Dolarda düşüş hızlandı. CDS Primleri yeniden düşüyor! Borsalar nefes aldı!

Dolar/TL 7.40 seviyesinin hemen altında başladığı günde düşüşünü hızlandırarak 7.21 seviyesine kadar çekildi. Piyasalarda ABD tahvil getirileri ve kabine toplantısı takip ediliyor.

dolarda düşüş hızlandı. cds primleri yeniden düşüyor! borsalar nefes aldı!
Google News

Dolar/TL’de, ABD 10 yıllık tahvil getirisinin ani bir şekilde yüzde 1.6 seviyesinin üzerine çıkması sonrası yaklaşılan 7.5’li seviyelerden getirilerdeki yükselişin durmasıyla 7.25’in altına kadar geriledi.

Dolar/TL’de 6.9’dan başlayan ve 7.4850’e kadar süren değer kaybında olduğu gibi değer kazancında da benzer para birimlerinden açık ara ayrıştı. TL’nin bugün dolar karşısındaki değer kazancı yüzde 2.5 civarında olurken benzer para birimlerindeki kazançlar genelde yüzde 1’in altında kaldı.

Piyasalarda ABD tahvil getirileri ve PMI ve büyüme verileri takip edildi. Ayrıca corona virüsü kısıtlamalarının bir kısmının kaldırılmasının beklendiği kabine toplantısı da piyasada yakından izleniyor.

Piyasalardaki dalgalanmanın büyük bölümü her ne kadar ABD tahvil getirisi kaynaklı olsa da son günlerde mevcut ekonomi politikalarının sürdürülebilirliğine yönelik endişeler de TL’deki baskıyı bir kademe daha artırmıştı. Ancak bu endişelerle yaşanan kayıplar da telefi edilmeye başlandı.

Asya Borsaları Yükseldi

Asya borsaları, geçen hafta ABD Hazine tahvil getirilerinde yaşanan sert yükselişin ardından tahvil piyasalarındaki hareketlerin bir miktar sakinleşmesine paralel olarak yükseldi. ABD canlandırma paketine dair ilerleme de küresel ekonomiye dair iyimserliği desteklerken petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

ABD Tahvillerinde son durum

ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvil getirisi geçen haftanın zirvesi olan yüzde 1.61’i görmesinin ardından yüzde 1.40 seviyesinde seyretti. Tahvilin getirisi geçen hafta 11 baz puan yükselerek yılın başından beri 50 baz puan artış kaydetti.

Tahvillere müdahale geldi

Pandemi teşviklerinin yüksek enflasyon getirebileceği endişesiyle geçtiğimiz hafta sert yükselen tahvil getirilerine merkez bankaları tahvil alımlarıyla yanıt vermeye başladı. Geçtiğimiz haftaki ağır tahvil satış dalgasında yüzde 2’ye kadar yaklaşan Avustralya 10 yıllık tahvil getirisi bu sabah 32 baz puan birden gerileyerek pandemi başından beri en sert düşüşünü kaydetti. Getirinin düşmesinde Avustralya Merkez Bankasının 3,1 milyar dolar ile normalin iki katı uzun vadeli tahvil satın almasının etkisi oldu.

CDS Primleri yeniden geriledi

Kasım ayı başında 570 seviyesinde olan ve son dönemde 300 baz puanın altında kalıcı bir seyir izlemeye başlayan 5 yıl vadeli CDS cuma günü 1 ay aradan sonra ilk kez 300 baz puanı aştı. Bu sabah 318/324 seviyesinde olan 5 yıllık CDS ise aynı saatte 303/309 baz puana kadar geriledi.

dolar/tl Büyüme Rakamları Açıklandı

Türkiye ekonomisi corona virüsü salgınının etkilerinin en belirgin hissedildiği 2020 yılında düşük faiz ile finanse edilen kamu kaynaklı krediler öncülüğünde yüzde 1.8 büyüdü. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre gayrısafi yurt içi hasıla (GSYH) 2020 son çeyrekte yüzde 5.9 büyüdü.

Piyasalarda takip edilen ana gündem maddeleri arasında ABD ve AB ile ilişkiler de önemini korumayı sürdürüyor.

Bazı yatırımcılar TL’de yaşanan değer kaybını geçici ve ABD’nin de konuyu çözmek zorunda olduğu bir süreç olarak görürken bazı yatırımcılar ise ekonomi politikalarının sürdürülebilirliğine ilişkin endişelerle yeniden değer kayıpları bekliyor. Beklentilerin birbirinden bu kadar farklılaşması ise volatiliteyi beraberinde getiriyor.

En yüksek reel faiz Türkiye’de

TCMB’nin yüzde 17 seviyesindeki politika faizinin beklenen enflasyona göre gelişmekte olan para birimleri arasındaki en yüksek reel faizlerden birini sunması işlemcilere göre TL’deki sert değer kayıplarına rağmen yine de avantaj sağlıyor.

Ancak aynı zamanda bu yüksek faiz hala siyasi tartışma yaratmaya devam ediyor ve son dönemde siyasetçilerin açıklamalarıyla birleşerek TL’yi baskılayan bir unsur olmuştu. Rezerv tartışmaları ile gündeme gelen Hazine ve Maliye eski Bakanı Berat Albayrak’ın yeniden kabinede görev alma olasılığına ilişkin söylentiler geçen hafta piyasanın gündemine oturdu.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, `ABD ekonomisi için gün ışığı ufukta göründü.` dedi.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, ABD ekonomisinin koronavirüs salgınının etkilerinden bu yıl toparlanmaya devam edeceği konusunda iyimser olduğunu söyledi.

Barkin, devlet tahvili getirilerinde artışın kendisini çok fazla endişelendirmediğini de vurguladı. Wall Street Journal’a konuşan Barkin, koronavirüse karşı aşılama, artan tüketici talebi ve güçlü tasarruf seviye ile daha fazla devlet teşviğinin kendisine ekonominin çok sağlıklı bir bahar ve yaz geçirmeye hazırlandığını işaret ettiğini belirtti.

Borsa İstanbul kritik seviyeyi aştı

Tahvil getirilerinin dengelenmesi küresel piyasalara nefes aldırırken, Borsa İstanbul’da da olumlu fiyatlamalar görüldü. BIST 100 endeksi yüzde 3‘nin üzerinde prim yaparken, 50 günlük hareketli ortalamasının da üzerini test etti

Bu hafta başka neler bekleniyor?

Piyasada haftanın kalanında Çarşamba günü TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon verileri ile aynı gün TCMB tarafından yapılması planlanan yatırımcı toplantılarını da takip edilecek.

(sozcu.com.tr – bloomberght.com)

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<