Yatırımcılar Dikkat! Garanti Yatırım'ın GENIL Raporu Öne Çıktı

Garanti Yatırım, Borsa'nın Gen İlaç'a yönelik raporunu yatırımcıları ile paylaştı. Kurumun şirket hakkındaki görüşleri dikkat çekti.

gen-ilac
Google News

Borsa İstanbul'un aracı kurumu Garanti Yatırım, Gen İlaç'a (GENIL) yönelik değerlendirmesini paylaştı.

Garanti Yatırım, Gen İlaç hakkında "Türk ilaç endüstrisinin 2014’ten bu yana en hızlı büyüyen şirketlerinden biri olan Gen İlaç’ın, 600’ü aşkın çalışanıyla 7 farklı ülkede 9 ofisi vardır. Türkiye’de 10 farklı ülkeden 22 ve yurtdışında 10 farklı ülkeden 11 iş ortağı bulunmaktadır. Nadir hastalıklar (Kanser, Sedef, Alzheimer, SMA vs) şirketin uzmanlık alanı olarak öne çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Garanti Yatırım Gen İlaç Değerlendirmesi

Garanti Yatırım, Gen İlaç'ın toplantısından edindiği bilgilere yönelik değerlendirmesini paylaştı.
  • "Şirketin en önemli büyüme hikayesi Azerbaycan’da inşa ediliyor."
  • "Katılım gösterdiğimiz toplantıdan elde ettiğimiz bilgilere göre; toplam 35mn USD yatırım yapılacak. Ağustos sonuna kadar ilaç fabrikasının kaba inşaatının bitmesi, 2025 yıl sonuna kadar bütün makine ekipmanların tesise gelmesi ve 2026 sonuna gelindiğinde deneme çalışmalarına başlanarak üretime geçilmesi planlanıyor."
  • "Bu yatırım sonrası Gen İlaç Azerbaycan’daki tek ilaç üreticisi olacak. Bu yatırıma Gen %66 hissedarlık ile katılırken, Azerbaycan Devlet Yatırım Şirketi’nin %29 oranında hissedarlığı bulunuyor. Azerbaycan Devleti tarafından sağlanan teşvik avantajlarının yanı sıra, şirket burada belkide en önemli farkı kamuya ihalesiz satış yapma fırsatı elde ederek yakalıyor. İnşa edilen fabrikanın kapasitesinin yüksek olmasına özen gösteriliyor. Zira uzun vadede vizyon, şirketin şu anda da güçlü kaslarının olduğu BDT ülkeleri için Azerbaycan’ı bir merkez olarak kullanmak."
  • "Nadir hastalıklarda farklı faz aşamalarında birden çok inovatif proje devam ediyor. Mantar dışında en yakın proje olan Sedef hastalığında 2 ilaç türünde ilerleme kaydediliyor ve ilaçlar 2. fazdalar. İşin niteliği gereği hiçbir projede süreç taahhüdü mümkün değil ve gelir/kâr anlamında fizibilite yapılamıyor. Ancak bir proje 2.faza geçtiğinde % 80 tamamlanmış olarak dikkate alınıyor. Sedef projesinin de -her şey yolunda giderse- ilk ruhsatını 2027-2028’de alabileceği öngörülüyor. İnovatif projeleri, uzun vade için gelir ve karlılık anlamında yukarı yönlü riskin en yüksek olduğu çalışma alanı olarak görüyoruz."

