Çimento Devinde AL Tavsiyesi Devam Ediyor Hedef Düşürüldü

Çimento Devinde AL Tavsiyesi Devam Ediyor Hedef Düşürüldü. Borsanın dev çimento şirketi Çimsa Çimento CIMSA için yeni hedef fiyat raporu yayınlandı. Kurum hisse için verdiği hedef fiyatı düşürdü.

İnfo Yatırım Açıkladı! MGROS için 871.00TL Hedef Fiyat
Google News
Çimento Devinde AL Tavsiyesi Devam Ediyor Hedef Düşürüldü. Borsanın dev çimento şirketi Çimsa Çimento CIMSA için yeni hedef fiyat raporu yayınlandı. Kurum hisse için verdiği hedef fiyatı düşürdü.

Alnus Yatırım CIMSA için yeni hedef fiyat raporu yayınladı ve hisse için verdiği hedefi düşürdü.

CIMSA için 56,16 Lira hedef fiyat açıklayan kurum hissede %26,20 oranında kazanç potansiyeli tespit etti.



Alnus Yatırım CIMSA raporu:

Hasılattan Gelen Pozitif Etki, Faaliyet Marjlarını Olumlu Etkilemiştir!

 Şirketin, 2025/03 döneminde elde ettiği Hasılat; geçen yılın aynı dönemine(2024/03) göre 1,55 Milyar TL(yüzde 21,12) civarında artış göstererek, 8,90 Milyar TL düzeyinde gerçekleşmiştir. Satışların Maliyeti ise; aynı dönemler arasında 1,16 Milyar TL civarında(yüzde 18,15) artmış ve cari dönemdeki toplam Satış Maliyeti 7,53 Milyar TL olmuştur. Hasılattaki artışın, Satışların Maliyeti’ndeki artıştan daha fazla olması(+) sonrasında; şirketin Brüt Kâr rakamı 395,7 Milyon TL(yüzde 40,43) tutarında artmış ve 1,37 Milyar TL düzeyinde yer almıştır. Şirketin Brüt Kâr Marjı da; geçen senenin aynı dönemindeki yüzde 13,31 seviyesinden yüzde 15,43 düzeyine yükselmiştir(+).

 Şirketin Faaliyet Giderleri; ‘’Personel Giderleri’’ öncülüğünde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44,66 oranında(318,3 Milyon TL) artmış ve 1,03 Milyar TL olmuştur. ‘’Faaliyetlerden Kaynaklanan Net Kur Farkları’’ alt kaleminin büyük oranda etkilediği Diğer Net Esas Faaliyet Gelirleri ise; 100,9 Milyon TL düzeyinde artmış ve 332,5 Milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Bu iki ana kalemden gelen 217,4 Milyon TL’lik negatif etkiye karşın, Brüt Kâr’dan gelen 395,7 Milyon TL’lik pozitiflik sonrasında; şirketin Esas Faaliyet Kârı 178,3 Milyon TL(yüzde 35,82) artışla 676,1 Milyon TL düzeyinde yer almıştır. Amortisman giderlerinin dahil edilip, kur farkı ve tek seferlik diğer gelirlerin dahil edilmediği FAVÖK rakamı ise; senelik bazda 295,4 Milyon TL(yüzde 36,98) düzeyinde artmış ve 1,09 Milyar TL civarında gerçekleşmiştir. Bu gelimeler sonrasında; şirketin Esas Faaliyet Kârı ve FAVÖK Marjları; sırasıyla yüzde 6,77 düzeyinden yüzde 7,59 seviyesine ve yüzde 10,86’dan yüzde 12,29’a yükseliş(+) göstermiştir. Cari Dönemde Ortaya Çıkan Yatırım Faaliyet Giderleri; Net Kârı Baskılamıştır!

