Dünya Altın Konseyi'nden TCMB Altın Rezervleri Değerlendirmesi

Merkez Bankası'nın altın rezervlerine ilişkin araştırmalar sürerken Dünya Altın Konseyi'nce paylaşılan metodoloji notu dikkat çekti.

altin-rezervleri
Google News
Dünya Altın Konseyi tarafından paylaşılan metodoloji notunda Türkiye'nin resmi altın varlıklarına ilişkin verilerde teknik düzeltme yapıldığı ifade edildi.
  • "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sisteminin likidite yönetimine destek vermek için altın içeren çeşitli politika mekanizmaları uygulamaktadır."
  • "Bu politikalar, Merkez Bankası'nca raporlanan brüt altın varlıklarını ve Türkiye'nin net resmi varlıklarına yönelik tahminlerimizi etkilemektedir. Merkez Bankası tarafından sunulan daha kapsamlı raporlara dayanarak Türk altın rezervleri verilerimize ilişkin teknik düzeltmeler gerçekleştirdik."
Düzeltmelerde Yer Alan İfadeler Şu Şekilde:
  • "Brüt altın rezervlerinin daha ayrıntılı bir dökümü,"
  • "TCMB'nin sahip olduğu altın miktarının daha doğru bir şekilde belirlenmesi,"
  • "Resmi sektör' varlıklarını oluşturmayan tüm altınlar hariçtir."

TCMB Altını Politik Mekanizmasında Kullanıyor

  • "Türkiye'nin altın rezervleri ve politika mekanizmaları Merkez Bankası tarafından diğer  çok sayıdaki merkez bankasına oranla altını daha fazla politika mekanizmasında kullanmaktadır."
  • "2011 yılının Ekim ayında Merkez Bankası, yeni bir politika aracı olan Rezerv Opsiyonu Mekanizması'nı (ROM) uygulamaya koymuş ve yurtiçi ticari bankaların zorunlu karşılıklarının bir parçası olarak Merkez Bankası'na altın yatırmalarına olanak sağlamıştır."
  • "Bu politika ile Türk hanehalkı tarafından tutulan büyük altın stokunun bir kısmının çekilmesi ve ekonomiye katkısının artırılması amaçlanmıştır."
  • "Merkez Bankası, ticari bankaların bu politika kapsamında yatırdıkları altın miktarına göre dalgalanmıştır.  Ancak bunun bir sonucu olarak, Merkez Bankası'nda tutulan brüt altın rezervleri, ticari bankaların bu politika kapsamında yatırdıkları altın miktarına göre dalgalanmıştır."

Merkez Bankası Brüt Altın Rezervleri

Raporlanan altın rezervleri Merkez Bankası ve ROM varlıkları olarak ayrıştırılmıştır.

Raporlanan altın rezervlerinin çeşitli kategorilere göre ayrıntılı dökümü:

Yeni metodolojiye bağlı olarak altın rezervleri seviyesindeki değişim: 2017 yılının Mart ayından bu yana hesaplamalardaki fark.
  • "ROM'un uygulanmaya başlamasından beri, IMF'ye raporlanan altın rezervleri, ROM çerçevesinde biriktirilen ve doğrudan Merkez Bankası'nın mülkiyetinde olmayan altınları da içermektedir. Diğer merkez bankaları için sunduğumuz verilerle daha karşılaştırılabilir olmasını sağlamak için Türkiye için verilerimizi buna göre ayarladık."
  • "Merkez Bankası'nca yayımlanan aylık verileri kullanarak, ROM'a yönelik altın rezervlerini IMF'ye bildirilen brüt rakamdan düştük. Kalan rakam merkez bankasının sahip olduğu altın miktarını temsil etmektedir (Grafik 1, s. 1). Bu sayede gerçek resmi altın rezervlerini mümkün olduğunca doğru bir şekilde raporlayabildik."
  • "2017 yılından beri Merkez Bankası, altınla ilgili başka politikalar da uygulamaya koymuş, likiditeyi ve metale olan talebi yönetmek için yerel bankaların ve diğer kuruluşların finansal sistem içinde altın kullanmasına izin vermiştir."
  • "ROM altınının şeffaflığının aksine, bu yeni politikalarla ilgili altın varlıklarına ilişkin veriler kamuya açık değildi. Bu durum Merkez Bankası ek veri yayınlamasıyla değişti."
  • "Yeni veriler, daha geniş bir kategori olan 'resmi sektör' altını hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlıyor. Artık doğrudan TCMB'nin sahip olduğu resmi altın rezervlerini, örneğin Hazine'nin sahip olduğu altından ayırabiliyoruz."
  • "Her iki altın kategorisi de Merkez Bankası'nca tutulmaktadır ve bu sebeple Merkez Bankası tarafından bildirilen birleştirilmiş brüt rezerv rakamının bileşenleridir."
  • "Merkez Bankası altın rezervleri için geçmiş veri serimizi buna göre ayarladık. Yeni veriler, 'resmi sektör' varlığı olmayan altınların çıkarılmasına ve resmi varlıkların Merkez Bankası ile diğer resmi kurumlar arasında daha doğru bir şekilde paylaştırılmasına olanak sağlıyor."
  • "Toplam resmi altın varlıkları serimiz 2017'ye dek düzeltilmiş olsa da, anlamlı bir fark ancak altın swaplarının ticari bankalar tarafından daha yaygın olarak kullanılmaya başlandığı ve dolayısıyla Türkiye'nin IMF'ye bildirdiği brüt rezervleri etkilediği 2019 başından itibaren görülebiliyor."
  • "Sonuç, Merkez Bankası rezervlerine yönelik yeni hesaplamamız geçtiğimiz serimizden esas olarak swapların büyüklüğü açısından farklılık göstermektedir."
  • "Türkiye'ye yönelik verilerimizde gerçekleştirilen bu teknik düzenlemenin resmi sektör altın varlıklarının daha doğru bir ölçümünü sağladığından eminiz."
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<