Ünlü Analist Hangi Sektörleri Öneriyor? "Aracı Kurumların Altın Çağı"
Analist Yunus Kaya katıldığı bir programda bilançolara ve sektörlerin zayıflığı ve devamlılığı konularına ilişkin öngörülerini paylaştı. Tüm detaylar haberimizde.
Analist Yunus Kaya katıldığı programda bilanço dönemleri ve sektörlere ilişkin öngörülerini ve analizlerini paylaştı.
İlk olarak bilanço değerlendirmesinde şirketlerin iyi bir başlangıç yaptığına yer veren Kaya 100 şirket için yaklaşık 20 aracı kurumdan tahminlerin geldiğini belirtti. Analistlerin yanılma payına ilişkin Amerika’daki yanılma payının %20lerde bizdeki yanılma payının ise %50lerde olduğunu söyleyen Kaya bu yanılmanın pozitif yönlü olanının daha fazla olduğunu da ekledi.
Şu anda şirketlerden beklenen artış oranının %39-40 civarı olduğunu söyleye analist, bunun iyileşme göstergesi olduğunu söyledi. Aynı zamanda zordaki sektörlerde iyileşme gözlemlenirken zor seyrini devam ettiren sektörlerin de olduğu ekledi.
Peki hangi sektörler umut vadederken hangileri zor seyirden devam ediyor?
Analist Yunus Kaya’nın yorumlamaları doğrultusunda metal sektöründe Ereğli, Kardemir’in oldu grup ve tekstil sektörü hala zorlanıyor. Bunun yanı sıra Kaya, tüketimi çok olan ya da tüketimi çok olma potansiyeli olan sektörlerin devamlılık arz edebileceğine değindi. Burada enerji ve gıda sektörlerini öne çıkacak devamlılıkta sektörler olarak örnekledi.
“Güçlenme emaresi özellikle metal eşyada çok cazip.” diyen Yunus Kaya, zayıflığın metal anada sürdüğünü ekledi. Yunus Kaya, kimyada da toparlanmanın gayet iyi yönlü olduğunu belirtti.
Mali sektörde bankacılık ve finansal kiralamada zorlanmaların devam ettiğine işaret eden Kaya, sigortacılar, faktöringciler ve aracı kurumlar için altın çağını yaşamaya devam ediyor ifadelerini kullandı.
Dünya çapında ekonomik olarak bir sıkılaşma gündemde. Yunus Kaya’nın buna ilişkin yorumları ise şu şekilde:
“Amerika’da 2021 sonunda enflasyon oranı %7, 2022’de %6.5 sevilerindeydi. Şimdi 2023’te belki yılı %5’le bitirecek. Faizlerini %5’e çıkartıp enflasyonda %2.5’luk bir düşüş yaşadılar, daha gidecek çok yolları var.
Ülkemizde de Merkez Bankası faiz artışı 402lara geliyor. 40’lara geldikten sonra reel faiz verir hale geleceğiz. Ondan sonra bizde de bir durgunluk gelir. Bu durgunluktan çıkışı yurt dışı ile paralel yaşayacağımızı düşünüyorum."
Kaya'nın Programa İlişkin Paylaşımı
"- ABD'de 2021 sonunda % 7 olan TÜFE 2023 sonunda % 5 olacak. Bu aradaki 2 yılda faizi 0'dan % 5.5'e çıkardılar. Ama enflasyonu kontrol altına alamadılar. Şimdi FED dahil büyük merkez bankaları "bekle- gör"e geçiyorlar. "Bekle- gör" demek, biryerde bişey patlasın da o patlayana kadar biz izleyelim patladıktan sonra müdahale edelim! Sonraki hamle indirim yönünde olacaktır. Paranın maliyeti arttı. Tüketimin azalması ile batıda patlaklar 2024'de gelecektir. Bizde de durgunluk 2024'de gelecektir. Çıkış, yurtdışına paralel olabilir.
- Sanayi Bakanlığınca 900 alanda Türkiye'nin cari açığı azaltıcı yatırım yapabileceği listelendi. Bunların 176'sında projeler başladı. Borsa şirketleri yada dışardan şirketler bu işlere girecek ve Türkiye kendi kendine yeten bir ülke olma yolunda ilerleyecektir.
- 2. Çeyrek en kötü çeyreğimizdi. Toplam kar % 28 artmıştı. 3. çeyrekte % 40'ı biraz geçecek gibi. Bazı sektörlerde iyileşme görülüyor demekki
. - Kar tahmini 99 şirkete yapıldı ve bunlardan henüz 16'sı karını açıkladı. Sadece 5'i (%32) beklentileri aştı. Sanki analist beklentileri biraz iyimser kalıyor. Geçmiş çeyrekte % 50 yi geçiyordu beklentileri aşanlar.
- Eregli, Kardemir'in içinde olduğu Metal ana sektöründe, tekstilde, kağıtta zor dönem devam ediyor. Buralardan istihdam kaybı olacaktır. Ekonomi yavaşladıkça istihdam da kayıp kaçınılmaz olacaktır. gelecek yıl işsizlik % 9.2'den %10.3'e çıkabilecektir. Faktoring, Sigorta ve Aracı kurumlar altın çağını yaşıyor.
- Cumhuriyetimiz daim olsun. Nice 100 yıllara!"