Para Ajansı(PA)-
46 yaşındaki George Floyd, dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te polisler tarafından gözaltına alınırken, bir polisin ensesine diziyle kuvvetle ve uzun süreyle basması nedeniyle dakikalarca “Nefes alamıyorum” diye yalvarmıştı.(I can’t breath) Bu durum çevredeki vatandaşlar tarafından kameraya alındı ve ambulansta öldüğü bildirilen Floyd’un haberi ile sokaklar karıştı ve yağma başladı.
“Nefes alamayanların ülkesi”
Olayın ardından “nefes alamıyorum” sözü herkes için bir simge halini alırken toplumda öfke patlaması yaşanıyor. Amerikan toplumu üzerinde uzun zamandır baskı oluşturan beyazlara yönelik pozitif ayrımcılık uygulamaları biriken bir nefretin de patlamasını ateşledi.
Covid-19 pandemisi sırasında ölenlerin yüzde 65’ ten fazlasının siyahi, melez vs olması tartışmaları zaten alevlendirmişti. Son krizde 35 milyon ABD’li işsiz kalmasına karşın, Trump hükümeti bunu önemsemeyip, zengin borsacılara sahip çıkarak, petrol lobisini kurtarmaya çalışmak ile suçlanmıştı. Wall Street ‘e para pompalamak ve ülke sorunlarını çözmek yerine uluslarası bankaları kurtarmaya çalışmak şeklinde eleştiriler ise fakir halkın gözünde FED’in itibarını düşürdü. Fakir halk, sosyal medyada doymak bilmeyen, zengin ve şımarık, beyaz ırk bankerlerİ sembol haline getirdi ve nefret duyguları arttı. Mağazalar, marketler ile başlayan yağma olaylarının bu biriken servet düşmanlığı ile yayılma ihtimali olduğu ve ağır silahlı ABD halkı tarafından zengin semtlere yönelik organize yağma hareketlerinin başlayabileceği konuşuluyor.
Siyahi Amerikalı George Floyd’un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından başlayan olaylar 4. gününde de devam ediyor.
Minneapolis kentinde başlayan gösteriler ABD’nin diğer kentlerine sıçradı. ABD’nin New York, Washington, Atlanta, Denver, Houston başta olmak üzere diğer kentlerinde protesto gösterileri sürdü. Polisle çatışan bir çok gösterici gözaltına alındı. ABD Başkanı Trump, Floyd’un ailesini telefonla aradı. Trump, “Floyd’un ailesi adaleti, Minnesota halkı da güvenli bir şekilde yaşamayı hak ediyor” dedi.
Trump tarafından yapılan aramaya karşılık sosyal medyada bile sansürlenen sözleri ve olayları şiddet kullanarak durdurmaya yönelik hareketleri konunun daha da büyüme ihtimalini arttırıyor. Sosyal medyada dünyada en ufak olayların bile liderlerin sert, anlayışsız ve duyarsız tutumları ile nasıl büyüdüğü ve şiddete dayalı çözümlerin nasıl devrime yol açtığı konuşuluyor.
Önümüzdeki dönemde dünya ekonomisi ve finansal sisteminin yanı sıra, otoriter sistem ile köle vatandaş yaratma umudunda olan yönetim zihniyetlerini de derinden etkileyecek ve dünyada yeni bir Fransız ihtilalinin başlangıcı olacak ilk ateşin ABD’de yakılmış olduğu tartışılıyor.
Diğer taraftan ,yağma olaylarını ilk başlatanın bir polis olduğu ve olayların planlı olduğu da sosyal medyada konuşuluyor.