Enerji depolama yatırımına ilgi her geçen gün artıyor!
Rüzgar ve güneşten gelen enerjiyi depolamanın önünü açan düzenleme büyük talep gördü. KAP Nerdeyse Her gün Enerji depolama yatırımı için lisans başvurusu yapan şirketlerin açıklamalarıyla doldu. Hangi şirket ne kadarlık yatırım yapacak? Enerji depolama yatırımı için kaç firma gerekli yerlere başvurdu?
Enerji depolama yatırımına ilgi her geçen gün artıyor!
Enerji Depolama Nedir?Enerji depolama, bir enerjinin aynı formda veya farklı bir formda daha sonra kullanılmak üzere saklanması işlemine denir. Enerji depolama sistemleri, yenilenebilir enerji kaynaklarının entegrasyonunda büyük öneme sahiptir. Enerji depolama sistemleri, yenilenebilir enerji sistemleri tarafından üretilmiş olan enerjinin fazla olması durumunda, depolanması ve sonradan tekrar kullanılmasını sağlar.
Yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımlar arttıkça, enerji depolamaya yapılan yatırımlarda artmaktadır. Bu konuda Türk firmalarda yatırımlarına başlamıştır. Enerji depolamaya yatırım yapan Türk firmalar, enerji depolamadaki gelişmeleri takip ederek gelecekte daha da yaygınlaşacak olan bu pazarda yerini almaya başladılar.
Depolama teknolojilerinin gelişmesi, yenilenebilir kaynakların verimliliğini de arttırır. Bu alandaki gelişmelerin, sektörü baştan şekillendireceği apaçık ortada.
Şu ana kadar yapılan başvuruların kurulu güç olarak 67 bin 349 megavata karşılık geldiğini belirtildi
Hali hazırda 909 adet başvuru yapıldı, bunlardan 19 bin 881 megavat kurulu gücündeki 334 başvurunun güneş enerjisine dayalı depolamalı elektrik üretimi, 47 bin 468 megavat kurulu gücündeki 575 başvurunun ise rüzgar enerjisine dayalı depolamalı elektrik üretimi tesisi kapsamındaki başvurular olduğunu bildirildi.
Enerji Depolamaya Yatırım Yapan Borsa Şirketleri- AKSEN
- AYDEM
- ESEN
- BIOEN
- GWIND
- TUPRS
- YEOTK
- NATEN
- MNDRS
- KONTR
- GESAN
- ZOREN
- MAGEN
- KARYE
Türkiye’nin ilk enerji depolama tesisi için, Progresiva Enerji Yatırımları Ticaret A.Ş şirketi, Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği kapsamında Silivri’de kurulu gücü 250 megavat olan elektrik depolama başvuruda bulunmuştu.
Aydem Enerji ise EPDK’ya 400’ü güneşte 100’ü rüzgarda olmak üzere toplam 500 megavatlık depolama kapasitesi için ön lisans başvurusu yaptı.
Tüpraş depolama tesisi kurma taahhüdü ile bin megavat büyüklükte ilave santral kurulumu için EPDK’ya başvurdu.
Hedef Holding iştiraki Hedef Girişim, İmaj Makina iş birliğiyle enerjidepolama çözümleri geliştirmek hedefiyle 50 Milyon TL sermaye ile kurulacak Norm Yeşil Enerji Anonim Şirketi’ne 10 Milyon TL tutarında girişim yatırımı yapma kararı aldı.
Aksa Enerji A.Ş.: Projeye göre toplam 1,813 MWe yeni kurulu güç depolama kapasitesinin oluşturulması planlanıyor.
Esenboğa: Esenboğa Elektrik’in bağlı ortaklığı Esenboğa Batarya Sistemleri ve Enerji Yatırımları AŞ, 100 MWe kurulu gücünde depolamalı GES kurmak üzere lisans talebinde bulundu.
