Piyasalarda bu hafta neler yaşandı! 8 Başlıkta bu hafta!
Naci Ağbal’ın 100. günü, dolar/TL hareketliliği, ilaçlara %20 zam, yabancı kurumların Türkiye ekonomisi tahminleri,Kripto paralar akın… 8 Başlıkla bu hafta nasıl geçti?
Küresel ve ülkemiz piyasalarında oldukça hareketli bir hafta daha geride kaldı. Bu hafta piyasalarda öne çıkan başlıklar neler oldu? Yatırımcılar en çok neleri konuştu. Tek bir haberde derledik.
TCMB Başkanı Naci Ağbal ile 100 Gün
Türkiye’de daha önce kamuda maliye ve ekonomi ile ilgili birçok görevde bulunmuş, mali disiplini öne alan bir maliye bakanı olarak görev yapmış Naci Ağbal’ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı olarak atanması, para politikasında makas değişimi beklentisini beraberinde getirmişti. Ağbal’ın başkanlık görevindeki ilk 100 günü bu yöndeki beklentilerin gerçekleştiği bir dönem olarak kaydedildi.
Naci Ağbal’ın ilk 100 gündeki politika çerçevesini değerlendiren 12 yerli ve yabancı uzmanın medyan görüşü, merkez bankası başkanının 5 üzerinden 3 ile şahin olduğu yönünde. Finansal piyasalarda ‘şahin’ terimi sıkı para politikası izleyen ve faizleri yüksek tutan merkez bankası başkanları için kullanılırken, ‘güvercin’ ise parasal genişleme politikası uygulayan ve faizleri düşük tutmak isteyen merkez bankası başkanları için kullanılıyor.
Şirketler Bilançolarını açıkladıTurkcell , Albaraka, Teknoloji ve Yazılım şirketleri, Tav Holding, Teknosa, Vestel, Halkbankası, Koç Holding, Dardanel, Tüpraş, Ereğli, SASA Polyester, İş Bankası ve daha fazla şirket bilançolarını açıkladı, Sitemiz üzerinden Şirket haberleri kategorisi ile bilançoları inceleyebilirsiniz. Bazı şirketler Temettü kararını da bilançoları ile birlikte duyurdu.
SPK Türk İlaç şirketinin halka arzına onay verdiŞirketin halka arz süreci ve izah namesi şuanda Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 18 Şubatta onaylandı. Şirketin onay alması durumunda Halka arzı Şubat ayının sonunda gerçekleştirmesi planlanıyor.
Takvim Tahmini Talep Toplama Tarihi: 25-26 Şubat diyebiliriz. Tüm detaylar ilgili yazımızda!
Değerleme şirketlerinden Türkiye açıklamaları!Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “BB-” olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü “negatif”ten “durağan”a çevirdi.
Türkiye’nin yeni ekonomi yönetimiyle daha tutarlı ve Ortodoks bir politikaya dönüşünün 2020’de düşen uluslararası rezervlerden, yüksek cari açık ve kötüleşen yatırımcı güveninden kaynaklanan kısa vadeli dış finansman risklerini hafifletmeye yardımcı olduğuna işaret edilen açıklamada, “Para politikası önemli ölçüde sıkılaştırıldı, uluslararası rezervler istikrar kazandı ve Türk lirası kasım ayı başından bu yana dolar karşısında yüzde 18 değer kazandı.” değerlendirmesinde bulunuldu.
Capital Economics, Türkiye ekonomisindeki politika değişiminin etkilerine ilişkin Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Jason Tuvey tarafından kaleme alınan bir değerlendirme yayımladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politikasındaki değişimin yurt içi finans piyasalarındaki toparlanmayı desteklediğine işaret edilen değerlendirmede, bunun daha da ilerlemesi gerektiği kaydedildi. Değerlendirmede, dolar/TL’nin bu yılın sonunda 6.25 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği bildirildi.
Altın yatırımcıları endişeliKasım 2020’de 540 TL’nin üzerine çıkan gram altın fiyatı, 7 ay sonra ilk kez 400 TL’nin altına düştü. Uzmanlar söz konusu düşüşte kur hareketlerinin ve ABD tahvil piyasasının etkili olduğunun altını çiziyor.
İstanbul Kapalıçarşı’da 398,60 TL’den alınan 24 ayar külçe altın (gram) 398,80 TL’den, 2.627 TL’den alınan Cumhuriyet Ata Lira 2.648 TL’den, 363,50 TL’den alınan 22 ayar bilezik (gram) 367,50 TL’den, 2.567 TL’den alınan Lira (Tam) Ziynet 2.587 TL’den, 1.284 TL’den alınan Yarım Ziynet 1.294 TL’den ve 642 TL’den alınan Çeyrek Ziynet 647 TL’den satıldı.
İlaçlara gelen %20 Zam!İlaca yüzde 20 oranında zam yapılacağı anlamına gelen “Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” Resmi Gazete’de yayınlandı.
Kripto Paralara akın başladı!Dünya Ekonomik Forumu’nun araştırmasına göre dünyanın en büyük 74 ekonomisi içerisinde nüfusa oranla en çok kripto para kullanan ülke vatandaşları açıklandı. Türkiye yüzde 16 ile dünyada 4’ncü, Avrupa’da ise ilk sırada yer aldı. Listenin ilk üçünde ise sırasıyla Nijerya, Vietnam ve Filipin vatandaşları yer aldı.
Türk Lirasının akıbeti ne olacak? Değerlenmeye devam mı?Peki, gelelim ‘dolarda düşüş devam edecek mi?’ sorusunun yanıtına. Geçtiğimiz hafta yabancı kurumlardan dolar/TL ile ilgili tahminler geldi. Alman Commerzbank, 2021 yılsonu için dolar/TL tahminini aşağı yönlü revize ederek 8.25’ten 8’e çekti. Eğer Commerzbank’ın tahmini tutarsa bugün 7 TL seviyesinden dolar alan bir yatırımcı yüzde 14 getiri elde edecek. Bu da yüzde 17-18 civarında olan TL mevduattaki getirinin altında kalıyor. Rabobank Gelişen Piyasalar Stratejisti Piotr Matys ise Bloomberg HT’ye yaptığı değerlendirmede dolar/ TL’nin 7 seviyesini kırdığı takdirde 6,80’e kadar düşebileceğini belirtti. Dolarda yukarı yönlü hareketlerde 7.02 TL seviyesi ilk direnç seviyesi olarak öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde fiyatlamaların oluşması durumunda 7.0600 ve 7.1300 dirençleri gündeme gelebilir. Buna karşılık 6.88 TL’nin altına inilmesi halinde 6.80 ile 6.7550 destekleri hedef konumuna yerleşebilir.
( Para Ajansı – Kaan Tabak )