Dış borç stoku artmaya devam ediyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye’nin 31 Aralık 2020 itibarıyla brüt dış borç stokunun 450 milyar dolar, net dış borç stokunun 268,9 milyar dolar olarak hesaplandığını bildirdi.
Bakanlık, 31 Aralık 2020 itibarıyla brüt ve net dış borç stoku, Hazine garantili dış borç stoku ve kamu net borç stoku ile Avrupa Birliği (AB) tanımlı genel yönetim borç stoku verilerini açıkladı.
Buna göre, Türkiye’nin brüt dış borç stoku 450 milyar dolar oldu. Stokun milli gelire oranı yüzde 62,8 olarak hesaplandı. Türkiye’nin net dış borç stoku da aynı dönemde 268,9 milyar dolar olarak belirlendi. Stokun milli gelire oranı yüzde 37,5 olarak kayıtlara geçti.
Hazine garantili dış borç stoku ise 14,8 milyar dolar oldu.
Kamu net borç stoku bu dönemde 967,6 milyar lira olarak gerçekleşti. Stokun milli gelire oranı yüzde 19,2 olarak belirlendi.
AB tanımlı genel yönetim borç stoku, 1 trilyon 994,4 milyar lira, bu rakamın milli gelire oranı ise yüzde 39,5 olarak hesaplandı.
Merkez Bankası tarafından açıklanan dış borç stoku, dış borçların toplamı anlamına gelmektedir. Borç stoku ise iç ve dış borçların toplamına denmektedir.
Borç Stoku Nedir?Borç stoku bir ülkenin iç ve dış borçlarının toplam miktarıdır. Borç yükü ise, bir ülkenin belirli dönemdeki toplam borç stokunun o dönemdeki GSMH’ya oranına denmektedir. Genel anlamda borç stoku ve borç yükü kavramları sadece borçların anapara yükümlülüklerine dahil edilir. Yani faizler bu iki kavrama dahil edilmez. Bunun nedeni borçlanma faizlerinin bir gider kalemi olarak kabul edilmesi ilkesidir.
Konu hazine olduğu zaman sadece devlet borçlarının bu kavramlar çerçevesinde ele alınması doğru kabul edilmektedir ve genel eğilim iç borçlarda, devletin borçlarını stoka dahil etmek olduğu halde, dış borçlarda ülkenin özel kesim borçları da dahil edilmek üzere bütün dış borçlarını stoka katmak yönündedir.