Gen İlaç 2025 Yılı Beklentileri

  • "Gen İlaç, 2025 beklentilerini paylaştı. Planlanana göre TMS29 dahil satış gelirlerinin 22.75mlrTL’yi aşması, FVAÖK marjının 1.0 puan iyileşme ile %11.0 olarak gerçekleşmesi ve yaklaşık 65mnUSD FVAÖK’e ulaşılması öngörülüyor."
  • "Şirket mevcut durumda 317x F/K ve 32x FD/FVAÖK ile oldukça yüksek çarpanlarla işlem görüyor. Bir büyüme şirketi olarak yüksek çarpanlara kapıyı açık bırakıyoruz. Ancak, 2025 için nominal %77 artış ile 65-70mnUSD FVAÖK ve 2026 için 0.5-1.0puan brüt marj iyileşmesi sonrası nominal %60-70 artış ile yaklaşık 110-120mnUSD FVAÖK varsayımında, FD/ FVAÖK 2025T ve 2026T için sırasıyla 20x ve 12x çarpanlarına ulaşıyoruz."
  • "Şirketin mevcut piyasa değerinin büyüme hikayesini yansıttığını ve şu an ki hisse fiyatının adil olduğunu düşünüyoruz."
  • "2024 yıl sonu itibariyle yurtdışı ilaç satışlarının gelirdeki payı %4.0 ile sınırlıdır. Geçtiğimiz yıl benzer şekilde ihracat oranı %3.7 olarak gerçekleşmişti. İhracat dağılımında %48 ile Azerbaycan öne çıkarken, Kazakistan %31, ve Rusya %19’dur."
  • "İhracat oranı düşük olmasına rağmen ilaç sektörü dinamikleri açısından farklı pazarlara entegrasyona sahip olması önemli bir potansiyel olarak değerlendirilebilir. 2024’te 4,090bin adet kutu ihracat oldu. İhracat hacmi bir önceki yıla göre %31 büyüdü. Rusya’da (%194 büyüme) sağlık ambargosu olmamasından faydalanıldı."

Gen İlaç Satış Modelleri Hakkında

  • "Gen üç ana başlıkta satışlarını modelliyor. Bunlar; NPP ilaçlar, ruhsatlı ilaçlar ve markalı eşdeğer ilaçlar olarak sınıflandırılıyor."
  • "NPP İlaçlar: Hastaların tedavisi için doktor tarafından gerekli görülerek reçetelendirilen, ancak Türkiye’de ruhsatlı olmayan ve T.C. Sağlık Bakanlığı’nca ithalat izni verilen ilaçlar Türkiye Eczacılar Birliği, SGK- USHAŞ kanalıyla ithal edilebilmektedir. Bu ilaçlar, aynı ruhsatlı ilaçlarda olduğu gibi yine Gen tarafından üretici firma ile yapılan bir bölgesel distribütörlük anlaşması ile temsil edilmektedir. Aynı ruhsatlı ilaçlarda olduğu şekilde, tamamı devlet tarafından karşılanan bu ilaçların ruhsatlı ithal ilaçlardan önemli farkı satış fiyatının fiilen döviz cinsinden olmasıdır."
  • "Ruhsatlı İthal İlaçlar: GEN’in, üretici firmalar ile yapmış olduğu, münhasır distribütörlük anlaşmalarına istinaden haklarına sahip olduğu ve T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ilaçlardan oluşan portföyüdür. Ruhsatlar GEN’e ait olup, ilaçlar SGK geri ödeme kapsamındadır. Ruhsatlandırma, detaylı incelemelerin yapıldığı bir süreç olup, başvuru tarihinden itibaren 2 yıla kadar uzayabilmektedir. Bu kategorideki ilaçlar, SGK Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) belirtilen fiyatlar üzerinden satılabilmektedir."
  • "Markalı Eşdeğer İlaçlar: Orjinal ilaçların yanı sıra patent süresi dolmuş, kendi portföyüne uyan ilaçların eşdeğerlerinin geliştirilmesi, üretimi ve satış-pazarlanmasında faaliyet göstermektedir."
  • "Bu 3 sınıfa ek olarak şirket reçetesiz, tezgahüstü (OTC) olarak bilinen ve Tarım Bakanlığı’ndan onay alınarak üretilen takviye edici gıdalar için ruhsat almaya başlamıştır. Şu ana kadar 2 OTC ürünün ruhsatı alınmıştır."

GENIL 2024 Yılı 4. Çeyrek Finansal Sonuçlar


 
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<