Halka arzlarda nereden nereye? furyanın sonu (!)
Halka arzlarda nereden nereye! Furyanın sonu mu geldi? Halka arza ilgi neden bu kadar azaldı? Bundan sonra ne olacak? Yatırımcıların merak ettiği tüm sorular….
Halka arzlarda neler oluyor?
- Son 1 yılda bireysel yatırımcı sayısı 1 milyon artarken özellikle halka arzlara yoğun taleplerin olduğu ve ve rekorları kırıldığı bir dönem yaşanıldı. Ekim 2020’den beri geçen 8 ayda 20 halka arz yapılırken bunlara 9.5 milyar TL kaynak verildi. Esenboğa ve Kervan Gıda’da ortalama 250 binlik katılımla rekor kırılmışken bu yıl Nisan ayındaki Matriks’de 689 bin, Turex’de 772 bin, Qua Granit’te 845 bin yerli bireysel yatırımcıya dağıtım yapıldı.
- İşte bu noktadan sonra halka arzlarda yerli yatırımcı sayısı azalmaya başladı. Çan2 için 487 bin kişi, Kalekim’de 301 bin kişi bu serinin en yüksekleri olsa da her halka arz bir öncekinin altında katılımla oldu.
- Mayıs’ın sonunda yapılan Boğaziçi Beton’da 42 bin, ATP’ye 37,168 kişiye dağıtım yapılırken dün sonuçlanan Ünlü’de 20,717 ile en düşüğe geriledi.
- Bireysel yatırımcıya % 50 tahsisat yapılmışken % 43’ü dağıtıldı.
- Cuma günü sona erecek Oyak Yatırım ve Başkent Gaz’ın toplam 2.3 milyar TL ‘lik halka arz büyüklüğünü nasıl sağlayacağı merak konusu…
Halka arzlara neden talebin azaldığına ilişkin yatırımcılardan gelen yanıtlar ise şu şekilde
- *Büyük miktarlı halka arzların gelmesi ve üstelik kazandıramaması,
- Bir halka arz sonrasında virmanlı satış ile piyasayı bozanların güveni sarsması
- *Bilançosu iyi olmayanların ve yüksek değerleme ile açılanların hırsı
- *3-4 arzın peşpeşe gelmesini piyasanın kaldıramadığı gibi eleştiriler öne çıkmıştır.
Halka arzlarda yaşanan kötü performans sonrası yatırımcılarda güvenli liman olarak altın piyasasını hareketlendirdi. Altında tüm zamanların rekoru kırılarak gram altın 525 TL seviyesini aştı.
Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi
PA -Ahmet ÇETİNKAYA