Yatırımcılarda güvenli liman arayışı (!)
Son dönemde gerçekleştirilen halka arzlarda yaşanan kötü performans ve kripto paralarda meydana gelen büyük düşüşler yatırımcılarda güvenli liman arayışını hızlandırdı.
Yatırımcıların güvenli liman arayışını hızlandıran ilk unsur halka arzlarda büyünün bozulması oldu.
Halka arzda büyü bozuldu!Çok değil daha bir ay öncesine kadar yaklaşık 900.000 kişinin talepte bulunduğu halka arzlardan talep yetersizliği nedeniyle tüm lotların dağıtılmadığı halka arzlara gelinmesi oldukça düşündürücü! Peki ne oldu da bu kadar kısa bir sürede halka arz piyasası bu denli büyük bir kayıp yaşadı? Yatırımcısı ilgisi bu kadar azaldı…
- Bu soruya verilecek cevaplardan ilki halka arz olan firmaların finansal bilançolarında yatmakta. Şöyle ki halka arz son dönemde şirketler tarafından artık alternatif bir finansman aracı olarak değerlendirilmekte. Borçluluk seviyesi ve borç servis oranları büyük firmalar mevcut borçların finansmanı için halka arz yoluna gitmekte bu durum ise yeni yatırım alanlarından ziyade borca giden kaynağın hisse üzerine etki yapmamasına neden olmaktadır.
- Yabancı yatırımcı sayısındaki azalış, son dönemde dikkat çeken durumlardan bir diğeri de bu. Hem borsada hem de halka arzlarda yabancı ilgisinin azalmış olması. Yerli yatırımcının da bir süre sonra ilgisinin azalması ile halka arzlarda talep yetersiz kalmaya başladı.
- Son olarak aslında ilk maddeyle doğrudan ilgili olan bir durum söz konusu. Bu ise halka arz olan şirketlerin işlem görmeye başlar başlamaz negatif açılış yapması ve halka arz fiyatının altında işlem görerek yatırımcılarına ciddi oranda zarara sebep olması. Son bir ayda yaşanan halka arzlardan özellikle Gwind ile başlayan ve Aydem ile devam eden halka arz olan şirketin ilk fiyatının altında işlem görmesi yatırımcılarda paniğe yol açtı.
- Halka arzların üst üste onaylanması da bu süreçte etmen olarak söylenebilir. SPK tarafından her hafta neredeyse iki halka arzın onaylanması ve halka arzlar arasında çok kısa süre olması da bu durumun oluşmasında hızlandırıcı bir unsur olarak sayılabilir.
- Neticesinde ise mevcut duruma gelindi ve son halka arz olan Mercan Kimya’da talep yetersiz kaldı. Arz edilen lotların tamamen dağıtılmaması ile süreç tamamlandı.
Yatırımcıların güvenli liman arayışının hızlanmasına yol açan önemli unsurlardan bir diğeri ise kripto para piyasasında yaşanan astronomik fiyat hareketleri oldu.
Bitcoin’de haftalık kayıp %26Son 24 saat içinde 33.616 ve 41.736 dolar arasında dalgalanan Bitcoin, yüzde 8.67 düşüşle 36.450 dolara gerilerken, birimin haftalık kaybı yüzde 26.35 olarak hesaplandı. Bitcoin’in toplam piyasa hacmi de yaklaşık 77 milyar dolarlık düşüşle 682 milyar dolara indi.
Etherum’da %50 ‘ye yakın düşüş gözlendi.
Kripto para piyasalarının ikinci büyük birimi Ethereum da, 2.113 ve 2.804 dolar arasında dalgalandığı son 24 saatte yüzde 18.27 düşüşle 2.262 dolara geriledi. Birimin haftalık kaybı yüzde 43.97 ve piyasa hacmi de 262 milyar dolar düzeyindeydi. Kripto para piyasalarında yeniden üçüncü sıraya yükselen Tether de 1 dolar dolayında dalgalandığı son 24 saatte yüzde 0.09 düşüşle 1 dolardaydı. Birimin haftalık kaybı yüzde 0.12 ve piyasa hacmi de 58 milyar dolar düzeyindeydi. Bu gelişmelerle tüm piyasalarda toplam hacim 1.0 trilyon 527 milyar dolara kadar geriledi.
Kripto piyasasında toplam kayıp 1 trilyon dolara yaklaştı
Kripto para piyasalarında toplam hacim ilk kez 7 Ocak’ta 1.0 trilyon dolar, 15 Şubat’ta 1.5 trilyon dolar ve 10 Nisan’da 2.0 trilyon, 7 Mayıs’ta 2.5 trilyon dolar sınırını aşmıştı. Şu an toplam hacim 1.5 trilyon dolara geriledi.
100 birimden 97’si düşüş sergiledi.Tüm piyasalara gelen genel satışların etkisiyle, en büyük 100 birimden 97 birimin değeri düşerken, düşenlerden dokuz tanesi de ilk 10 birimin arasındaydı. Toplam 9.996 kripto para biriminin işlem gördüğü 381 piyasadaki toplam piyasa hacminin yüzde 44.7’sini Bitcoin, yüzde 17.2’sini de Ethereum oluşturuyordu. Tüm piyasalarda 24 saatlik işlem hacmi de 229 milyar dolar düzeyindeydi.
Güvenli liman arayışı altın piyasasını hareketlendirdi.- Önceki gün altının onsundaki yükseliş ve dolar kurundaki düşüş faktörlerinin birbirini dengelemesiyle yatay bir seyir izleyen altının gram fiyatı, dün günü 505,8 lira ile önceki kapanışın hemen üzerinden tamamladı.
- Bugün ise altının gram fiyatı 505 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 838 lira, Cumhuriyet altını da 3.427 liradan satılıyor.
- Önceki gün yüzde 0,4 yükselişle 1.877 dolardan günü tamamlayan altının ons fiyatı ise bugün yüzde 0,2 azalışla 1.882 dolar seviyesinde dengelendi.
- Analistler, altının ons fiyatının üst üste 3’üncü haftayı da yükselişle kapatmaya hazırlandığına işaret ederek, küresel borsalardaki volatil seyir ve riskli varlıklardan kaçışın yanı sıra dolar endeksinin 90 psikolojik sınırının üzerinde tutunamamasının söz konusu yükselişte etkili olduğunu söyledi.
- ABD Merkez Bankası’nın (Fed) öngörülenden daha önce faiz artırımına gideceği beklentilerinin altının ons fiyatındaki yükseliş eğilimini yavaşlattı.
- Bu kapsamda bugün Fed’in San Francisco, Atlanta, Richmond ve Dallas şubeleri yetkililerinin açıklamalarının emtia fiyatlarının yönü üzerinde belirleyici olabileceğini aktaran analistler, bugün ayrıca Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’nin konuşması ve veri gündeminin takip edileceğini bildirdi.
- Analistler, teknik açıdan ons altında 1.875 dolar direncinin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 1.900 dolar seviyesinin gündeme gelebileceğini, aşağı yönlü hareketlerde ise 1.855 doların destek konumunda bulunduğunu kaydetti.
Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi
PA- Ahmet ÇEtinkaya