Rüçhan hakkı Nedir? Son dönemlerde ayrıca pek çok kişi internet üzerinden bu kelimenin anlamını öğrenmeye çalışıyor.
Genel olarak ele alındığı zaman rüçhan öncelik hakkı şeklinde ifade edilmektedir. Geniş açıklama üzerinden bakıldığı zaman ise, daha önceden var olan bir hak sebebiyle belirli kişilere öncelik tanıyan bir sistem olarak da öne çıkıyor. Yani bir nevi hak türü şeklinde de ifade edilebilir. Böylece sonradan gelen haklara karşı birtakım kişi ve kurumları öncelik hakkı tanınmaktadır. Borsa ve patent ile beraber pek çok farklı şirket açısından kullanılır.
Borsada Rüçhan Hakkı Ne Anlama Gelir?
Şirketler belli bir sermaye artırımına gittikleri zaman, ortaya çıkan yeni paylar konusunda haklar ilk olarak mevcut pay sahiplerinindir. Bu satın alma haklarını ise rüçhan hakkı denmektedir. Bu istek şirket bünyesindeki pay sahiplerinin isteklerine kalmıştır. Yani isterlerse bu hisse senetlerini satın alabilirler ya da buna katılmadan haklarını borsada satışa sunabilirler. Bu durumda haklarını kullanmak suretiyle şirket bünyesindeki pay sahipleri, öncelik olarak sermaye artırımı üzerinden gerekli hisseleri elde etme imkanı sağlar.
Rüçhan Hakkı Kullanım Süresi Nedir?
Genel olarak rüçhan hakkı kullanım süresi en az 15 gün ve en fazla 60 gün şeklinde ele alınmaktadır. Bu günler içerisinde mutlaka öncelik hakkı bulunan pay sahipleri, şirket bünyesinde gerekli hisseleri satın almalıdır.
Borsada Rüçhan Kuponu Nedir?Bedelli sermaye artırımı, bir şirketin esas sermayesine karşılık olan hisse senetlerinin bedelleri ödendikten sonra yeni hisse senedi çıkarılarak şirket sermayesinin arttırılmasıdır. Bu artırımında şirketin kasasına para girerken bedelsiz sermeye artırımında girmez. Bedelli sermaye artırımında yeni ihraç edilecek paylar için hissedarlara payları oranında rüçhan kuponu verilir. Bu kuponlar yatırımcıya yeni hisse senetleri alma önceliği hakkı sunmaktadır. Şirket ortakları bu kuponları kullanarak yeni paylarını satın alabilirler. Sermaye artırımına katılmak istemeyen yatırımcılar ise rüçhan haklarını borsada satabilirler. Artırım sonucu şirketin ödenmiş sermayesi ve öz sermayesi artarken şirketin hisse fiyatı ve toplam hisse adedi değişmektedir. Örnek ile açıklamak gerekirse;
A şirketinin 20 milyon TL ödenmiş sermayesi 50 milyon TL öz sermayesi 90 milyon TL de piyasa değeri olsun. Yani hisse fiyatı 4,5 TL. Bu şirket 1 TL’den (Rüçhan kullanım bedeli) %150 oranında bedelli sermaye artırımı yapmaya karar verdiğini düşünelim. Bedelli sonrası hisse fiyatı = ( Hisse fiyatı + Rüçhan kullanım bedeli x Bedelli artış oranı) / (1 + Bedelli artış oranı) Bedelli sonrası hisse senedi fiyatı = (4,5 + 1 x 1,5) / (1+1,5) = 2,4 TL olur.
Ödenmiş sermaye ise yüzde 150 artış ile 50 milyon TL olur. Rüçhan kuponlarının kullanım fiyatı ise 4,5 – 2,4 = 2,1 TL olarak bulunur. Elinde 100 adet A hissesi bulunan yatırımcı bedelli sermaye artırımına katılmak isterse 150 TL karşılığında 150 adet daha hisse alabilmektedir. Yatırımcının elinde toplamda 250 adet A hissesi olmuş olur. Yatırımcının elindeki hisse değeri ilk zamanda 450 TL iken 150 TL nakdi artış ile 600 TL olmuş olur. Yatırımcı eğer katılmak istemez ise rüçhan haklarını Bist Rüçhan hakkı kupon pazarı aracılığı ile satabilir.
