%200 dev bedelsiz onaylandı!

KRONT %200 oranında bedelsiz sermaye artırımı kararı aldı.

Google News

KRON TEKNOLOJİ A.Ş.
Şirket tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformuna yapılan açıklamada %200 oranındaki bedelsiz sermaye artırımının, İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’nce 10.04.2023 tarihinde tescil ve ilan edildiği belirtildi.

Bedelsiz Sermaye Artırımı Nedir?

Anonim ve limited şirketlerin kuruluş amaçlarını gerçekleştirmek için kullandıkları maddi varlıkları, şirketin sermayesini oluşturur. Şirket sermayesi, sahip olunan paradan ve paraya çevrilebilen varlıkların tamamından meydana gelir. Aynı zamanda, şirkette hangi pay sahibinin ne kadar hissesi olduğunu da ortaya koyan şirket sermayesi bu yönüyle şirketin ortaklık durumunu gösterir.

Şirketlerin bazı dönemlerde zorunlu veya isteğe bağlı olarak sermaye artırımına gitmeleri gündeme gelebilir. Piyasaları yakından takip eden ve borsada işlem yapan kişiler sermaye artırımı durumuyla sıklıkla karşılaşır. Sermaye artırımı bedelli veya bedelsiz yapılabilir. Bu yazıda bedelsiz sermaye artırımı konusunda detayları bulabilirsiniz.

Bedelsiz Sermaye Artırımı Neden Yapılır?
“Şirketler neden bedelsiz sermaye artırımı yapar?” sorusu yatırımcılar açısından önemlidir. Bedelsiz sermaye artırımının nedenleri üzerinde durmadan önce bedelsiz sermaye artırımının ne olduğundan bahsetmek gerekir. Bedelsiz sermaye artırımı şirketin iç kaynaklarını ve/veya elde ettiği karı kullanarak ödenmiş sermaye miktarını artırmasıdır. Bedelli sermaye artırımından farklı olarak şirket kasasına dışarıdan bir para akışı olmaz. Bir diğer deyişle kasaya nakit girişi olmadığı gibi kasadan nakit çıkışı da gerçekleşmez.

Şirketlerin bedelsiz sermaye artırımı kararı almalarının çok çeşitli nedenleri olabilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

Bedelsiz sermaye artırımına gidilmesinin en önemli sebeplerinden biri şirketin faaliyetlerini devam ettirmek veya yeni yatırımlara yönelmek için ihtiyaç duyduğu ek kaynağı sağlamaktır.
Şirket sermayesinin kanunda öngörülen alt sınırın aşağısına düşmüş olması durumunda şirketler zorunlu olarak sermaye artırımı yoluna gitmek durumunda kalır.
Şirketin kasasına herhangi bir nakit girişi sağlamamakla birlikte bedelsiz sermaye artırımı şirketlerin ödenmiş sermayesinin ekonomik şartlar nedeniyle değersizleşmesinin önüne geçmeyi sağlar. Şirketin ödenmiş sermayesinin enflasyon nedeniyle düşük hale gelmesi piyasalarda şirket değerinin düşmesi anlamına gelecektir. Böyle bir durumun yaşanmaması için şirketler ödenmiş sermayelerinin enflasyon karşısında erimemesi amacıyla bedelsiz sermaye artırımı yoluna gidebilirler.
Şirketlerin daha fazla sayıda hisseye bölünmesi piyasalarda olumlu etki bırakır ve yatırımcıların şirket hisselerine yönelimini artırır. Hisse fiyatları çok artarsa alım satım işlemleri yavaşlayacaktır. Bunun önüne geçebilmek adına bedelsiz sermaye artırımı yapılarak hem daha çok sayıda hissenin piyasalarda işlem görmesi sağlanır hem de senetlerin likiditesi artmış olur.
 

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<