 Şirket, 2024/03 döneminde elde ettiği 347,5 Milyon TL tutarındaki Net Yatırım Faaliyet Geliri’ne karşın; cari dönemde ortaya çıkan 681,5 Milyon TL’lik ‘’Finansal Yatırım Gideri’’ sonrasında, finansallarına 581,4 Milyon TL düzeyinde Net Yatırım Faaliyet Gideri yazmıştır. Net Finansman Giderleri ise; ‘’Net Faiz Giderleri’’nin etkisiyle 40,7 Milyon TL artış göstermiş ve 312,7 Milyon TL olmuştur. Cari dönemde ortaya çıkan 158,6 Milyon TL’lik Vergi Gideri; geçen yılın aynı dönemine göre yatay seyrederken, TMS 29 Enflasyon Muhasebesi uygulamasından kaynaklanan 722,1 Milyon TL tutarındaki Net Parasal Pozisyon Kazancı ise; 597,6 Milyon TL artış kaydetmiştir.

 Esas Faaliyet Kârı’ndan gelen pozitif etkiye karşın, faaliyet dışı kısımda Yatırım Faaliyet Giderleri öncülüğünde oluşan 380,2 Milyon TL’lik negatiflik sonrasında; şirketin Dönem Net Kârı 229,4 Milyon TL(yüzde 45,81) tutarında azalışla(-) 271,4 Milyon TL civarında gerçekleşmiştir. Böylece, şirketin Net Kâr Marjı da; yüzde 6,81’den yüzde 3,05’e gerilemiştir(-).

Operasyonel Gelişmeler, Olumlu Yönler ve Riskler;

 Şirketin hasılat kırılımında bölgesel dağılıma baktığımızda;

• Geçen yılın aynı dönemine(2024/03) göre; Yurt İçi Brüt Satış Gelirleri yüzde 30,88 oranında(1,58 Milyar TL) azalışla 3,53 Milyar TL olurken, Yurt Dışı Brüt Satış Gelirleri ise yüzde 129 oranında(3,61 Milyar TL) hayli güçlü artış göstermiş ve 6,41 Milyar TL düzeyinde gerçekleşmiştir.

 Hasılatın iş kolu bazında alt kırılımlarında ise;

• ‘Çimento’ hasılatı, 2024 yılınının 1.Çeyreğine göre yüzde 2,83 oranında düşüşle 5,85 Milyar TL olmuştur(2023/03; 6,02 Milyar TL).

• ‘Hazır Beton’ hasılatı, senelik bazda yüzde 22,47 oranında artışla 1,63 Milyar TL olarak gerçekleşmiştir(2023/03; 1,33 Milyar TL).

• 2024/03 döneminde satış yapılmayan ‘Yapı Malzemeleri’ hasılatı ise, 2025/03 döneminde 1,4 Milyar TL düzeyinde yer almıştır.

 Diğer önemli operasyonel gelişmeler;

• İhracat tarafındaki satış artışı, Mannok satın almasından destek bulmuştur. Ancak, Türk Lirası’ndaki değer kaybının enflasyon oranının altında kalması nedeniyle, ihracat ve uluslararası operasyonlardan sağlanan katkı sınırlı kalmış ve bu durum, net satışlardaki daha yüksek oranlı büyümeyi kısıtlamıştır.

• 2025 1.Çeyrek sonu itibarıyla bilançodaki borç stoku, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 90 oranında daha yüksek olmasına karşın; net finansal giderler yıllık bazda yalnızca yüzde 14 oranında artmıştır. 2025 Mart sonu itibarıyla, konsolide net borç 17.24 Milyar TL ve kaldıraç oranı 2,69x olarak gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yıl Mannok’un satın alımına yönelik kullanılan kısa vadeli köprü kredisi, proje finansmanı yoluyla Şubat 2025’te yeniden yapılandırılmış ve şirketin toplam borcunun vade dağılımı 2024 yılı sonuna kıyasla daha uzun vadeye yayılmıştır.

