İsrail İran Savaşı Altın Fiyatlarını Etkilemedi! Peki Şimdi Ne Olacak?

İsrail İran Savaşı Altın Fiyatlarını Etkilemedi! Peki Şimdi Ne Olacak? Ortadoğu' da savaş çanları özellikle Türk yatırımcıları altın yatırımına teşvik etti ancak altın fiyatları beklenen performansı sergileyemedi. Yatay trendde devam eden altın fiyatlarını neler bekliyor? Trive Yatırım teknik olarak genel görünümü değerlendirdi.

hedef-fiyat
Google News
İsrail İran Savaşı Altın Fiyatlarını Etkilemedi! Peki Şimdi Ne Olacak? Ortadoğu' da savaş çanları özellikle Türk yatırımcıları altın yatırımına teşvik etti ancak altın fiyatları beklenen performansı sergileyemedi.

Yatay trendde devam eden altın fiyatlarını neler bekliyor? Trive Yatırım teknik olarak genel görünümü değerlendirdi.

Trive Yatırım Teknik rapor

Altın Çağına Giden Yolda Kısa Bir Mola mı?

Küresel piyasalarda altın fiyatlarında gerileme dikkat çekiyor. Özellikle ABD-Çin arasında ticaret anlaşmasının gerçekleşmiş olması ve İran-İsrail ateşkes anlaşmasına her iki tarafında uymaya devam etmesi ile düşen tansiyon bir süredir altın fiyatlarının zirve seviyelerde duraklamasına neden olmaktaydı.

Fakat bu duraklama yerini geri çekilmeye bırakmışa benziyor. Peki bu gevşeme devam edecek mi? Yani kısa vadeli yapıda hangi fiyatlamaları daha çok konuşabiliriz? Temel dinamikleri değerlendirerek teknik tarafı analiz edelim.



İlk olarak altın fiyatlarında kısa vadede baskıyı kuvvetlendirmesi beklenen gelişmelere değinelim;

• Dolar endeksini konuya dahil etmeden olmaz. 110.00 seviyelerinden 96.30 seviyelerine kadar gerileme olmasına karşılık 2011 Mayıs ayından bu yana gelen yükselen trend desteğinden sekme gözleniyor. 98.40 seviyesinin aşılması durumunda ons altında baskının artması kuvvetle mutemel.

• ABD’de enflasyon beklentilerinde hafif de olsa bir gerileme var. New York Fed’in anketine göre bir yıllık medyan beklenti %3’e geriledi. Mayıs ve Haziran aylarında 0,2 puan düşüş görülmesi önemli. Tarife savaşlarının sönümlenmesinin etkisi desek yanlış olmaz.

• Çin’in altın alımlarının son dönemde bir miktar yavaşladığını görüyoruz. Küresel merkez bankalarının altın rezervlerinde altın stoklarını artırma politikaları sarı metalin fiyatı için ana unsur.

Çin alımlarındaki yavaşlama altın fiyatlarında sert yükselişin yumuşamasını sağlayacaktır. Hatta bu durum bir miktar kar satışlarını da tetikleyebilir. Yalnız Çin Merkez Bankasının altın alımına devam edeceği konusunda şüphemiz yok. Dolayısıyla altında kısa vadeli satış baskısı muhtemel olsa da uzun vadeli trendde değişiklik beklemiyoruz.

Altına olan fiziki talebin ne denli büyük olduğunu daha net aktarabilmek için Dünya Altın Konseyinin Haziran ayı raporuna göz atmak gerekiyor;

• Yılın ilk yarısı (Ocak-Haziran) Toplam Altın ETF Girişi 38 milyar USD olarak gerçekleşti. 2020 yılının ilk yarısından bu yana en güçlü yarıyıl performansı olarak kayıtlara geçti. Altın ETF’lerine bu girişlerin büyük kısmı Haziran ayında gerçekleşti.

• ETF’lerin toplam değeri %41 artış ile tüm zamanların en yüksek ay sonu seviyesi olan 383 milyar USD’ye ulaştı.

• Toplam fiziksel altın miktarı ise 397 ton artarak 3.616 tona çıkmış. Ağustos 2022'den beri en yüksek seviye olduğunu hatırlatalım.



Görüldüğü gibi fiziki talebin çok güçlü olması aslında dünyada siyaset ve finans alanlarında değişen yapısal dönüşümün sonucu olarak öne çıkıyor. Fiziki tarafta bu denli yüksek alımları altın çağının başlangıcı olarak değerlendirmek yanlış olmayacaktır. Dolayısıyla kısa ve orta vadeli yapıda fiyat oynaklıkları kaçınılmaz olsa da uzun vadeli yapıda altın çağına doğru gidiyoruz.

Son dönemde ise analizimizin en başında belirlediğimiz nedenler ile ons altında geri çekilmeler yaşanıyor. Uzun vadede görüşümüzü paylaştık. Güçlü yukarı trendde herhangi bir bozulma beklemiyoruz. Yalnız kısa vadede gözüken geri çekilmelerin bir miktar daha sürmesi sürpriz olmaz.



Teknik olarak;

Yükselen trendin güncel değeri olan 3304 seviyesinin altında fiyatlamaların görülmesi son dönemde oluşan satışların devam edebileceğini gösteriyor. Kısa vadede oluşan bu yükselen trend kırılımını izlemek lazım. 3304 aşağısı zayıflama haberi olarak algılanabilir. Bu zayıflama eşliğinde ilk olarak takip edeceğimiz 3272 desteğinin de aşağı geçilmesi ile satışların orta vadeli destek olan 100 günlük ortalamanın geçtiği 3191 ve ardından 3132 desteklerine doğru sürmesi beklenebilir.

Kısa vadeli yapıda zayıflama ve kar satışı emareleri olduğu bu dönemde mevcut düşüşlerin uzun vadeli yaklaşımda alım fırsatı sunduğu düşüncemizi bir kere daha hatırlatalım.













 
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<