Avrupa Borsalarında Haftaya Güçlü Başlangıç: Ticaret Ateşkesi ve Barış Umudu Yatırımcıyı RahatlattI

ABD-Çin arasında geçici vergi indirimleri ve müzakere sürecinin yeniden başlamasıyla küresel piyasalar pozitif seyrederken, Putin’in Ukrayna ile İstanbul’da barış görüşmesi önerisi ve Zelenskiy’nin olumlu yaklaşımı Avrupa borsalarında alımları destekledi. Gözler şimdi Avrupa büyüme ve Almanya enflasyon verilerinde.

avrupa birliği’nde büyüme umutları azalıyor
Google News

Avrupa borsaları yeni haftaya güçlü bir yükselişle başladı. Küresel piyasaları olumlu etkileyen ABD-Çin ticaret görüşmelerinden gelen yumuşama sinyalleri ve Rusya-Ukrayna arasında yeniden başlatılabileceği belirtilen barış müzakereleri, yatırımcı güvenini artırdı.

12 Mayıs 2025 itibarıyla, Avrupa’nın önde gelen borsa endeksleri pozitif seyrediyor. Gösterge niteliğindeki Stoxx Europe 600 endeksi %1 artışla 543,44 puana ulaştı. Almanya’da DAX 40 endeksi %1,5 değer kazanarak 23.845,55 puana, İngiltere FTSE 100 endeksi ise %0,7 yükselişle 8.617,05 puana çıktı. Ayrıca, İtalya FTSE MIB 30 endeksi %1,9 artışla 40.103 puan, İspanya IBEX 35 endeksi %1 primle 13.678,48 puan, Fransa CAC 40 endeksi de %1,3 artışla 7.845,24 puan seviyelerinde işlem görüyor.

ABD ve Çin arasında yapılan son görüşmeler, iki ülke arasında ticari tansiyonun düşeceğine dair umutları artırdı. ABD, Çin’den ithal edilen ürünlere uyguladığı gümrük vergisini 90 gün süreyle %145’ten %30’a indirirken; Çin tarafı da ABD mallarına uygulanan vergileri aynı süreyle %125’ten %10’a düşürdü. Taraflar, ticaret ilişkilerinde sürdürülebilir bir çözüm arayışı için ortak bir müzakere mekanizması kuracaklarını açıkladı.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, müzakerelerin “karşılıklı saygı çerçevesinde” geçtiğini ve ticari açığı dengeleyici satın alma anlaşmalarının gündemde olduğunu duyurdu.

Avrupa piyasalarının seyrini etkileyen bir diğer gelişme ise Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili barış sinyalleri oldu. Hafta sonunda açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 15 Mayıs’ta İstanbul’da Ukrayna ile “ön koşulsuz doğrudan görüşmeler” başlatmayı önerdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, bu öneriye olumlu yaklaşarak, Rusya’dan kalıcı bir ateşkesi onaylamasını beklediklerini belirtti. Zelenskiy, “Perşembe günü Türkiye’de Putin’i bekleyeceğim” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Türkiye’nin müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

Analistler, savaşın sona ermesinin Avrupa’da enerji maliyetleri başta olmak üzere ekonomik göstergelerde olumlu etkiler yaratacağını belirtiyor. Savaşın getirdiği ekonomik yükün kalkmasıyla birlikte bölgedeki şirketler için büyüme ve ticaret fırsatlarının artacağı düşünülüyor.

Bu haftanın ekonomik takviminde ise Avro Bölgesi büyüme verileri ve Almanya’nın enflasyon oranı öne çıkıyor. Ayrıca, ABD tarafında bugün açıklanacak olan federal bütçe dengesi de küresel piyasalar açısından takip edilen başlıklar arasında.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<