Dış Ticaret Açığı Yılın İlk 9 Ayında 67,0 Milyar $ Oldu!

Dış Ticaret Açığı Yılın İlk 9 Ayında 67,0 Milyar $ Oldu! Eylül Ayı Dış Ticaret Açığı ise Bir Önceki Yıla Göre 1,7 Milyar $ Artarak 6,9 Milyar $ Oldu. Akbank Haftalık Bülteni'nde Yer Verdiği Yurt İçi Veri akışı Detaylarıyla Haberimizde...

.
Google News

Dış Ticaret Açığı Yılın İlk 9 Ayında 67,0 Milyar $ Oldu! Eylül Ayı Dış Ticaret Açığı ise Bir Önceki Yıla Göre 1,7 Milyar $ Artarak 6,9 Milyar $ Oldu. Akbank Haftalık Bülteni'nde Yer Verdiği Yurt İçi Veri akışı Detaylarıyla Haberimizde...

Yurt içinde işsizlik oranı mevsimsellikten arındırılmış olarak ağustosta aylık 0,4 puan artarak ikinci çeyrek ortalaması olan %8,5’e geri döndü.

Geniş tanımlı işsizlik oranlarından; zamana bağlı eksik istihdamı içeren atıl işgücü oranı aylık 0,1 puan artarak %29,7 değeri ile pandemi öncesi 5 yıllık dönem ortalamasının 10 puan üzerinde kalmaya devam etti.


İSO Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi eylülde aylık 0,6 puan azalışla 46,7 değerini alarak imalat sanayinde zayıflığın sürdüğüne işaret etti.
Yurt içinde Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı geçici verilere göre, eylül ayında ihracat yıllık bazda %3,0 artışla 22,6 milyar $, ithalat ise yıllık bazda %8,8 artışla 29,5 milyar $ seviyesinde gerçekleşti.

Böylece eylül ayı dış ticaret açığı bir önceki yıla göre 1,7 milyar $ artarak 6,9 milyar $ oldu.

Dış ticaret açığı yılın ilk dokuz ayında 67,0 milyar $ olurken, 12 aylık birikimli olarak 87,6 milyar $’dan 89,3 milyar $’a yükseldi.

Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre aylık dış açıktaki bozulmada enerji hariç ithalattaki güçlenme belirleyici oldu.

Bunun haricinde ihracat tarafındaki yavaşlama da dış dengedeki bozulmaya katkı yaptı (Makro: Dış ticaret dengesi üçüncü çeyrekte iyileşti).

TCMB, Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası ile Türk lirası (TRY)-BAE dirhemi (AED) ikili para takası (swap) anlaşması imzaladıklarını duyurdu. Swap anlaşmasının nominal tutarı karşılıklı olarak 198 milyar TRY ve 18 milyar AED olarak belirlendi.

Eylülde aylık TÜFE %3,2 artarak %2,5 olan piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşirken, yıllık enflasyon 0,3 puan artışla %33,3’e yükseldi.

Doğrudan yaklaşımla mevsimsellikten arındırılmış (m.a.) TÜFE aylık enflasyonu %3,0 ile geçen aya (%2,6) göre belirgin arttı.

Çekirdek göstergelerden B yıllık enflasyonu 0,2 puan artarak %32,9, C yıllık enflasyonu ise 0,5 puan azalışla %32,5’e geriledi.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<