İnternette rekor satış…Türk oyun şirketi Peak Games 1.8 milyar dolara satıldı.

Gelelim Zynga’nın Peak satın almasına…

i̇nternette rekor satış…türk oyun şirketi peak games 1.8 milyar dolara satıldı.
Google News

Türk oyun şirketinin satılacağı ve pazarlıkların sürdüğü uzun süredir konuşuluyordu.30 mayıs tarihli haberde webrazzi satışın bitmek üzere olduğunu duyurmuş ve aşağıdaki ayrıntılara yer vermişti.

Webrazzi’nin haberi şöyle,

Son günlerde Türkiye’nin önemli oyun şirketlerinden Peak‘i (eski kullanımıyla Peak Games’i) Zynga tarafından satın alınacağına yönelik haberler gündeme düşüyor. Bizim de birkaç haftadır duyduğumuz ancak detaylar netleşmeden ve hatta satın alma kesinleşmeden yazmak istemediğimiz haberi önce Milliyetardından Webtekno gündeme taşıdılar. Her iki yayında da Peak’in 1 milyar dolar üzerinde bir değerlemeden Zynga tarafından satın alınacağı paylaşıldı. Haberler kısmen doğru, böyle bir satın alma olacak ve evet değerleme de 1 milyar doların üzerinde, ama çok üzerinde… Şimdi detaylara geçelim…

Öncelikle hatırlarsanız Zynga ile Peak’in ilişkisi zaten geçmişe dayanıyor. Hatta Zynga’nın Türkiye ile ilişkisi de oldukça eskiye dayanıyor. 2011 yılında Webrazzi Summit sahnesinde ilk kez Türkiye’ye seslenen Zynga, zaman içinde çeşitli satın almalarla hep gündemimizde oldu.

2017 yılında Peak’in sahip olduğu bazı oyunları 100 milyon dolara satın alan Zynga, daha sonra 2018 yılında Türk oyun şirketi Gram Games‘i 250 milyon dolara satın aldı.

Bugün ise Türkiye’nin bugüne kadar internet alanında gerçekleşmiş en büyük satın almasına, tabir-i caizse exit’ine sebep olmaya hazırlanıyorlar. Hatırlarsanız Alibaba’dan gelen728 milyon dolarlık yatırım sebebiyle Türkiye’de internet alanında gerçekleşen en büyük yatırım ya da satın alma olarak Trendyol dillendirilirdi. Buraya bir ek bilgi ekleyeyim, Trendyol 728 milyon dolara satın alınmamıştı, Alibaba şirkete 728 milyon dolarlık bir tur ile hem yatırım yapmıştı hem de mevcut ortakların hisselerini satın almıştı.

Konumuza geri dönecek olursam, kısacası eğer Peak ile Zynga’nın anlaşması imzalanırsa (hatta bugünlerde imzalanmasını beklediğimiz için imzalanmış bile olabilir), artık bu ünvan fazla lafı dolandırmadan direkt Peak’e geçmiş olacak. Hatta oldukça net olarak gönül rahatlığıyla “İnternet alanındaki Türkiye’nin en büyük satın alması” diyebileceksiniz. Şirketin kurucusu ve CEO’su Sidar Şahin‘i de bu işe imza atan ilk girişimci olarak tasdikleyebiliriz.

Yine konudan biraz kopacağım, çünkü ilginizi çekeceğini düşündüğüm bir detayı daha paylaşmak istiyorum.

Kaderin bir cilvesi mi dersiniz, büyük şans mı dersiniz, büyük başarı mı dersiniz bilemiyorum ama Sidar Şahin Trendyol’un ilk yıllarında da operasyonel ortak olarak şirkette çeşitli bölümlerin yönetimindeydi. Peak’i kurarken de Trendyol kurucusu ve CEO’su Demet Mutlu ve eşi Earlybird yatırım fonunun ortağı Evren Üçok‘u melek yatırımcı olarak aldı. Türkiye’nin en büyük yatırım ve satın almalarını konuşurken Trendyol ve Peak’i anıp, her ikisinde de aynı isimleri görmek dikkat çekici diye düşünüyorum. Bu konuda biraz daha detay haberimizin devamında…

Gelelim Zynga’nın Peak satın almasına…

Yaklaşık 1 aydır due diligence (denetim/durum tespit) süreci süren Peak-Zynga anlaşmasının, çok yakınlarda duyurulacağını tahmin ediyoruz, hatta biraz önce belirttiğim gibi imzaları ya atıldı ya da bugünlerde atılmak üzere. Malum Covid-19 döneminde hiçbir şey belli olmaz, o yüzden tahtaya vurun… ?

Çok merak ettiğinizi bildiğim değerleme ise evet 1 milyar doların üzerinde ama daha doğru bilgi vermem gerekirse yaklaşık 1.8 milyar dolar. Yani yaklaşık 12.5 milyar TL. (1.7 küsür milyar çıkabilir bu arada, biz o yüzden 1.8 milyar dolar diye devam edelim…) Eğer bahsettiğim gibi Covid-19 döneminde oluşan yukarı aşağı hareketlerden etkilenme olmazsa ve anlaşma bu rakamdan imzalanırsa, Peak gerçekleşen satın alma ile Türkiye’nin internet alanında gerçekleşen en büyük satın alması olarak tarihe geçecek.