Rüçhan Hakkı, Anonim şirketlerin finansal kaynak sağlamak amacıyla bedelli sermaye artırımı yapması sonucunda, bedelli sermaye artırımı yapılmadan önce elinde şirketin hisse senedi olan yatırımcılara sermaye artırımdan sonra oluşacak yeni hisselere öncelikli alım hakkı veren ifadedir. Daha da açmak gerekirse ABC şirketi bedelli sermaye artırımı yaptığında ABC şirketinin hisse senedi sahipleri, sermaye artırımı ile oluşacak yeni paylardan öncelikli olarak alma hakkına sahip olurlar. Yatırımcıların öncelikli hisse senedi almasına rüçhan hakkı denir. Rüçhan Hakkı konusuna sorular ile devam edeceğiz. Rüçhan Hakkı Nasıl Alınır? Rüçhan hakkı elde etmek isteyen bir yatırımcı, bedelli sermaye arttırımı yapacak olan şirketin hisselerine sahip olmalıdır.
rüçhan hakkı nedir?Rüçhan Hakkı Kullanım Süreleri Rüçhan hakkı nedir?
Bir şirketin bedelli sermaye artırımına katılmışsanız şirket tarafından elinizdeki hisse senedine oranlı bir şekilde rüçhan hakkı verilir. Verilen rüçhan hakkı en az 15 gün en fazla 60 gün içeresinde kullanılmalıdır. Rüçhan Hakkı Nasıl Kullanılır? Yatırımcıların rüçhan haklarını kullanmaları için 2 seçenek bulunmaktadır. Bunlardan ilki şirketin belirlediği oranda hisse senedi sahibi olmak isteyen yatırımcı belirlenen bedeli ödeyerek yeni hisselerine sahip olur. İkinci seçenek ise elde edilen rüçhan hakları Borsa İstanbul Rüçhan Hakkı Kupon Pazar’ında alınıp satılabilmektedir. Yatırımcı elinde bulunan rüçhanları, Rüçhan Hakkı Kupon Pazar’ında satabilir yada elindeki hisse senedi oranı kadar alabilir. Yeni hisse sahibi olmak istemeyen yatırımcılar bu yöntemi kullanırlar.
Hissesi Olmayan Rüçhan Alabilir mi?
Bedelsiz sermaye artırımından önce hisse senedi almayan, elinde bulunmayan yatırımcılar hisse bedelsiz bölündükten sonra oluşan ruçhan kuponlarını alıp satamazlar. Rüçhan hakkı öncelik hakkı olduğu için bu kuponları alıp satma işlemi elinde ilgili şirketin hissesi bulunanlar tarafından yapılır. Diğer bedelliye katılmayan yatırımcılar sadece şirketin hisse senetlerini alıp satabilirler. Rüçhan Hakkı Kullanım Bedeli (Fiyatı) Nedir? Rüçhan hakkı kullanım bedelini bir örnekle açıklarsam daha anlaşılır olacak. Örneğin ABC Şirketi Rüçhan Kullanım Bedeli olarak 1 TL’den %100 oranında bedelli sermaye artırımına karar verdi. Sizin elinizde de 100 Adet hisse senedi olsun.
Rüçhan Hakkı Kullanılmazsa Ne Olur?
Kullanılmayan rüçhan hakları birincil piyasada satışa sunulur. Bu satış sonrası elde kalan rüçhanlar, artan payları almayı taahhüt eden işletme tarafından satın alınır. Genellikle kalan rüçhanları şirketin kendisi alır. Yeri gelir rüçhan hakları satışa çıkarılır. Mesela o an size sunulan sermaye artırımına yetecek kadar paranız olmayabileceği gibi hiç kullanmak istemiyor da olabilirsiniz bu hakkı. Siz bu hakkı kullanmak isteyip istemediğinizi aracı kuruma bildirirsiniz. Rüçhan hakkı nedir?
Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansiBizi sosyal medyada takip ederek özel haberlerimize ilk siz ulaşabilirsiniz; Rüçhan hakkı nedir?
Rüçhan hakkı nedir? Rüçhan hakkı nedir? Rüçhan hakkı nedir? Rüçhan hakkı nedir?