Yakın İzleme Pazarı şirketlerinde hangi şirketler var? Güncel tablo!
Yakın İzleme Pazarı (YİP), eski ve daha çok bilinen adıyla Gözaltı Pazarında hangi hisseler var? Şirketlerin kasalarındaki son durum nasıl? Tüm detaylar!
Kotasyon yönergesine göre Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar’dan çıkarılma sonucunu doğuracak gelişmelerin oluştuğu ortaklıkların payların işlem gördüğü pazar olan Yakın İzleme Pazarında halihazırda 23 Şirket bulunuyordu. Fakat en son gelen bildirim ile Artı Yatırım Borsa İstanbul’da kottan çıkartılınca bu sayı 22’ye geriledi. İşte Yakın İzleme Pazarında Yer alan 22 Hisse ve Şirketlerin Kasalarındaki son durum.
Yatırımcıyı koruma amacı taşırBorsa İstanbul’da bu tarz pay senetlerinin gözetim, denetim ve inceleme altına alınmasına sebebiyet vermektedir. Eğer bu pay senetlerinin Borsa İstanbul Yıldız, Ana, GİP gibi pazarlardan çıkarılması durumunda ise yatırımcıların haklarının korunması ve kamu yararı gereği bu pay senetlerinin sürekli gözetim, denetim altında tutulması gereklidir. Dolayısıyla Yakın İzleme Pazarı (YİP), pay senetlerin izlemeye alındığı, yatırımcıları devamlı olarak zamanında bilgilendirmelerinin sağlandığı ve söz konusu şirkete yatırım yapmış yatırımcıları sahiplerine likidite olanağı sağlandığı bir Pazar olarak kurularak hizmet vermektedir. Bu gözetim ve inceleme durumu, yatırımcıları oluşabilecek olası negatif riskleri karşı önlemekle birlikte, yatırımcıyı koruma amacı taşır.
Hisseler Tek fiyattan işlem görmekte. Tek fiyat işlem nedir?Bir sermaye piyasası aracı için Sisteme iletilen emirlerin Borsa tarafından belirlenen zaman
dilimleri boyunca toplanarak gün içinde bir kere veya birden fazla kez tekrar edilmek
suretiyle en çok işlem miktarını gerçekleştirecek şekilde ve öncelik kurallarına uygun olarak
belirlenen tek bir işlem fiyatından eşleştirilmesi yöntemidir.
borsa i̇stanbul / tek fiyat bilgilendirme belgesi Borsa İstanbul’un yatırımcılar için yayınladığı önemli bilgilendirme” İşlem yapmak istediğiniz payın yer aldığı Alt Pazar paylarında, derinliğin/likiditenin sınırlı olabileceği dolayısıyla aşağı/yukarı yönlü sert fiyat haraketleri ihtimalinin daha yüksek olabileceğini dikkate alarak piyasa risklerinin net bir şekilde farkında olunması, bu riskler değerlendirilerek işlem yapılması ve fiyat riskinin sınırlandırılabilmesi için alım-satım emirlerinin mümkün olduğu kadar limit fiyatlı emir şeklinde iletilmesi hususları önemle dikkatlerinize sunulur. “
(PA – Kaan Tabak )