Kuşak Yol projesinde Türkiye’nin jeopolitik konumu ve Şanghay İşbirliği Örgütü!
Kuşak Yol projesinde Türkiye’nin jeopolitik konumu ve Şanghay İşbirliği Örgütü! Yıllardır konuşulan Kuşak Yol projesi Şanghay İşbirliği Örgütü’yle kurulan yakın temaslar konusu Türkiye’nin konumunu bir daha gündeme getirdi! Büyüyen ekonomi Türkiye’nin küresel ekonomideki yeri bir kere daha gündemde! Görünen ve görünmeyen tüm taraflarıyla işte Kuşak Yol Projesi!

Kuşak Yol projesinde Türkiye’nin jeopolitik konumu ve Şanghay İşbirliği Örgütü!
Tarihi İpek Yolu çok uzun yıllar Çin’den Anadolu ve Avrupa’ya açılan bir koridor oldu. 6000 km’lik bir ticaret yolu olarak düşülse de uygulamada birçok yenilik, sanat, din, görüş ve orduların geçiş güzergahı oldu. Osmanlı İmparatorluğu’nun batıya ticaret yollarını kapatmasından sonra İpek Yolu fiili olarak yetkinliğini yitirmiş olup ticaret yollarının başka alanlara evrilmesine yol açtı.
Yeni ticaret yolları deniz ve limanlar üzerinden yapılmaya başlayınca küresel dengelerin değişmesinden sonra ticaret dengelerini eline alarak Çin’in gücünü önemli ölçülerde azalttı. Ticaret dengesini yeniden eline almak isteyen Çin 2013 yılında Kazakistan’a yaptığı ziyaretten sonra İpek Yolunu tekrardan hayata geçirmek istediğini ve bu projenin Kuşak Yol Projesi olduğunu duyurdu. Çin’in büyük hedefi eski İpek Yolu güzergahı üzerinde tekrardan bu projeyi canlandırmak ve dünya ticaretini demir yollarına taşıyarak ticaret dengelerini tekrardan eline almak oldu.
Eski İpek Yolu güzergahı:

Kuşak Yol Projesi Ticaret güzergahı:

