Türkiye’den Avrupa’ya Uzanan 10 Yıllık LNG Anlaşması!

Türkiye, enerji arz güvenliğini güçlendirmek ve Avrupa'da kritik bir rol üstlenmek için uzun vadeli bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, yıllık milyarlarca metreküp doğalgazı kapsayan LNG alımını ve bölgesel ticaret fırsatlarını içeriyor.

Google News

Türkiye'nin Doğalgazda Yeni Dönemi: BOTAŞ ve Shell'den 10 Yıllık LNG Anlaşması

BOTAŞ ile enerji devi Shell arasında doğalgazda yeni bir dönemi başlatacak olan önemli bir anlaşma imzalandı.

Anlaşma kapsamında, Türkiye'nin doğalgaz arz güvenliğini güçlendirecek ve Avrupa'nın enerji piyasasında önemli bir rol üstlenmesini sağlayacak 10 yıllık bir sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alımı planlanıyor.

Anlaşma, yıllık 4 milyar metreküplük ( bcm) doğalgaza karşılık gelen LNG teslimatını içeriyor.

Bakan Bayraktar'dan Kritik Açıklamalar

Ankara’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, anlaşmanın yalnızca Türkiye için değil, aynı zamanda Avrupa enerji güvenliği için de kritik bir adım olduğunu vurguladı.

Bayraktar, "Bu anlaşma iki şirket arasında sadece bir alım- satım işleminin ötesinde, dolum limanından teslim alma ve Avrupa terminallerine boşaltım yapma gibi opsiyonları ile bölgesel ve küresel ilave ticaret imkanları sunması bakımından ayrıca bir farklılığa ve değere sahip" ifadelerini kullandı.

Türkiye, Doğalgaz Arzında Güçleniyor

Türkiye, son yıllarda enerji altyapısını güçlendirmek için attığı adımlar sayesinde, yıllık 70-80 bcm doğalgaz arz kapasitesine ulaştı.

Geçtiğimiz yıl, Türkiye’nin doğalgaz tüketimi 50 bcm civarında gerçekleşti.

Ancak sahip olduğu güçlü altyapı ile Türkiye, ihtiyacının üzerindeki doğalgazı Avrupa’ya ihraç etme kapasitesine de sahip.

Bakan Bayraktar, "İhtiyacımızın üzerindeki doğalgazı bu güçlü altyapıyla, Avrupa'ya uzanan boru hatlarımızla ihraç etme imkanımız var. Türkiye artık kendi gazını üreten, tedarik kaynaklarını çeşitlendiren, güçlü altyapısı ile ihracat yapabilen, Avrupa'nın ve bölgesinin arz güvenliğine katkı sağlayan doğalgaz merkezi olma yolunda hızla ilerleyen bir ülke konumundadır" şeklinde konuştu.

LNG'nin Stratejik Önemi Artıyor

Geçtiğimiz yıl, Türkiye tükettiği 50,5 bcm doğalgazın yüzde 28,3'ünü, yani 14,3 bcm'ini LNG olarak ithal etti.

LNG’nin sağladığı esneklik ve ulusal tüketimi boru gazı yerine sıvılaştırılmış gazla karşılama kapasitesi, Türkiye'yi Avrupa için stratejik bir gaz arz merkezi haline getiriyor.

Bu durum, Ankara'nın boru hattı anlaşmalarını uzatma ve LNG kontratlarını daha uzun vadeli hale getirme stratejisini de pekiştiriyor.

BOTAŞ, geçtiğimiz Mayıs ayında da bir başka dev enerji şirketi ExxonMobil ile benzer bir anlaşmaya imza atmıştı.

Bu anlaşma kapsamında BOTAŞ, ExxonMobil'den yılda 2,5 milyon tona kadar, yani yaklaşık 3,5 bcm doğalgaza karşılık gelen LNG alımı yapacak.

Türkiye’nin LNG Altyapısı ve Geleceği

Türkiye, sahip olduğu beş gazlaştırma tesisi ile güçlü bir LNG altyapısına sahip durumda.

Günlük yaklaşık 0,16 bcm LNG gazlaştırma kapasitesi ile ülke, ihtiyaç duyulması halinde ulusal tüketimin büyük bölümünü boru gazı yerine sıvılaştırılmış gaz ile karşılayabilecek bir esnekliğe sahip.

Bu altyapı, Türkiye’nin enerji güvenliğini artırırken, aynı zamanda bölgesel bir enerji merkezi olma hedefini de destekliyor.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<