5G İhalesi Tamamlandı 2,9 Milyar Dolar Değerinde İhale Gerçekleşti
5G İhalesi Tamamlandı 2,9 Milyar Dolar Değerinde İhale Gerçekleşti. Telekom sektörünün kritik ihalesi bugün gerçekleşti. İhalede toplam 2,9 milyar Dolarlık iş dağılımı yapıldı.

5G İhalesi Tamamlandı 2,9 Milyar Dolar Değerinde İhale Gerçekleşti. Telekom sektörünün kritik ihalesi bugün gerçekleşti. İhalede toplam 2,9 milyar Dolarlık iş dağılımı yapıldı.
Yeni kurulacak 5G altyapısında %60’a kadar yerli ürün kullanımı, ve %30’a kadar milli haberleşme ürünü kullanımı şartı ihalede geçiyor
Tahsis edilen frekanslarla 5G hizmetine 1 Nisan 2026 itibarıyla başlanması planlanıyor.
İhalenin kapsamı:
5G ihalesinde 8 paket için toplam ihale büyüklüğü yüzde 20 KDV hariç 2 milyar 945 milyon doları olarak gerçekleşti.
-
5G ihalesinde Turkcell 5, Türk Telekom 4, Vodafone 2 paket satın aldı.
-
Türk Telekom 1 milyar 94 milyon dolar verirken, Vodafone 627 milyon dolar ödedi. Turkcell A1 ve B1, B4, B5 ve B6 paketlerini alırken, Türk Telekom A3 ve B2, B7, B8 paketlerini, Vodafone ise A2 ve B3 paketini aldı. İhalede 3 operatör KDV hariç toplam 2 milyar 945 milyon dolar ödemiş oldu. Tahmin edilen ihale bedeli 2,1 milyar dolardı.
5G mobil elektronik haberleşme altyapılarının kurulması, işletilmesi ve hizmetlerin sunulmasına ilişkin yetkilendirme ihalesi tamamlandı.
İhalede 3 operatör KDV hariç toplam 2 milyar 945 milyon dolar ödemiş oldu. Tahmin edilen ihale bedeli 2,1 milyar dolardı.
5G ihalesinde 2 frekans bandında 11 paket için verilen en yüksek tekliflerin toplam tutarı, KDV dahil 3 milyar 534 milyon dolar oldu.
5G ihalesinde Turkcell 5, Türk Telekom 4, Vodafone 2 paket satın aldı.

En yüksek teklifi 429 milyon dolarla Turkcell verdi
A1, A2 ve A3 paketleri için Turkcell 429 milyon dolar, Vodafone 426 milyon dolar, Türk Telekom 425 milyon dolar kapalı teklif verdi. Sözlü teklif kısmına Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom katıldı. Ancak üç operatör de kapalı zarfta verdiği tekliflerini yükseltmedi.
Böylece 5G ihalesinde 700 MHz frekansında A1 paketine en yüksek teklifi 429 milyon dolarla Turkcell,
A2 paketine 426 milyon dolarla Vodafone ve A3 paketine 425 milyon dolarla Türk Telekom vermiş oldu.
En yüksek teklif veren Turkcell, A1 paketini ve bant içerisinde ilk yer seçme hakkını kazandı. Turkcell, 723-733 MHz ve 778-788 MHz aralığını seçti.
A2 paketini ve ikinci yer seçme hakkını kazanan Vodafone ise 713-723 MHz ve 768-778 MHz aralığını tercih etti.
A3 paketi ve 700 MHz bandında kalan yerler ise 3. en yüksek teklifi vermesi sebebiyle Türk Telekom'a ait oldu. Böylece 703-713 MHz ve 758-768 MHz aralığı Türk Telekom tarafından alınmış oldu.
5G ihalesinde Turkcell, 1 milyar 224 milyon dolar ile ihalenin en çok ödeyeni oldu. Türk Telekom 1 milyar 94 milyon dolar verirken,
Vodafone 627 milyon dolar ödedi.
Turkcell A1 ve B1, B4, B5 ve B6 paketlerini alırken,
Türk Telekom A3 ve B2, B7, B8 paketlerini,
Vodafone ise A2 ve B3 paketini aldı. İhalede 3 operatör KDV hariç toplam 2 milyar 945 milyon dolar ödemiş oldu.
Tahmin edilen ihale bedeli 2,1 milyar dolardı.
Taksitlerle ödenecek
İhale sonucunda oluşan bedel, BTK tarafından hazırlanacak ihale şartnamesinde belirlenen usulle, ihaleyi kazananlar tarafından 3 eşit taksitte ödenecek.
Taksitlerin vadesinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, ödeme yapılmayan miktar ve süre için yıllık %7,93'ün iki katı kadar gecikme faizi uygulanacak. Ödemenin vade tarihinden en fazla 30 gün içinde belirtilen faiz oranı ile yapılmaması halinde ise BTK tarafından ilgili yetkilendirmenin fesih sürecine ilişkin işlemler başlatılacak.
Ayrıca 30 Nisan 2029'da sona erecek mevcut yetkilendirmelerin 5G ihalesi kapsamına dahil edilebilmesi için işletmeciler, her yıl brüt satışlarının %5’i oranında ödeme yapacak.
Yetkilendirme süresi 31 Aralık 2042'ye kadar devam edecek.
WhatsApp’ta özel haber grubumuza katılmak için buraya tıklayın! Katılım ücretsizdir!