TÜİK ENAG yöneticisine dava açtı!
TÜİK ENAG yöneticisine dava açtı! Türkiye İstatistik Kurumu Enflasyon Araştırma Grubu yöneticisi ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Veysel Ulusoy’a dava açtı!
TÜİK ENAG yöneticisine dava açtı!
Açıkladığı verilerin gerçeği yansıtmadığına dönük tepkilerle sık sık gündeme gelen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekonomi alanında uzman akademisyenler tarafından kurulan ve çalışmaları yürütülen Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) hakkında, ‘kişilik haklarını ihlal ettiği’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
TÜİK’in bu hamlesini değerlendiren ENAG yöneticisi ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı Prof. Dr. Veysel Ulusoy, suç duyurusunun perde arkasını Cumhuriyet’ten Altuğ Yerlisu’ya anlattı.
TÜİK, TEDBİR KARARI ALINMASINI İSTEMİŞ
Ulusoy, daha önce ENAG hakkında, TÜİK’in talebiyle bir soruşturma açıldığını ancak bu soruşturmanın davaya dönüşmediğini belirtti.
Ulusoy, 13 Ocak 2021’de yeni bir soruşturma kapsamında ihtiyati tedbir kararı alınması talebiyle ENAG yayınlarının durdurulması için yeni başvuru yapıldığını söyleyerek, “ENAG’ı kapatmak istiyorlar ama bu kolay değil” dedi.
“DAVET EDECEĞİZ” DEMİŞTİ
TÜİK Başkanı Prof. Sait Erdal Dinçer, Habertürk’ten Kemal Öztürk’e yaptığı açıklamada, “Alternatif enflasyon ölçen Prof. Veysel Ulusoy ve ekibini de davet edecektik. Kendisiyle görüştüm. Zaman planlaması yapıyorduk. Sonra da ekonomi ve finans yazarlarını, uzmanları davet edecektik” demişti.
Dinçer’in sözlerini hatırlatan Ulusoy, davaya verilmesini, “Daveti esasında mahkemeyle beklemiyorduk” diye yorumladı.
TÜİK’in yüzde 36,08 olarak açıkladığı yıllık enflasyonu, ENAG ise yüzde 82,81 olarak duyurmuştu.
“HAKSIZ SALDIRI” İDDİASI
TÜİK’in, 13 Ocak’ta da ENAG yöneticisi Veysel Ulusoy hakkında dava açtığı ortaya çıktı. TÜİK’in resmi istatistikleri derlemek, değerlendirmek, analiz etmek ve yayımlamakla yetkili ve görevli olduğu kaydedilen dilekçede, ENAG’ın, “TÜİK’e verilen görevlerin yerine getirilmesinde alternatif oluşturur şekilde, Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yayınlandığı günde, yayınlanma saatinden yarım saat önce denk gelecek şekilde ‘E-TÜFE’ adıyla bazı rakamlar açıkladığına” işaret edilmişti. Dilekçede, “Yalın bir okuyucu üzerinde şüphe uyandıracak biçimde yayında matufiyet (yönelme) varsa, saldırı kabul edilmeli. E-TÜFE adı altında TÜFE yayımlaması, kamuoyunu yanıltma, kurumumuzu küçük düşürme, itibarına, güvenilirliğine ve saygınlığına zarar verme amacı taşımakta ve kurumumuzun kişilik haklarına haksız ve ağır saldırı oluşturmakta” iddiasında bulunuldu.