Tahvil ve Döviz Piyasaları Ne Durumda? (2 Haziran)

Tahvil ve döviz piyasalarında geçtiğimiz hafta neler oldu? İşte detaylar...

bbb
Google News

Halk Yatırım’ın 2 Haziran tarihli günlük bültenine göre, küresel piyasalarda ABD'den gelen veriler yatırımcıların beklentileriyle büyük ölçüde örtüştü. Nisan ayına ilişkin kişisel harcamalar aylık bazda yüzde 0,2 artışla öngörülere paralel gerçekleşirken, kişisel gelirlerdeki yüzde 0,8'lik yükseliş beklentilerin üzerinde geldi. ABD Merkez Bankası’nın en çok önem verdiği enflasyon göstergelerinden biri olan çekirdek PCE ise aynı dönemde aylık bazda yüzde 0,1 oranında artarak tahminlere uygun seyretti.

Verilerin ardından ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,40 seviyesine, Almanya 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 2,52 seviyesine kadar geriledi. Tahvil piyasasında gün genelinde sınırlı alıcılı bir görünüm dikkat çekti.

Gelişmekte olan ülke piyasaları arasında Türkiye, veri gündemi ve faiz hareketleriyle öne çıktı. Türkiye’nin beş yıllık dolar cinsi kredi risk primi (CDS) 7 baz puanlık artışla 324 seviyesine yükselirken, Ocak 2035 vadeli Eurobond’un faiz getirisi de 6 baz puan artarak yüzde 7,74 oldu. Aynı dönemde TL tahvil piyasasında satış baskısı hakimdi. Şubat 2027 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 44,04’e, 10 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 33,52’ye kadar yükseldi. Kesin alım satım pazarındaki günlük işlem hacmi 23,1 milyar TL’ye ulaştı.

Döviz piyasalarında doların güçlenmesi dikkat çekerken, Dolar Endeksi 99,653 seviyesine çıktı. Euro/Dolar paritesi 1,1331’e kadar gerilerken, Dolar/TL kuru spot piyasada 39,24 seviyesinde işlem gördü.

Yurt içinde açıklanan büyüme ve işsizlik verileri ise piyasalarda sınırlı etki yarattı. Türkiye ekonomisi 2024’ün ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 2 ile beklentilerin altında büyürken, işsizlik oranı nisanda bir önceki aya göre 0,6 puan artarak yüzde 8,6’ya yükseldi.

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı haziran ayına ilişkin iç borçlanma stratejisini duyurdu. Buna göre, 265,6 milyar TL'lik iç borç itfasına karşılık, 278,9 milyar TL’lik iç borçlanma planlanıyor. Haziran boyunca 7 ihale ve 1 doğrudan satış yapılması öngörülürken, bu hafta içinde ihale düzenlenmeyecek.

BİST Repo Pazarı’nda gecelik ortalama faiz oranı yüzde 48,99 seviyesinde seyrederken, haftalık bazda ortalama işlem hacmi 1 trilyon 330 milyar TL’ye ulaştı.

Kaynak: Halk Yatırım 2 Haziran Günlük Bülteni

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<