Türkiye'nin Kısa Vadeli Dış Borç Stoku Önceki Aya Göre %2,6 Azaldı

Türkiye'nin Kısa Vadeli Dış Borç Stoku Önceki Aya Göre %2,6 Azaldı. Türkiye'nin Kısa Vadeli Dış Borç (KVDB) stoku, bir önceki aya göre %2,6 oranında azalarak Nisan ayı itibarıyla 168,4 milyar ABD doları olmuştur.

hedef-fiyat
Google News

Merkez Bankası, Türkiye'nin Mart 2025 dönemi "Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri" raporunu yayınladı.

Türkiye'nin Kısa Vadeli Dış Borç (KVDB) stoku, bir önceki aya göre %2,6 oranında azalarak Nisan ayı itibarıyla 168,4 milyar ABD doları olmuştur.
Orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış borçları gösteren kalan vadeye göre KVDB stoku, 222,8 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

Bankalar kaynaklı KVDB stoku, bir önceki aya göre %6,2 oranında azalarak 73,1 milyar ABD doları olurken, Merkez Bankası kaynaklı yükümlülükler %1,4 oranında azalarak 29,7 milyar ABD doları olmuştur.
Yurt içi bankaların yurt dışından kullandıkları kısa vadeli krediler, bir önceki aya göre %30,2 oranında azalarak 13,0 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Yurt dışı yerleşik bankaların yurt içindeki mevduatı %2,5 oranında artışla 19,0 milyar ABD doları olmuştur. Banka hariç yurt dışı yerleşiklerin döviz tevdiat hesabı %4,8 oranında artışla 20,4 milyar ABD doları olurken, TL cinsinden mevduatları %2,8 oranında azalarak 20,7 milyar ABD doları olmuştur.
Diğer sektörler kaynaklı KVDB stoku, bir önceki aya göre %1,2 oranında artarak 65,5 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir.
Dış ticaret işlemlerinden kaynaklanan ticari krediler %1,8 oranında artarak 61,7 milyar olurken, nakit krediler kaynaklı yükümlülükler %8,0 azalarak 3,8 milyar ABD doları olmuştur.

Döviz kompozisyonu incelendiğinde, KVDB stokunun %36'sının ABD doları, %27'sinin Euro, %21'inin Türk Lirası ve %16'sının diğer döviz cinslerinden oluştuğu görülmektedir

Nisan ayı itibarıyla kalan vadeye göre KVDB stokunda, Merkez Bankası ile Genel Hükümet'in toplam yükümlülükleri bir önceki aya göre değişiklik göstermezken, Bankaların kredi yükümlülüklerinde azalış ve Diğer Sektörlerin yükümlülüklerinde artış gözlenmiştir.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<