• Şirketin Eskişehir fabrikasında, 14,2 MWp DC kurulu güce sahip ve yıllık yaklaşık 19 milyon kwh elektrik üretecek Güneş Enerji Santrali (GES) Tesisi yatırımı tamamlanarak devreye alınmıştır. Devreye alınan GES santralinin; Eskişehir fabrikasının enerji maliyetlerinin düşürülmesinin yanında, Bilim Temelli Hedefler Girişimi'ne (SBTi) verilen karbon emisyonu azaltımı hedeflerine de olumlu katkı vermesi beklenmektedir. Devreye alınan yeni Güneş Enerji Santrali ile birlikte elde edilecek elektriğin, Eskişehir Fabrikasının toplam yıllık elektrik tüketiminin yüzde 14'ünü karşılaması öngörülmektedir.

• ,Şirketin cari dönem net kârında, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ortaya çıkan düşüş; elde tutulan Sabancı Holding hisselerinin fiyat hareketlerinden kaynaklanan 681 Milyon TL'lik olumsuzluktan etkilenmiştir.

 Şirkete ve Sektöre Dair Olumlu Yönler ve Riskler;

 Olumlu Yanlar

 Mannok satın alması, şirketin ihracat ve toplam satışlarına hem organik, hem de kur üzerinden daha fazla momentum kazandırma potansiyeli taşıyor.

 İç tarafta ise, kentsel dönüşüme ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başlatmayı düşündüğü yeni eylem planı; şirket ve sektör açısından ileriye dönük pozitiflik içermekte.

 Riskler

 Kur artışları bir yandan TL bazlı finansalların hasılatına olumlu etki ederken, diğer yandan ise maliyet kalemlerini daha fazla artırma ihtimali barındırmakta.

 Kentsel dönüşümün sınırlı kalması ve merkez bankasının sıkı duruşunun(hem kredi faiz oranları, hem de kredi büyüme kısıtları) devam etmesi ile yurt içi talepte daralma ortaya çıkabilir ve ihracat kanalında görülebilecek yavaşlama ile de finansallar olumsuz etkilenebilir.

Değerleme kapsamındaki hedef fiyat ve tavsiyemiz;

 Finansal Tahminler:

 Şirketin ihracat tarafındaki momentumunu önümüzdeki yıllarda korumasını beklerken, buna karşın; yurt içi hasılat büyümesinin ise 2025 yılında TCMB’nin yeniden sıkılaştırmaya geçmesi, makroihtiyati tedbirlerdeki gevşemenin ötelenmesi riskleri ile karşı karşıya kaldığını öngörüyoruz. Buna karşın, içeride başlamasını beklediğimiz kentsel dönüşüm projelerinin etkisinin özellikle de 2026 yılı finansallarında; TCMB’nin 2025 yılının 3.Çeyreğinden itibaren yeniden faiz indirim patikasına dönmesi ve 2026 yılı başlarında makroihtiyati tedbirlerde gevşeme olacağı öngörümüz ile yurt içi taraftan daha yüksek katkı öngörüyoruz.

Net satış büyümesini 2025 yılında yüzde 25 olarak beklerken, 2026 yılında bu oranın yüzde 35’e yükselmesini tahmin ediyoruz. Artan kurların TL satış büyümesine olumlu etkisinin yanı sıra, artan maliyetler ile FAVÖK marjının önümüzdeki 3 yılda baskı altında kalmasını öngörmekteyiz. Net Kâr tarafında ise; Yatırım Faaliyet Gelirlerindeki negatif etki ile 2025 yılında Net Kâr Marjının baskılanmasını, sonrasındaki 3 yılda ise sınırlı artışlar görülmesini bekliyoruz.

 Değerleme:

 Şirket değerlemesi için İNA(İndirgenmiş Nakit Akımları) yöntemini yüzde 100 ağırlık ile kullandık.

Buna göre; 53 Milyar 107 Milyon 810 Bin 13 TL hedef piyasa değerine ulaşılmış olup, hisse başına hedef fiyatımızı, daha önce belirlediğimiz 57,50 TL seviyesinden 56,16 TL’ye revize ediyoruz. ‘’AL’’ olan tavsiyemizi de koruyoruz.



















 
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<