Kuşak Yol Projesi:
Dünya’daki ticaret dengelerini değiştirecek olan büyük proje tam 65 ülkeyi kapsamakta. Çin’in büyük yatırımlar yaptığı proje için şimdiye kadar “Trilyon Dolarlar” harcandı. Çin öncelikle projesini hayata geçirmek için ülkelerle görüşmeler yaptıktan sonra ülkelerinde bu projede desteklerini alarak krediler dağıtmaya başladı. Çin’in bu projeyi finanse edebilmesi için kurduğu Asya Altyapı Yatırım Bankası‘nın 57 ülkesinden biri olan Türkiye’de kurucu üyesi olduğu bankanın 11. büyük ortağı oldu. Hindistan Pekin ve Rusya’nın da büyük ortakları olduğu banka dışında, BRICS’in ortak olarak Şhangay’da Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika tarafından kurulan başka bir finans kurumu NDB oldu.
Bu bankalar Çin’in dev projesini finanse ederken kredi isteyen herkese koşulsuz ve şartsız bir şekilde kredi dağıtmaya başladılar. Çin ekonomisini kullanarak birçok önemli ticaret noktasını kendisine bağımlı hale getirdi.
Kuşak Yol Projesinin Kapsamı:
İpek Yolu Ekonomi Kuşağı Çin, Orta Asya, Rusya ve Avrupa’yı (Baltık Denizi) bir araya getirmeye; Çin’in Orta Asya ve Batı Asya boyunca Basra Körfezi ve Akdeniz’e bağlamaya ve Çin’i
Güneydoğu Asya, Güney Asya ve Hint Okyanusu ile bağlamaya odaklanmıştır. 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu’nun bir güzergâhı Güney Çin Denizi ile Hint Okyanusu yoluyla Çin kıyısından
Avrupa’ya; diğer güzergâhı ise Güney Çin Denizi yolu ile Çin kıyısından Güney Pasifik şeklindedir. “Kuşak-Yol” projesi, Asya, Avrupa ve Afrika kıtaları boyunca uzanmakta, bir uçta canlı Doğu Asya ekonomisi çevresini diğer uçtaki gelişmiş Avrupa ekonomisine bağlamaktadır. (kaynakça:dergipark)
Türkiye bu dev projenin neresinde?
Türkiye jeopolitik konumundan dolayı dünyanın ticaret konusunda lojistik merkezi konumundayken altyapı eksikliğinden dolayı şimdiye kadar bu avantajını tam potansiyelde kullanamadı. Merkezi nitelikteki boğazlarının yanında yaptığı altyapı çalışmalarıyla beraber Çin’in dev projesi Kuşak Yol için zaman ve maliyet konusunda fayda sağlayan çalışmalarıyla demir yollarını genişleterek bu projenin lojistik merkezi konumuna geldi. Son günlerde tekrardan gündeme gelen Şanghay İşbirliği Örgütü ile yaptığı görüşmeler sonucunda Türkiye bu projede yerini sağlamlaştırmış görünüyor.
Şanghay İşbirliği Örgütü, Kuşak Yol Projesi ve TÜRKİYE!
Batıya karşı yeni bir alternatif olan ve küresel politik dengelerin gücünü derinden sarsacak olan bu projenin siyasi olarak Şanghay İşbirliği Örgütü kuruldu.
Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan, Özbekistan, Hindistan, Pakistan, İran’ın bulunduğu bu örgütte Diyalog Ortaklığı Kategorisinde bulunan Türkiye’nin yanı sıra Suudi Arabistan, Mısır ve Katar’da bu kategoriye dahil olmuş durumda.
Çin Türkiye’deki projelere tam 2,8 milyar dolar yatırım yaptı!
Türkiye’nin altyapı çalışmaları ve demir yolları modernizesi için iki ülkenin devlet demir yolları kurumu TCDD ve MoT’unyürüttüğü ortak projeler:
- Marmaray-Avrasya Tüneli-Yavuz Sultan Selim Köprüsü
- Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattı
- 1915 Çanakkale Köprü Projesi
- Honotlu Termik Santrali, Adana
- Kumport Limanı özelleştirmesi (Cosco Pacific’e %65 hissesi satıldı)
- İzmir Limanı özelleştirmesi (Çin’in liman devi Hutchison Whompao)
- 3. Havalimanı
- Kars-Edirne demir yolu TCDD-MoT ortaklığı
- Watsons Li Ka-shing’s Hutchison Holdings (2005 yılında Cosmo Shop’u satın alarak Türkiye perakende sektörüne giriş yaptı)
- 2015 yılında Tekstilbank’ın %24,5 hissesini Çin Endüstri ve Ticaret Bankası (ICBC) satın aldı.
- Demirer Kablo, Netaş Telekom, Boyracı İnşaat ve Trendyol’un hisselerine Çinli şirketler talip oldu.
- Tuz Gölü Yer Altı Gaz Depolama Tesisi, yüklenici firma Tianchen Engineering Şirketi-Botaş ortaklığında inşa edildi.
- (kaynak:lumbuzz)
Editörün yorumu:
Genel Konjektüre bakıldığında ise Türkiye yaptığı yatırımlar ve altyapı çalışmaları Şanghay İşbirliği Örgütüyle izlediği ortak faiz politikaları ve ilişkilerin daha da canlanmasından sonra Amerika’nın saf dışı bırakıldığı Çin ve Rusya’nın ortak çıkarlar doğrultusunda yaptığı hamleler, savaş destekleri, iş anlaşmaları ve küresel ticari ilişkiler Kuşak Yol Projesi’nin başladığının ve giderek güçlendiğinin sinyallerini veriyor. Türkiye’de oluşabilecek istihdam, döviz girişleri ve yeni ticaret yollarına ortaklığı, lojistik gücü Türkiye ekonomisinin kalkınmasının yanında yeni kapılar açmaya da devam ediyor.
Para Ajansı Telegram grubuna üye olun => https://t.me/paraajansi paraajansı
Bizi Twitter’da takip edin =>https://twitter.com/home
