Halka arzda hangi yöntem daha karlı ? Eşit mi oransal mı ?

2021 yılında halka arz rüzgarı esmeye devam ediyor. 40’ın üzerinde şirket halka arz olurken yatırımcılar için halka arzda hangi yöntem daha karlı? Eşit mi oransal mı?

halka arzda hangi yöntem daha karlı ? eşit mi oransal mı ?
Google News

Halka arzda hangi yöntem daha karlı?

2021 yılında birçok farklı sektörden 40’ın üzerinde şirket halka arz işlemlerini tamamlayarak Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı. Halka arzda rekor kırılan 2021 yılında halka arz ile birlikte birçok yeni yatırımcı borsa ile tanışmış oldu.

Halka arz yöntemleri olarak iki ana yöntem bulunmakta.

Bunlardan ilki Eşit Dağıtım Yöntemi

Bu sistemde halka arz edilecek hisse senedinin tutarı, başvuran kişi ve hesap sayısına bölünerek bulunur.

Örneğin; A şirketi sabit fiyatlı olarak on milyon adet lot hissesini dağıtmak ister. Bunu eşit dağıtım yöntemi ile dağıtmak ister. Bireysel taleplere bu hisseleri açar. Belirli süre verir. Bireysel yatırımcılar bu hisseler için belirtilen sürede talep girer. Talep toplama zamanının ardından sistem kapanır. Şirket bu talepleri değerlendirme sürecine başlar. Eşit dağılım sunmak için talep edenlerin sunmuş olduğu talepler ve kaç lot alacakları belirli şekilde sıralanır. Bu sıralamaya uygun olarak, bir milyon düşerek en baştan sona doğru eşit şekilde dağıtım yapılır. Eğer sıra bitip de hala elinde lot olan şirket var ise yeniden başa döner. Baştan tekrar birer lot şeklinde eşit şekilde dağıtmak ister.H

Eşit dağıtım halka arz bu sayede her bireysel yatırımcının bundan eşit şekilde faydalanmasını kolaylaştırmaktadır. Bir kişi on lot isterken ona on lot verilip, diğer bir lot isteyene hisse kalmamasının önüne geçilmiş olur. Birer lot herkese dağıtım yapıldıktan sonra başa dönüp sıralama şeklinde herkes talebine ulaşmış olur. Bu açıdan bakıldığında da en güvenilir bir sistem olarak görünmektedir.

Oransal Dağıtım Yöntemi

Halka arzda oransal dağıtım yöntemini benimsemiş olan ve bütün yatırımcıları bireysel olan bir şirketi ele alalım. A şirketi oran bakımından bir tane lotu X 20 TL üzerinden dağıtacağını duyurduğunda talep toplamaya başlar. Başvurular gelir. Herkes kendi bütçesine uygun başvuruda bulunur. Kimi 1000 TL lik başvuruda bulunur, kimi 50.000 TL lik başvuruda bulunur. Halka arz oransal dağıtım talepler kapanır. Şirket toplam hissesini talep sayısına böler ve bir oran hesaplaması yapar. Talep eden herkese bölünen ve bulunan bu yüzdelik dilim kadar hisse verilir. Fazlası verilemez. Borsada oransal dağıtım bu şekilde herkes oran bazlı eşitlikten de yararlanmış olur. Talep eden herkesin faydalanması için bu şekilde bir yol izlenmiştir.

Halka arzda hangi yöntem daha karlı ?

*Yapılan değerlendirmede 2021 Temmuz ayından itibaren gerçekleşen halka arzlar değerlendirmeye tabi tutulmuştur

  • Yapılan değerlendirmeye göre halka arzda temmuz ayından sonra yapılan değerlendirmede en yüksek satış değerine göre karlılıkta ilk sırada Kütahya şeker bulunurken ikinci sırada Yeotek bulunmaktadır.
  • Halka arz fiyatının altında işlem gören hisse senetleri ise ANGEN, GELECEK VARLIK, ve Kim Market olarak ön plana çıkmaktadır.
  • Halka arz yöntemine göre yapılan değerlendirmeye göre Temmuz ayından itibaren halka arz işlemi tamamlanarak işlem görmeye başlayan toplam 19 şirket bulunmaktadır. 2 şirket ise yarından itibaren talep toplayarak önümüzdeki hafta işleme başlaması beklenmektedir.
  • Halka arz işlemleri tamamlanarak işleme başlayan 19 şirketten 11 tanesi eşit dağıtım yöntemine göre halka arz olurken 8 tanesi ise oransal dağıtım yöntemine göre halka arz işlemlerini gerçekleştirmiştir.
  • Yapılan değerlendirmeye göre zirve fiyatlarından satış karlılığında eşit dağıtım yöntemi ortalama %36.36 karlılık oranına sahipken oransal dağıtım yöntemi ise ortalama %14,76 karlılık oranına sahiptir.
  • Son fiyattan satış yapılması durumunda elde edilecek karlılık değerlendirmesine göre ise oransal dağıtım yöntemi %8,23 karlılığa sahipken eşit dağıtım yöntemi ortalama %3,52 karlılık oranına sahiptir.

Halka Arza katılırken nelere dikkat edilmeli?

• Halka arz edilen şirketin izahnamesi, araştırma raporları /fiyat tespit raporu ve finansal tabloları dikkatle analiz edilmeli,

• Şirketin sektöründeki itibarı, ortaklık yapısı ve yönetim kadrosu değerlendirilmeli

• Halka arzda toplanan kaynağın nasıl değerlendirileceğine ve temettü politikasına dikkat edilmeli

• Sektöründe öncü, yatırımları güçlü, mali performansı istikrarlı şirket hisseleri tercih edilmeli.

Halka Arza Katılmanın Avantajları

• Fiyat Avantajı

• Yatırım Çeşitliliği

• Risk ve Getiri Değişkenliği

• Devamlı ve Zamanında Bilgi Akışı

• Gözetim, Denetim ve İzleme Ortamında Likidite İmkânı.

Halka arza katılım sağlamak isteyen yatırımcılar ne yapmalı?

Halka arza katılım sağlamak isteyen yatırımcıların öncelikle bir yatırım hesabının olması gerekmektedir.

Yatırım hesabı bir bankada olabileceği gibi aracı kurumda da olabilir.

Yatırım hesabının açılışı için şubeye gitmeye gerek yoktur. İnternet bankacılığından hesap açma talebinde bulunabilir.

Yatırım hesabı açıldıktan sonra ise katılmak istenilen halka arza talep toplama saatleri arasında istek gönderebilirler.

Halka arza katılım için yatırımcılar yatırım bütçesine göre optimum kararı kendileri vermelidir. Bu hususta yol gösterici olması açısından sitemizde yer alan haberlerden faydalanabilirsiniz.

Halka arza katılım sonrası 3 ile 5 iş günü içerinde hisseler borsada işlem görmeye başlayacaktır.

Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansihttps://paraajansi.com.tr/

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<