Deniz Yatırım'ın Enerji Sektörü Değerlendirmesi Dikkat Çekti!

Deniz Yatırım'ın enerji sektörüne yönelik değerlendirmesi öne çıktı. Bakanlığın paylaştığı veriler ve EPDK'nın Resmi Gazete'de yayımladığı karar paylaşıldı.

enerji-sektoru
Google News

 

Borsa İstanbul'un aracı kurumu Deniz Yatırım'ın enerji bülteni dikkat çekti. Deniz Yatırım, enerji sektörüne yönelik değerlendirmelerini yatırımcıları ile paylaştı. 

Aracı kurum, Türkiye kurulu güç gelişimini analiz etti.

  • "Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, 2025 yılı Şubat ayı sonu itibarı ile ülkemizin kurulu gücü 117,122 MW’a ulaşmıştır."
  • "2025 yılı Şubat ayı sonu itibari ile kurulu gücün kaynaklara göre dağılımı; %27,5’ü hidrolik enerji, %21’i doğal gaz, %18,7’u kömür, %17,8’i güneş, %11,2’si rüzgâr, %1,5’i jeotermal ve %2,3’ü ise diğer kaynaklardır."
  • "EPİAŞ verilerine göre, 2025 yılı 1. çeyrek döneminde elektrik üretimi önceki senenin aynı dönemine oranla %0,9 artış göstererek 80,288,430 MWh olarak kaydedildi."
  • "Toplam üretimin; %24’ü ithal kömür, %25’i doğal gaz, %13’ü barajlı, %11’i linyit, %11’i rüzgar, %5’i akarsu, %3’ü jeotermal, %2’si güneş ve %6’sı diğer kaynaklardan oluşmaktadır."

PTF, AUF ve YEKDEM Elektrik Fiyatları

  • "Aşağıdaki tabloda PTF, AUF ve YEKDEM fiyatları paylaşılmıştır. 2025 yılı 1. çeyrek döneminde önceki yılın aynı dönemine oranla, TL bazında PTF fiyatlarının %17,7, ortalama dolar kurunun %17,2 üzerinde seyrettiği görülmektedir."
  • "USD bazında ise PTF fiyatlarının geçen senenin aynı dönemine göre %0,6 oranında yükseliş gösterdiği görülmektedir."

  • "5 Nisan 2025 tarihinde EPDK'nın hazırladığı "Gün Öncesi Piyasasında ve Dengeleme Güç Piyasasında Asgari ve Azami Fiyat Limitlerinin Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar" Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Buna göre, kurum tarafından yeni bir karar alınıncaya dek gün öncesi ve dengeleme güç piyasasında fiyat limitleri, megavatsaat başına asgari "0" lira, azami 3 bin 400 lira olarak uygulanacak."
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<