ENERJİ ŞİRKETLERİNE REKOR CEZA
EPDK enerji sektörü şirketlerine tarihin en büyük cezalarını kesti! Yüksek karlılık dönemi sona mı eriyor? Şirketler nasıl etkilenir? Borsadaki şirketlerin durumu ne olacak?
Enerji şirketleri her zaman yüksek karlılık standartlarıyla gündemde olmuştur.
Karlılık oranlarının yüksek olması enerji ile ilgisi olmaya şirketlerin dahi dikkatini çekmiş ve bu sektöre yatırım yapmaya teşvik etmiştir.
Şimdi bu yüksek karlılık dönemi sona eriyor gibi.
EPDK müdahale etti ve şirketlerin haksız yere elde etmiş olabileceği karların hesabını sormak için düğmeye bastı.
EPDK 40 elektrik üretim şirketine 10.2 milyar TL azami uzlaştırma cezası uygulanacağını açıkladı!
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), EPİAŞ'a yapılan gerçek dışı bildirimler sebebiyle 40 şirket hakkında idari soruşturma açılmasına ve 10 milyar 208 milyon 222 bin 680 TL'nin geri ödenmesine karar verdi. Faiziyle 11 milyar TL'yi aşan bu miktarın, maliyet düşüşü olarak doğrudan tüketicilerin faturasına yansıtılacağı belirtildi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) yapılan açıklamada, elektrik borsasında 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren Azami Uzlaştırma Fiyat (AUF) mekanizmasının devreye sokulduğu hatırlatıldı. Açıklamada AUF mekanizmasının uluslararası piyasalarda yaşanan olağanüstü maliyet artışlarının Türkiye’de arz güvenliğini sekteye uğratmasını ve tüketicilerin bu maliyet artışlarından korunmasını hedeflediği kaydedildi. Benzerleri daha sonra pek çok Avrupa ülkesi tarafından da devreye alınan uygulamanın Ekim 2022 tarihinden başlayarak 6 ay daha uzatıldığına işaret edilen açıklamada “AUF mekanizmasının da katkısı ile hiçbir santral kapatılmamış, enerji arz güvenliğimiz sekteye uğramamıştır. Kurumumuz bu süreçte fiyat hareketlerini titizlikle takip etmekte, AUF kapsamında gerekli müdahaleler ivedilikle yapılmaktadır” denildi.
Kap açıklamaları ne olacak?
EPDK’nın açıklamasında “Bu süreçte kamuoyunu yanıltıcı açıklamalardan kaçınılmalıdır. Sektörümüzde faaliyet gösteren bütün şirketlerin Türkiye’nin enerji güvenliği için büyük önem taşıyan ve tüketicilerimizin maliyet yükünü hafifleten AUF ile ilgili gereken hassasiyeti göstermesi önceliğimizdir. Aksi uygulamalara kurumumuzun hiçbir surette izin vermeyeceği unutulmamalıdır”
Denilmesine rağmen halka açık şirketler kap açıklaması yapmak zorunda bu şirketlerin ne yapacağı tartışılıyor.