Dış Ticaret Açığı Büyüyor Şimdi Ne Olacak

Dış Ticaret Açığı Büyüyor Şimdi Ne Olacak? Oyak Yatırım dış ticaret rakamlarını değerlendirdi

hisse-hedef
Google News
Dış Ticaret Açığı Büyüyor Şimdi Ne Olacak? Oyak Yatırım dış ticaret rakamlarını değerlendirdi:

Dış Ticaret Açığı Artıyor Şubat ayında 7,8 milyar dolarlık açık... Şubat ayında ticaret açığı yıllık bazda %14,8 artış göstererek 7,8 milyar dolar olarak kaydedildi. İhracat EURUSD paritesindeki düşüşün etkisiyle yıllık bazda %1,6 azalarak 20,8 milyar dolar olurken, ithalat altın ithalatındaki artışın etkisiyle %2,4 artarak 28,5 milyar dolar oldu.

Öte yandan, Şubat ayında mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ithalat bir önceki aya göre %0,6 oranında azalırken, ihracat %1,3 oranında geriledi.

Buna bağlı olarak, 12 aylık ticaret açığı 83,6 milyar dolardan 84,6 milyar dolara yükselirken, 12 aylık çekirdek açık 20,8 milyar dolardan 20,6 milyar dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı Şubat ayında yıllık bazda 2,9 puan azalarak %72,8'e gerilerken, çekirdek ihracat/ithalat oranı 0,8 puan artarak %94,1'e yükseldi.

Yıllık bazda enerji ithalatı Şubat ayında doğal gaz fiyatlarındaki artışın etkisiyle %5,7 artarak 6,1 milyar dolara yükselirken, altın ithalatı %90,4 artışla 2,1 milyar dolara ulaşarak art arda dördüncü ayında da artış gösterdi. Altın ithalatına uygulanan kota ve Türkiye'deki de-dolarizasyona trendine rağmen altın talebinin son üç ayda güçlü seyretmesi ABD seçim sonuçları ve ons altın fiyatlarındaki dalgalanmaya bağlanabilir. TCMB'nin 350 baz puanlık faiz artırımının ardından ticaret açığı yakın vadede iyileşebilir, ancak 3Ç25'ten itibaren tekrardan bozulmasını bekliyoruz.



Tüketim malı ithalatında hafif gerileme... Şubat ayında aylık tüketim malı ithalatı yıllık bazda %0,8 azalarak 4,2 milyar dolar oldu. Yurtiçi otomotiv pazarındaki yavaşlama ithalat rakamlarına da yansıdı ve yıllık bazda %8,9 düşüşle 1,3 milyar dolar oldu. Böylece, Şubat ayında 12 aylık tüketim malı ithalatı 55,1 milyar dolar olurken, otomotiv ithalatı 17,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. TCMB'nin son raporuna göre, tüketim mallarındaki artış ithalat kotasıyla bağlantılı olan mücevher ithalatından da kaynaklanıyor.

Öte yandan, sermaye malı ithalatı Şubat ayında yıllık bazda %21,0 oranında düşerek yatırımların ilk çeyrekteki büyüme rakamlarını aşağı çekebileceğine işaret ediyor.

Yüksek teknoloji ihracatında hafif düşüş...

Şubat ayında yüksek teknoloji ihracatının toplam ihracat içindeki payı yıllık bazda %2,7 ile yatay seyrederken, tutarı %1,0 azalarak 526 milyon dolara geriledi. Benzer şekilde, yüksek-orta teknoloji ihracatı yıllık %1,7 düşüşle 7,3 milyar dolar olurken, düşük-orta teknoloji ihracatı aynı dönemde %1,1 azaldı. Küresel imalat PMI'larındaki toparlanmanın önümüzdeki dönemde ihracat rakamlarını desteklemesi muhtemeldir; ancak TL'deki reel değerlenmenin düşük teknolojili ihracatçıların maliyet tabanı üzerinde baskı oluşturması nedeniyle kompozisyon değişebilir.

Almanya zirvedeki yerini korudu... Şubat ayında en fazla ihracat yapılan ülke 1,7 milyar dolarla Almanya oldu. Bu ülkeyi 1,2 milyar dolarla İngiltere, 1,2 milyar dolarla ABD, 1,1 milyar dolarla İtalya ve 1 milyar dolarla Irak izledi. İlk beş ülkenin toplam ihracattaki oranı Şubat 2025'te %30,0 oldu. İthalatta ise ilk sırada 3,9 milyar dolar ile Rusya yer aldı. Bu ülkeyi 3,5 milyar dolar ile Çin, 2,1 milyar dolar ile Almanya, 1,3 milyar dolar ile ABD ve 1,2 milyar dolar ile İsviçre takip etmiştir. İlk beş ülkenin toplam ithalat içindeki oranı Şubat 2025'te %42,2 oldu.









 
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<