektöründe sanayilere kıyasla daha dirençli bilançolar beklerken, nispeten daha güçlü bilanço açıklayan oyuncunun ise yine Türk Telekom olacağını düşünüyoruz. Turkcell’de operasyon tarafında reel büyüme beklesek de TOGG operasyonlarından elde edilecek zarar sebebiyle bu performansın net kâr tarafına taşınamayacağını düşünüyoruz.

Otomotiv sektörü beklentilerimizde Ford Otosan bilançosunu öne çıkarıyoruz. Diğer oyuncular özelinde önemli detaylar ise; Tofaş’ta Stellantis grubu konsolidasyonunun pozitif etkilerini ilk kez bu çeyrekte göreceğiz; öte yandan Doğuş Otomotiv’de ise 1Ç25’teki tek seferlik giderlerin etkisinin azalmasını ve daha güçlü bir net kâr figürü bekliyoruz. FAVÖK seviyesinde Ford Otosan hariç reel büyüme beklemiyoruz.

Çelik sektöründe genel görünüm hala zayıf seyrederken; ton başı kârlılıklardaki iyileşmenin bu çeyrekte de sınırlı kalabileceğini düşünüyoruz ancak; Kocaer Çelik’in katma değerli ürün ve ihracat odaklı iş modeli sayesinde ve Kardemir’in ise düşük baz etkisiyle FAVÖK seviyesinde reel büyüme gösterebileceğini ve benzerlerine kıyasla öne çıkabileceğini düşünüyoruz. Kocaer Çelik’te düşük baz etkisiyle net kârda da güçlü reel büyüme görebileceğimizi düşünüyoruz.

Gıda/Gıda perakende tarafında Migros ve TAB Gıda’nın makul sonuçlar açıklamalarına ek, yılın ikinci yarısı için güçlü bir sinyal vermelerini bekliyoruz. Coca Cola İçecekte ise FAVÖK daralmasının devam etmesini beklemekle birlikte, daralmanın geçtiğimiz çeyreklere nazaran azalmasını, ve yılın ikinci yarısı için en kötünün geride kaldığı sinyalini vereceğini düşünüyoruz.

➢ Bankacılık sektöründe 2. çeyrekte operasyonel anlamda zayıf sonuçlar beklemekle birlikte, bunun kısmen yan gelirlerle telafi edilebileceğini öngörüyoruz. Mart ayı sonlarında yükselmeye başlayan ve Nisan ayında yapılan faiz artırımıyla artışını sürdüren fonlama maliyetleri nedeniyle TL kredi-mevduat makası daralmasının 2. çeyrekte marjlar üzerinde baskı yaratmasını beklemekteyiz. Bununla birlikte artan swap maliyetleri ve gerileyen hazine işlem gelirleri sebebiyle ticari kar zarar hesabında normalleşme beklemekteyiz. Buna karşın net ücret komisyon gelirlerindeki güçlü artışın devamı, operasyonel giderlerin kontrol altında olması ve bazı bankalardaki yan gelirlerin etkisi ile net karlılıklardaki zayıflamanın sınırlı kalmasını beklemekteyiz.

TSKB’nin farklı iş modeli sebebiyle stabil kalan marjları ve güçlü aktif kalitesi sayesinde mevduat bankalarına kıyasla yüksek özsermaye karlılığı ve çeyreksel net kar artışı ile bir adım öne çıkmasını beklemekteyiz.

İş Bankası’nın iştirak gelirleri sayesinde net karlılığında çeyreksel hafif artış beklerken, Garanti’nin ve Yapıkredi’nin çeyreksel sınırlı net kar düşüşü göstermesini fakat Garanti’nin yüksek özsermaye karlılığı ile mevduat bankalarından ayrışmasının bu çeyrekte de devam etmesini beklemekteyiz.

Albaraka ve Vakıfbank’ın geçtiğimiz çeyrekteki yüksek serbest karşılık iptallerini dışarıda bıraktığımızda ise net karlılıklarında artış beklemekteyiz. Albaraka’nın varlık satışı ve ticari karlılık sebebiyle net karında sıçrama beklerken, Vakıfbank’ın diğer bankalara kıyasla bu çeyrekte marj genişlemesi ile öne çıkabileceğini düşünmekteyiz.

 Akbank ve Halkbank’ta ise bu çeyrekte göreceli daha zayıf sonuçlar beklemekteyiz. Sonuç olarak sektörün net karlılığında ortalama çeyreklik %24 düşüş (1Ç25’teki serbest karşılıklardan arındırılmış: %7 düşüş), yıldan yıla %10’luk artış tahmin ediyoruz.




















 
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<