Peki, Peak’in ortakları kimler ve mevcut hisse yapısı nedir?

Şirketin kurucusu Sidar Şahin’in yanı sıra yukarıda bahsettiğim gibi Earlybird‘ün ortağı Evren Üçok, Trendyol‘un kurucusu Demet Mutlu, yatırım fonu Hummingbird Ventures, yatırım fonu Earlybird Ventures (Evren Üçok kendi fonundan önce girmişti) ve Endeavor Catalyst, Peak’in Ekim 2018 tarihli güncel beyanlarında yatırımcıları arasında yer alıyorlar. Bu tarihten günümüze eğer içeride resmi kayıtlara yansımayan yeni bir değişim olmadıysa, ortakların hisse oranları ise aşağıdaki gibi:

8 ekim 2018 tarihli peak games hisse oranları

Şirket mi satılıyor sadece oyunlar mı?

Bizim bu konuda kulağımıza gelen duyumlar oyunların değil şirketin satılacağı yönünde. Yani, hali hazırda Türkiye’de kurulu bir anonim şirket (A.Ş.) olarak çalışan Peak, Zynga satın alması sonrasında da sadece hisse yapısı değişerek aynı şekilde anonim şirket olarak yolunda devam edecek.

Elbette satın alma gerçekleştiğinde hepimiz en doğrusunu öğreneceğiz ancak elinde Toon Blast ve Toy Blast adında uygulama marketlerinin tepesinde yer alan popüler 2 oyunu olan Peak’in Zynga tarafından satın alındıktan sonra sahip olduğu ekiple Peak şirketi altında oyun geliştirmeye devam edeceğini tahmin ediyoruz. Dediğim gibi sadece tahminlerimiz değil, duyumlarımız da bu yönde…

Eğer anlaşma gerçekleştiğinde yukarıda bahsettiğimiz şekilde bir sonuç çıkarsa, bu hem Peak hem de Türkiye için çok değerli olacaktır. Zynga’nın %100 sahibi olduğu Türkiye’de kurulu ve burada operasyon sürdüren bir şirketimizin olması bence ülkemiz için de önemli olacaktır.

Diğer taraftan aldığımız duyumlar, satın almanın nakit ve hisse şeklinde yapılacağı yönünde. Bu da şu demek oluyor, Zynga aslında 1.8 milyar dolarlık satın almanın bir bölümünü nakit bir bölümünü ise Zynga hissesi ile ödeyecek. Durum böyle olunca ekiple birlikte Sidar Şahin’in de bir süre daha işlerin başında kalacağını tahmin edebiliyoruz. Benzer bir modeli hatırlarsanız Yemeksepeti satın almasında görmüştük. Delivery Hero, Yemeksepeti’ni satın aldığında da nakit ve hisse şeklinde bir satın alma gerçekleşmişti ve şirketin %100’ü Delivery Hero tarafından satın alınmasına karşılık, Nevzat Aydın Delivery Hero yönetim kurulunda görev alıp, ek olarak Yemeksepeti CEO’su olarak da görevini devam ettirmişti ki hala da devam ettiriyor.

Özetle, hem aldığımız duyumlar hem de kendi tahminlerimizi göz önüne aldığımızda Zynga’nın Peak’in sadece oyunlarını değil şirketin tamamını satın alacak şekilde bir anlaşmaya imza atacağını bekliyoruz.

Satış tamamlandığında kim, ne kadar kazanacak?

Duyumlarımız gerçekleşir ve şirket 1.8 milyar dolara satılırsa bu satışın en büyük payı Earlybird’ün olacak. Avrupa merkezli fon, satın alma bedelinin %43’ünden fazlasını yani yaklaşık 780 milyon doları kasasına koyacak. Şirketin kurucu ortağı ve CEO’su Sidar Şahin 384 milyon dolar, aynı şekilde ilk yatırımcılardan Hummingbird Ventures da yaklaşık 362 milyon dolar alacak. Trendyol kurucusu Demet Mutlu ile Evren Üçok da 86 milyon dolar ve 139 milyon dolarlık yani toplam 225 milyon dolarlık geri dönüşe sahip olacaklar. Son olarak Endeavor’un Catalyst fonu da 47 milyon dolar gelir elde etmiş olacak. Satın alma rakamı net olarak duyurulduğunda, sizinle burada tahminen paylaştığımız rakamları güncelleriz. Ama aşağı yukarı bu seviyelerde kalacağını tahmin ediyorum.

Bilmeyenler için paylaşayım, Zynga Amerika’da Nasdaq’da halka açık bir şirket ve büyük olasılıkla bu satın alma tamamlandığında tüm detayları şeffaf şekilde borsayla paylaşacaktır. O yüzden değerlemesinden, anlaşma detaylarına bu satın almanın ardından pek gizli saklı bir şey kalmayacaktır. O yüzden şimdilik haberimizi bu noktada sonlandırıyorum ve gelişmeleri takip etmeye koyuluyorum. Önümüzdeki günlerde resmi açıklama gelmesi durumunda elbette sizleri ve haberimizi güncelleyeceğiz.(webrazzi)

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<