Enerji Şirketi 10 Milyon Dolara Borsanın Tekstilcisine GES Kuracak!
Borsamızda ülkemizin dev şirketlerinin hisseleri işlem görmekte. Bu borsa şirketlerinin birbirleriyle iş anlaşmaları yapmaları da sık sık karşılaştığımız bir durum. Şimdi de borsanın enerji devi, borsanın tekstil şirketine GES kurulumu yapacak.
Rubenis Tekstil ( RUBNS) güzel haberi KAP bültenine açıkladı.
Şirket tam 10 milyon Dolar değerinde GES yatırımı yapıyor. Şirket, Şanlıurfa Ticaret Odasının toplamış olduğu başvurular arasında 20 MW GES kurulumu yapılmasına ilişkin başvuru sürecini tamamladığını duyurdu.
İşte güzel haber de bundan sonra geliyor. GES kurulumunu anahtar teslim olarak CW Enerji (CWENE) yapacak. CWENE de borsamızın enerji şirketlerinden.
Projenin tamamı 10 milyon Dolar değerinde.
RUBNS GES projesinin tamamlanması ve devreye alınmasıyla 15.000.000 TL gelir elde edilmesini bekliyor.
GES Nedir?
GES, Güneş Enerjisi Santrali ya da Güneş Enerji Sisteminin kısaltmasıdır.
Bir solar panel güneş ışığını fotovoltaik etki olarak bilinen bir yöntemle direkt olarak elektrik enerjisine dönüştürür. Güneş enerji santrali güneş ışığını direkt olarak elektrik enerjisine dönüştürmek için geniş alanlar kaplayan fotovoltaik hücrelerden oluşan solar panellerden faydalanırlar.
GES ile Elektrik Enerjisi Nasıl Üretilir?
Güneş enerji sistemlerinin enerji üretim ana bileşeni olan solar panellerin neredeyse tamamı yarı iletken malzemeden, büyük çoğunlukla silisyumdan, üretilir. Güneş ışığında bulunan fotonlar yarı iletken malzemeye çarpınca elektronlar serbest kalır, bu da elektrik akımının üretilmesini sağlar.
Şebekeye bağlı Güneş Enerjisi Santrallerinde de solar panellerin ürettiği DC enerji inverterler tarafından AC enerjiye dönüştürülür ve şebekeye verilir. Çok sayıda solar hücre bir araya gelerek güneş panelini, çok sayıda güneş paneli bir araya gelerek güneş enerji sistemini oluşturur. Güneş enerji sisteminde ne kadar çok solar modül varsa sistemin kurulu gücü o kadar fazla olur. Elektrik şebekesine bağlı olmayan GES lerde solar panellerin üretimini ve sistemdeki elektrikli cihazların enerji tüketimini dengelemek için depolama sistemlerinden (batarya / akü) faydalanılır. Depolama sistemleri şebekeye entegre sistemlerde de farklı amaçlar için kullanılmaktadır.
Şebekeye bağlı güneş enerji sistemi güneşin tepede olduğu öğle saatlerinde genellikle tüketilenden daha fazla elektrik enerjisi üretmektedir ve bu durumda fazlalık solar enerji başka bir yerde kullanılmak üzere elektrik şebekesine verilecektir. Mevcut mevzuata göre şebekeye verdiğiniz bu güneş elektrik enerjisini Elektrik Dağıtım Kuruluşuna satmış olacaksınız ve her ay bu enerjinin karşılığını bu kurumdan alacaksınız.
Şirketten gelen KAP açıklaması:
Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasıyla Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinde GES ihtisas alanı oluşturulmuştur.
Şirketimiz, Şanlıurfa Ticaret Odasının toplamış olduğu başvurular arasında 20 MW GES kurulumu yapılmasına ilişkin başvuru sürecini tamamlamıştır.
Bu bağlamda CW Enerji San. ve Tic. A.Ş ile santralin kurulup devreye alınması konusunda anahtar teslim fiyatı 10.000.000 USD bedelle anlaşmaya varılmıştır.
EPDK (Enerji Piyasası Denetleme Kurumu) tarafından onayın neticelenmesi sonucunda hızlı bir şekilde kuruluma geçilecektir.
Bu çerçevede Güneş Enerjisi Santralinin devreye alınmasıyla aylık 15.000.000 TL gelir elde edilmesi beklenmektedir.
Bu yatırımımızın ülkemize, ortaklarımıza ve şirketimize hayırlı olmasını dileriz.