Çek ibrazının ertelenmesi ticareti etkilemeye devam ediyor

Çek ibrazıyla ilgili düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından piyasada çeklerin yaklaşık yüzde 30’unun ödenmediği belirtildi. Normal dönemde yüzde 1-2 arasında değişen karşılıksız çek oranının Mayıs ayı itibarıyla yüzde 20’lerde oluşması bekleniyor

çek ibrazının ertelenmesi ticareti etkilemeye devam ediyor
Google News

Vadesi 30 Nisan ile 31 Mayıs tarihleri arasına isabet eden çeklerin ibrazını 1 Haziran sonrasına erteleyen düzenleme piyasada kaosa neden olurken, Ticaret Bakanlığı’nın “Çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunması kaydıyla çekin ödenmesi” talimatı, paniği azaltsa da, piyasadaki sorunun devam ettiği görüldü.

Bloomberg HT’nin konuya yakın kaynaklardan aldığı bilgiye göre, düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından piyasada çeklerin yaklaşık yüzde 30’u ödenmedi. Bu yüzde 30’luk kesimin bir kısmının ihtiyacı olduğu için ve imkan tanındığı için ödemelerini ertelediğini belirten kaynaklar, önemli bir kısmının da işleri iyi olup keyfi ödeme yapmayanlar olduğunu söyledi.

Karşılıksız çeklerin oranı %20’yi bulabilir

Özellikle düzenlemenin ilk gününde piyasada ciddi bir kaos yaşandığını kaydeden kaynaklar, söz konusu kaosun biraz azaldığını ve nakit döngüsünün kısmen normale döndüğünü belirtti.

Öte yandan kaynaklar Mayıs toplamında ödenmeyen çek oranının yüzde 20’lerde oluşabileceğini ifade etti. Karşılıksız çek oranını normalde yüzde 1 ile 2 arasında değiştiği bilgisini veren kaynaklar, Mart ayında takasa giren çek miktarı 1,2 milyon adet, toplam tutarı ise 78 milyar TL olduğunun altını çizdi. Mart ayında karşılıksız çek oranı ise yüzde 1 seviyelerindeydi.

Düzenlemede geri adım atmıştı

30 Nisan ile 31 Mayıs arasında olan çeklerin ibrazı için 2 Haziran’ın beklenmesini öngören düzenlemede geri adım atılmıştı. Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında, ibraz süresinin son günü, bu tarihler arasına isabet eden çeklerin, belirtilen tarihler arasında bankaya ibraz edilmesi halinde, çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunması kaydıyla çek bedelinin ödenmesi gerektiği bildirilmişti.

Bloomberght

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<