Yatırımcılar dikkat bu 3 hissenin fiili dolaşımdaki pay oranı değişti!

Borsa İstanbul’da yatırım yapan yatırımcılar dikkat bu 3 hissenin fiili dolaşımdaki pay oranı değişti! İşte dolaşımdaki pay oranı değişen şirketler…

yatırımcılar dikkat bu 3 hissenin fiili dolaşımdaki pay oranı değişti!
Google News

Borsa İstanbul’da yatırım yapan yatırımcılar dikkat bu 3 hissenin fiili dolaşımdaki pay oranı değişti! İşte dolaşımdaki pay oranı değişen şirketler…

Yatırımcılar dikkat bu 3 hissenin fiili dolaşımdaki pay oranı değişti! Dolaşımdaki pay ne anlama geliyor? İşte merak edilenler.

Endekslerde Kullanılan Fiili Dolaşımdaki Pay Oranı Değişiklikleri
Pay AdıFDPO (%)Geçerlilik Tarihi
ALBARAKA TURK3227/07/2022
ARCELIK1527/07/2022
SANEL MUHENDISLIK7627/07/2022
Yatırımcılar dikkat

Dolaşımdaki Pay Oranı ne anlama geliyor?

Fiili dolaşımdaki pay oranı, pay piyasalarında işlem gören payların halka açıklık oranlarını gösterir. SPK tarafından belirlenen esaslar doğrultusunda, Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. (MKK) tarafından hesaplanarak ilan edilir.

SPK tarafından belirlenen esaslara göre belirleniyor

a) Kamu tüzel kişiliğinin mülkiyetindeki

b) Şirket kurucuları ve yakın aile üyeleri (kurucu veya eşlerin üstsoy ve altsoyu, ikinci derece dahil yan soy hısımları) ile ilişkili kuruluşların (bağlı ortaklıklar, iş ortaklıkları, grup şirketleri, iştirakler vb.) sahip olduğu

c) Şirket sermayesinin %5 ve daha fazlasına sahip olan gerçek ve tüzel kişi ortakların sahip olduğu

d) Şirket Yönetim Kurulu üyeleri, üst düzey yöneticilerin ve yakın aile üyelerinin (üye ve yöneticilerin veya eşlerinin üstsoy ve altsoyu, ikinci derece dahil yan soy hısımları) sahip olduğu

e) Şirketlerin sandık ve vakıflarının mülkiyetindeki

f) Teminat olarak verilen

g) Hukuken kısıtlı olan ve alım satıma konu edilemeyen

h) Yasaklı

i) Hacizli paylar fiili dolaşımdaki pay oranı tanımı dışında tutulmaktadır.

yatırımcılar dikkat Hissenin Fiili Dolaşımdaki Pay Oranı Neden Önemlidir?

Konuyu daha somut anlatmak ve tüm okurlarca daha net anlaşılabilmesi amacıyla bazı örnekler üzerinden anlatım yapalım. Şimdi Beyaz isimli 100 milyon TL sermayeye sahip olan bir şirket olduğunu varsayalım.

Bu şirket borsaya girmek yani artık halka açılmak istiyor. Halka açılabilmenin üç yolu vardır;

  1. Mevcut payların satışını yapmak suretiyle halka arz
  2. Sermaye artırmaya gitmek suretiyle halka arz
  3. Yine her iki yönteminde kullanılması suretiyle halka arz

Şimdi Beyaz isimli şirket sermaye artırım metodunu tercih ederek halka açılmaya karar vermiş olsun. Bu durumda şirket ilk olarak ne kadar bir miktarda sermaye artırımı yapacağını kendi içerisinde belirlemelidir. Bunu belirledikten sonra şirket esas sözleşmesi düzenlenir.

Mevcut olan sermayesi 100 milyon TL olarak belirtilmişti. Artırım içinde 30 milyon TL daha yani yüzde 30 seviyesinde bir miktar yapılmış olsun.

Bu durumda Beyaz şirketi bir aracı kurumla anlaşma yapmalıdır. Bu anlaşma kapsamında bazı incelemeler yapılır. Bu incelemeler arasında gelir ve gider tablosu, geçmiş dönem bilanço ve şirket değerleme yöntemleri bulunur.

Akabinde izahname hazırlanması gerekir. Tüm bu gerekli olan prosedürler yerine getirildikten sonra şirket artık halka açılmak yani borsaya girmek için SPK’ya başvurur. Başvurusunun uygun görülmesi halinde halka arz edilmiş olur.

yatırımcılar dikkat

paraajansı

Para Ajansı Telegram grubuna üye olun => https://t.me/paraajansi paraajansı

Bizi Twitter’da takip edin =>https://twitter.com/home

yatırımcılar dikkat
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<