Savaş hisseleri nasıl etkiler? Rusya-Ukrayna geriliminin perde arkası ve öne çıkan şirketler!
Rusya-Ukrayna geriliminin üst safhaya çıkması ile birlikte piyasalarda hareketlilik baş gösterdi Küresel ölçekte devam eden oynaklıklara bir yenisinin eklenmesine neden olan bu gelişme sonrası gözler hisselere çevrildi. Savaş hisseleri nasıl etkiler? Hangi sektörler ve şirketler öne çıkıyor sizler için inceledik.
Rusya-Ukrayna geriliminin üst safhaya çıkması ile birlikte piyasalarda hareketlilik baş gösterdi Küresel ölçekte devam eden oynaklıklara bir yenisinin eklenmesine neden olan bu gelişme sonrası gözler hisselere çevrildi. Savaş hisseleri nasıl etkiler? Hangi sektörler ve şirketler öne çıkıyor sizler için inceledik.
Savaş hisseleri nasıl etkiler? Küresel risk algısında yaşanan artış ile birlikte aynı döneme gelen Rusya – Ukrayna çatışması farklı bir boyuta evrilmiş durumda Perde arkasında bir güç savaşının sürdüğü ve ABD Rusya geriliminin yattığı su götürmez bir gerçek olan durum Ukrayna krizinde tekrar patlak verdi. Donbas bölgesinde bulunan enerji kaynaklarının kontrolü olan asıl amaç olduğu bilinen bir gerçek.
Suriye, Libya, Kafkaslar ve Orta-Asya’dan sonra bir kez daha karşı karşıya gelen ABD ve Rusya aslında bir nevi Sovyetlerin yıkılması sonrası yaşanan hesaplaşmanın devamını görüyor desek yanlış olmaz. Soğuk savaşın resmen bitmesi ve Sovyetlerin yıkılması ile küresel anlamda tek kutuplu bir dönemin artık sonlarına gelindiği kuşkusuz önem arz etmekte. Bir yandan Çin’in ekonomik anlamda güçlenmesi ile birlikte nüfuz alanını genişletme çabaları bir yanda da Rusya’nın Putin önderliğinde tekrar eski şaşalı günlerine dönme çabaları ABD’yi oldukça rahatsız etmiş durumda. Ekonomik ve siyasi etki alanlarını genişletme çabasındaki bu güç odakları ise artık doğrudan bir savaşa girmek yerine Irak – Suriye ve Libya’da olduğu gibi belli militer güçleri kullanarak hesaplaşmanın derdinde.
Son yaşanan Ukrayna Süreci de bu durumun bir parçası aslında. Ukrayna’nın ve beraberinde Gürcistan gibi eski Sovyet ülkelerinin Nato’ya üyelik çalışmaları bu ülkeleri kendinin doğal bir devamı sayan Rusya’yı oldukça rahatsız etmiş durumda. Ekonomik ve siyasi çıkarlar söz konusu olunca da her zaman bilindiği üzere diğer tüm opsiyonlar iptal edilmekte ve ülkeler kendi çıkarı için en iyi olan ve kendi etki sahasını maksimize etmeye çalıştığı pozisyonu almakta.
Bu nokta yaşanan bu durumun piyasalara etkisi ise şüphesiz biraz sancılı olacağa benziyor. Putin elindeki enerji kartını son derece akıllıca kullanarak bir yandan A.B’yi köşeye sıkıştırarak ABD’yi oyunda yanlız bırakmaya çalışırken bir yandan da Çin ve İran gibi ABD’nin karşı olan güçlerini bir cephede toplamak için tüm çabayı son raddeye kadar gösteriyor.
savaş hisseleri nasıl etkiler?Bu noktada Türkiye içinse durum bir hayli karışık bir durum arz etmeye devam ediyor. Bir yanda Rusya ile olan yakın ekonomik siyasi ve askeri ilişkiler bir yanda da Kırım üzerinden Ukrayna ve insansız hava araçlarının kullanımı vb konularda önemli bir açmaza doğru gidiyor. Mevcut konjontürde enerjide Rusya’ya olan bağlılık bir yana yeni yapılan Akkuyu Nükleer santrali ve S-400’ler gibi birçok noktada müttefik olan Türkiye-Rusya , Suriye ve Libya başta olmak üzere Kırım konusunda ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunması ve Kırım Tatarları üzerinden olaya müdahil olması ile Rusya ile farklı kutuplarda bulunuyor.
Bu sürecin rasyonel bir şekilde idare edilmesi hiç şüphesiz ileride karşılaşılacak problem sahalarının önüne geçilmesi açısından oldukça önemli ancak mevcut olan fay hatları ve çakışan çıkarlar olayın her an bambaşka bir hal almasına matuf.
Piyasaların gözü kulağı cephe hattından gelecek haberlere odaklanmış haldeyken dün akşam Rusya’nın Donesstk ve Luhansk bölgelerindeki özerk yapıları tanıdığı haberi ajanslarda bomba etkisi yarattı Bu haberden sonra Rusya askeri unsurlarını Ukrayna topraklarına soktuğunu duyurdu.
Bu haberin gelmesi zaten diken üstünde olan piyasaların allak bullak olmasına yol açtı Borsa İstanbul endeksi %3 e yakın değer kaybederken altın 9 ayın en yükseğine fırladı. Peki bu süreçte önümüzdeki dönemde olası savaş ve çatışmanın daha fazla bir yoğunlukta devam etmesi hisseleri nasıl etkiler? Hangi hisselerin bu süreçte diğerlerinden pozitif ayrışması beklenebilir. İşte sorumuzun yanıtı.
Savaş hiç şüphesiz birçok göstergeyi olumsuz etkileyerek beklentilerin kötüleşmesine ve piyasaların daha korumacı bir hal almasına yol açıyor ancak bazı şirketler bu süreçten pozitif olarak ayrışma potansiyeline sahip. Özellikle savaş teknolojisini yakından ilgilendiren ve faaliyet alanı olarak savaş silahları ve teknolojileri üretim ve satış ağırlıklı firmalar bu süreçte kısmen olumlu ayrışabilirler. Borsa İstanbul’da savunma sanayi alanında faaliyet gösteren şirketler şu şekilde:
- ASELSAN
- PAPIL
- KATMERCİLER
- OTOKAR
- KARSAN
- NETAŞ
- TÜMOSAN
- NUROL
Bu şirketlerden şüphesiz Borsa da faliyet gösteren en büyüğü ve bilineni ASELSAN
ASELSAN
Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı aracılığıyla TSK’nin askerî haberleşme ihtiyaçlarını karşılanması için Ankara’da 1975 yılında kurulan savunma sanayii şirketi Aselsan, ülkemizin en büyük savunma elektroniği kuruluşu olarak dikkat çekiyor.
Her türlü kurum, kuruluşa yönelik kara, hava, deniz ve uzay uygulamaları kapsamında her nev’i elektrik, elektronik, yazılım, cihaz, sistem, araç, gereç ve platformlarının araştırma, geliştirme, mühendislik, üretim ve satışını yapmak şirketin ana faaliyetlerini oluşturuyor. %74,20’si Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na ait olan Aselsan hisselerinin %25,80’lik kısmı Borsa İstanbul’da (BIST) işlem görüyor.
Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi
Savaş hisseleri nasıl etkiler? Savaş hisseleri nasıl etkiler? Savaş hisseleri nasıl etkiler? Savaş hisseleri nasıl etkiler? Savaş hisseleri nasıl etkiler? Savaş hisseleri nasıl etkiler?