Türkiye’nin risk primi geriliyor: CDS 230 baz puanın altına indi
Türkiye’nin küresel piyasalardaki risk primi son haftalarda dikkat çekici biçimde düşerken, CDS seviyesi 230 baz puanın altına indi. Detaylar haberin devamında...
Türkiye’nin küresel finans piyasalarındaki risk algısında son haftalarda dikkat çekici bir iyileşme yaşanıyor. Yaklaşık üç yıl önce 700 baz puan seviyelerinde seyreden Türkiye’nin kredi risk primi (CDS), bugün itibarıyla 230 baz puanın altına kadar gerilemiş durumda.
Uluslararası para ve sermaye piyasalarında sıkça kullanılan CDS (Credit Default Swap), Türkçede “Kredi Temerrüt Takası” ya da yaygın kullanımıyla “kredi risk primi” olarak adlandırılıyor. CDS, borç verenin alacağını tahsil edememe riskine karşı oluşturulan bir tür sigorta mekanizması işlevi görüyor. Bu sigortayı sağlayan taraf, üstlendiği risk karşılığında belirli bir prim talep ediyor.
Söz konusu prim; borçlunun mali yapısı, kredi itibarı ve genel piyasa koşullarına bağlı olarak şekilleniyor. Finansal durumu güçlü ve güvenilir bulunan borçlular için CDS primi düşük seviyelerde oluşurken, risk algısının bozulduğu dönemlerde bu prim hızla yükseliyor. Türkiye’nin CDS primi, 2022 yılı Haziran ayında 872 baz puana kadar tırmanmıştı.
Bu yönüyle CDS, bir ülke ya da şirketin borçlanma riskine dair piyasanın anlık değerlendirmesini yansıtıyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarının verdiği notlara benzer bir işlev görse de, CDS’ler çok daha hızlı fiyatlanan ve kısa vadeli dalgalanmalara açık göstergeler olarak öne çıkıyor. CDS seviyesi yüksek olan ülkeler, uluslararası piyasalardan daha pahalı borçlanmak zorunda kalıyor.
Geçmişte Türkiye’nin risk priminin sert yükseldiği dönemlerde, bu hareketleri yabancı yatırımcıların kasıtlı hamleleri olarak yorumlayan görüşler de gündeme gelmişti. Ancak CDS, belirli bir ülkeye zarar vermek amacıyla oluşturulmuş bir araç değil; küresel finans sisteminin olağan işleyişi içinde yer alan bir finansal sözleşme. CDS fiyatlamalarında, ekonomik göstergelerden siyasi risklere kadar çok sayıda değişken etkili oluyor.
Ekonomist Hakan Kara da Türkiye’nin risk primindeki bu gerilemenin, ülkenin CDS göstergesini 2018 öncesindeki seviyelere yaklaştırdığını belirtiyor. Kara konuyla ilgili dün yapmış olduğu paylaşımda şöyle dedi:
"Türkiye’nin risk primi (CDS) 2018 öncesine döndü."
Son dakika önemli diyorsanız…Sadece çok özel haberler anında ve hızlıca telefonunuza, WhatsApp’a gelsin diyorsanız…
👉 Tıklayın ve kaydolun!