Naten: Naturel Yenilenebilir’in bağlı ortaklığı Naturel Batarya Sistemleri ve Enerji Yatırımları AŞ, depolamalı RES kurmak üzere lisans başvurusunda bulundu.
GWIND: Galata Wind Enerji, 550 MW kapasiteli depolamalı elektrik üretim tesisi için ön lisans başvurusu yaptı.
ZOREN: Zorlu Enerji, 85 megavat güneş ve 450 megavat rüzgar enerjisi olmak üzere 5 proje ile toplam 535 megavat gücünde ön lisans başvurusunda bulundu.
KARYE: Şirket bağlı ortağı ı Alsun İşletme ve Yönetim için Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği kapsamında, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na depolama tesisi kurmak taahhüdü ile mevcut kapasitesine ilave olarak 4 proje için 200 MW Depolamalı GES kapasitesi ile ön lisans başvurusu yapmıştır.
Özel sektörden yüzlerce şirket depolama için atağa kalkarken, başvuru yapanlar arasında başı çeken firmalar şöyle: Europower Enerji, Aksa Enerji, YEO Enerji, Anatolia Yenilenebilir Enerji, GalataWind Enerji, Sanko Enerji, Fiba Enerji ve Menderes Enerji.
Yenilenebilir Enerjide Yeni Bir Dönem Başlıyor
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından düzenlenen Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’ne katıldı.
Açılış töreninde yaptığı konuşmada, sektör toplantılarında konu güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları olunca ayrı bir heyecan ve motivasyon oluştuğunu vurgulayan Yılmaz, geçtiğimiz hafta Kurul tarafından kabul edilen elektrik depolama düzenlemesinin bu alanda çığır açacak nitelikte olduğunu kaydetti.
“Enerji depolama teknolojilerinin yalnızca güneş santrali ekipman üreticileri için değil, batarya teknolojisi geliştiricileri ve üreticileri için de yeni bir heyecan, iş alanı ve istihdam olanağı sağlayacağına inanıyorum” diyen EPDK Başkanı, düzenlemeyle enerji yatırımı yapmanın daha kolay hale geldiğini, her depolama tesisi kuranın da enerji yatırımcısı olma ayrıcalığını yaşayacağını belirtti.
Türkiye’de yatırımların devam ettiğine, iyi günde de kötü günde de EPDK’nin sektörün yanında olduğuna dikkat çeken Başkan Yılmaz, şunları söyledi:
“Sırtımızı rüzgara verelim. Atalarımız ne derdi; arkana rüzgarı alırsan yorulmazsın. Yüzümüzü de güneşe döneceğiz. Üreticiler aynı zamanda tüccardır, tedbirli tüccar olmak zorundasınız. Enerjinin geleceği ile ilgili depolamaya yönelik mevzuat önümüzdeki günlerde (Resmi Gazete’de) yayımlanacak. Yatırım ortamını görüyoruz, bu büyük bir fırsat. Yerli ve yabancı birçok yatırım çekeceğini düşünüyoruz. Dünyada da iyi bir yer edineceğiz. Batarya yatırımını da Türkiye için büyük bir fırsat olarak görüyoruz. Bizim bataryamız sağlam, enerjimiz bitmez. Geçen hafta kurulda kabul edilen enerji depolama düzenlenmesi ile birlikte 20-25 milyar dolarlık bir yatırım bekliyoruz. Artık rüzgarımızın gücü ile ısınıyor, güneş enerjimiz ile serinliyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarımız Türkiye’nin gücüne güç katmaya devam edecek.”
Bizi Twitter’da takip edin =>https://twitter.com/home
Para Ajansı Telegram grubuna üye olun => https://t.me/paraajansi paraajansı
Enerji depolama yatırımına ilgi Enerji depolama yatırımına ilgi Enerji depolama yatırımına ilgi Enerji depolama yatırımına ilgi enerji depolama yatırımına ilgi enerji depolama yatırımına ilgi enerji depolama yatırımına ilgi