Türkiye Ekonomisinde Son Gelişmeler: Açlık, Yoksulluk, Dış Ticaret ve Turizm
Halk Yatırım piyasa yorumu araştırma raporunu yayımladı. Yurt içi haberlerde son gelişmelerden bahsetti. Detaylar haberde...
Türkiye Ekonomisinde Son Gelişmeler: Açlık, Yoksulluk, Dış Ticaret ve Turizm
Halk Yatırım piyasa yorumu araştırma raporunu yayımladı. Yurt içi haberlerde son gelişmelerden bahsetti.
Yurt İçi Haberler
Türk-İş'in son araştırmasına göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken aylık gıda harcaması tutarı, kamuoyunda bilinen adıyla açlık sınırı 22 bin 131 olarak kaydedildi. Böylece açlık sınırı 22 bin 104 lira olan asgari ücreti ilk aydan geçmiş oldu. Gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani yoksulluk sınırı da 72 bin 88,14 TL’ye ulaştı. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 28 bin 756 TL ’ye yükseldi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medyadan yaptığı açıklama ile dış ticaret verilerini değerlendirdi. Bakan Şimşek, “Önemli ölçüde gerileyen dış ticaret açığı ve güçlü hizmet ihracatıyla dış kırılganlıklarımızı azaltırken dayanıklılığımızı artırdık. 2024 yılında ziyaretçi sayısı 62,2 milyona yükselirken turizm gelirimiz 4,7 milyar dolar artışla 61,1 milyar dolara ulaştı. Küresel ekonomideki zorluklara rağmen ihracatımız 262 milyar dolara yükseldi ve dış ticaret açığımız 24 milyar dolar geriledi. 2024 yılında cari açığın milli gelire oranı %1’in altına indi. Cari dengede sağladığımız kazanımları ileriye taşımak için katma değerli üretimi ve ihracatı desteklemeye, enerjide yerli ve yenilenebilir kaynak kullanımını artırmaya yönelik politikalarımıza devam edeceğiz” dedi.
İstanbul Ticaret Odası yenilenen endeksiyle ilk fiyat verilerini açıkladı. İstanbul'da Ocak'ta önceki aya göre perakende fiyatlar yüzde 5,16, toptan fiyatlar ise %2,83 artış kaydetti. İstanbul’da yaşanan fiyat değişimlerini gösteren İTO İstanbul Tüketici Fiyat İndeksi'nin Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre değişim oranı %48,40 olarak gerçekleşti. Toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi'nin Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı %38,15, yıllık ortalama değişim oranı ise %51,13 oldu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz sosyal medya hesabı üzerinden turizm geliri verilerini değerlendirdi. Yılmaz, “Turizm gelirlerimiz, 2024 yılında 61,1 milyar dolar ile Orta Vadeli Program hedefimizin üzerine çıkmış ve tarihimizin en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Turist sayısında da tahminlerimizin üzerinde bir artış gerçekleşmiş olup, geçen yıl 62,2 milyonun üzerinde turist ülkemizi ziyaret etmiştir. Turizmdeki bu güçlü performans; iktisadi faaliyetlerin canlanmasını sağlarken, dengeli ekonomik büyümemize katkıda bulunmuş, gençler başta olmak üzere çok sayıda insanımıza istihdam imkanı sağlamış ve ülkemize döviz girdisi yoluyla cari açığın iyileşmesinde önemli rol oynamıştır. Bu etkiler ülkemizin enflasyonu düşürme, dengeli ve kapsayıcı büyüme politikalarına güç vermektedir. Turizm gelirlerinde 63,6 milyar doları hedeflediğimiz 2025 yılında da tüm bu olumlu etkilerin devam etmesini bekliyoruz” dedi.
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) verilerine göre 2024 yılının tamamında çelikte dış ticaret açığı 3,5 milyar dolar olarak kaydedildi. 2024'te ihracat %17,7 artışla 9,7 milyar dolar olurken, ithalat ise %9,9 azalışla 13,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ham çelik üretimi, 2024'te bir önceki yıla göre ise %9,4 yükselişle 36,9 milyon tona çıktı. Aralık 2024'te ise üretim, Aralık 2023'e göre %7,6 düşüşle 2,9 milyon tona geriledi. Nihai mamul tüketimi geçen yıl Aralık ayında 2023'ün aynı ayına kıyasla %11,4 artışla 3,3 milyon tona yükseldi, yılın tamamındaysa %0,6 artarak 38,3 milyon ton seviyesine ulaştı. 2023 yılında kapasite kullanım oranı %56,8 seviyesindeyken, 2024'te %62,2 olarak kayıtlara geçti.