Trump'tan Tarife Freni: Küresel Piyasalarda Haftaya Pozitif Başlangıç
Halk Yatırım piyasa yorumu araştırma raporunu yayınladı. Bu raporda yurt içi ve yurt dışı piyasalarla ilgili yaşananlar ve gelecek gündemi değerlendirdi. Detaylar haberin devamında...

Halk Yatırım piyasa yorumu araştırma raporunu yayınladı. Bu raporda yurt içi ve yurt dışı piyasalarla ilgili yaşananlar ve gelecek gündemi değerlendirdi. Bu haberde küresel piyasalar ile ilgili değerlendirme bulunmaktadır.
Küresel Piyasalar
Dün piyasalarda neler oldu?
ABD piyasaları Anma Günü nedeniyle dün kapalıydı. Ancak Trump'ın AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen ile görüşmesinden sonra %50'lik tarife uygulamasını 9 Temmuz'a ertelediğini açıklamasıyla birlikte ABD vadeli işlem kontratlarının yaklaşık %1 civarı pozitif tepki verdiğini takip ediyoruz.
Avrupa borsaları ise ABD Başkanı Donald Trump'ın tarife erteleme kararının ardından haftanın ilk işlem gününü yükselişle tamamladı. İngiltere borsası ise dün kapalıydı, işlemler bugün yeniden başlayacak. DAX endeksi %1,68, CAC40endeksi %1,21 alıcılı seyir izledi.
Dün ABD’de tahvil piyasaları da Anma Günü sebebiyle kapalıydı. Cuma günü 2 yıllık tahvil faizi %4 seviyesindeki seyrini sürdürürken, 10 yıllık tahvil faizi de %4,51 seviyesine hafif gerilemişti. Bu sabahki işlemlerde 2 yıllık %3,98, 10 yıllık %4,48 seviyesinde bulunuyor. VIX endeksi ise 22,29’dan 20,57’ye geriledi.
Bugün ne bekliyoruz?
Bu sabah Asya piyasalarında ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa Birliği ithalatlarına %50 tarifeleri ertelemesinin ardından küresel ticaret iklimini değerlendirmeye devam etmesiyle satıcılı seyir izliyor. Bu sabah, Çin'de açıklanan sanayi karları Nisan ayında üst üste ikinci ayda da arttı. Çin'in sanayi karları, yasaklayıcı ABD tarifelerine rağmen Nisan ayında %3 arttı. Veriler, bu yılın ilk dört ayında sanayi karlarının ekipman ve yüksek teknoloji üretim sektörlerindeki daha güçlü kazançlarla desteklenerek yıllık bazda %1,4 arttığını gösterdi. Bu, ilk çeyrekteki %0,8'lik artışın ardından geldi. Devlete ait sanayi firmalarının karları ise Ocak-Nisan döneminde bir önceki yıla göre %4,4 düştü. Öte yandan Japonya'nın hizmet sektörü enflasyonu öncü göstergesi Nisan ayında %3,1'e ulaştı. BOJ verilerine göre, şirketlerin birbirlerine sundukları hizmetler için talep ettikleri fiyatı ölçen hizmet üretici fiyat endeksindeki Nisan ayı yıllık artışı, Mart ayındaki revize edilmiş %3,3'lük artışın ardından geldi. Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kazuo Ueda, merkez bankasının artan gıda fiyatlarının, halihazırda %2'lik hedefine yaklaşarak hızlanmış olan çekirdek enflasyonu nasıl etkileyeceğini incelemesi gerektiğini söyledi. Söz konusu gelişmeler doğrultusunda, Nikkei endeksi %0,23, Hang Seng endeksi %0,19, Shanghai %0,33, Kospi %0,62, Nifty 50 endeksi %0,95 satıcılı seyir izliyor.
Bugün ABD’de Nisan ayı dayanıklı mal siparişleri verisi, Mart ayı konut fiyat endeksi ve Mayıs ayı CB tüketici güveni verisi takip edilecek. Mart ayında dayanıklı mallara yönelik siparişlerin tutarı bir önceki aya göre %9,2 ile %2,1 olan piyasa beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşmişti. Ancak yaşanan yüksek oranlı artış uçak siparişlerinden kaynaklanmıştı. Dayanıklı mal siparişine ilişkin beklenti %8,2 düşüş göstermesi yönünde bulunurken, çekirdek veriye ilişkin beklenti değişim göstermemesi yönünde bulunuyor.
Gelecek gündemde neler var?
ABD’de Çarşamba günü MBA mortgage başvuruları, Mayıs ayı Richmond Fed imalat endeksi ve FOMC toplantı tutanakları açıklanacak. Tutanaklara yönelik olarak; Fed bu yıl faizlerde bir değişikliğe gitmezken, Başkan Powell tarifeler nedeniyle ekonomik görünüme dair belirsizliğin arttığını, bekleyip görmek için iyi bir pozisyonda olduklarını, acele etmelerine gerek olmadığını ve ekonominin iyi durumda olduğunu belirtmişti. Powell, açıklanan büyük tarife artışlarının sürdürülmesinin, enflasyonda artışa, ekonomik büyümede yavaşlamaya ve işsizlikte artışa yol açmasının muhtemel olduğunu ifade etmişti. Powell ayrıca tarife konusunun nereye evrileceğini, bunun enflasyon ve işsizliğe etkilerinin ne olacağının soru işareti yarattığına, tarifelerin biraz daha netlik kazanana kadar adım atmak istemediklerini ve karar vermenin zor olduğu bir süreçte bulunduklarını belirtmişti. Perşembe günü GSYH 1Ç25 verisi, kişisel tüketim, haftalık işsizlik başvuruları, devam eden başvurular, Nisan ayı askıda konut satışları ile Fed üyesi Goolsbee ve Daly’nin açıklamaları takip edilecek. Askıda konut satış verilerine ilişkin piyasa beklentisi aylık %1,10 gerilemesi yönünde bulunurken, yıllık veride %0,3 seviyesinde bulunuyor. Cuma günü ise Nisan ayı kişisel gelirler, harcamalar, PCE fiyat endeksi ve perakende satış envanterleri açıklanacak. Kişisel gelirler ve harcamalara yönelik beklenti sırasıyla %0,30 ve %0,20 seviyesinde bulunuyor. Fiyat endeksi aylık verisine ilişkin beklenti %0,1, yıllık %2,5 seviyesinde bulunuyor. Cuma günü ayrıca Mayıs ayı MNI Chicago PMI ile Michigan Üniversitesi verileri takip edilecek. PMI verisine ilişkin beklenti 45 seviyesinde bulunurken, tüketici hissiyatının 50,8 düzeyinde açıklanması bekleniyor.