16 Liradan 8 Liraya Düşen Hissede Patron 4.250.000 Lot Hisse Alacak!
Borsa İstanbul 5 hafta arka arkaya düştü ve bütün hisseler bu genel rende paralel değer kaybetti. Bu genel kayıplara kayıtsız kalamayan patronlar, birçok hissede pay geri alım programları başlattılar.
Oylum Sınai Yatırımlar (OYLUM) sessiz sedasız düştü. Ama öyle böyle değil, hisse yarı yarıya değer kaybetti.
Mayıs ayı sonlarında 16,33 Lira zirve fiyattan dönen hisse, 8,17 Lira fiyata kadar düştü.
Bu derin düşüşe kayıtsız kalamayan şirket yönetimi hissede büyük bir pay geri alım programı başlattı.
OYLUM hissesinde tam 4.250.000 lot hisse, şirket tarafından borsadan geri alınacak. Bu dev alım için, şirket bütçesinden tam 40 milyon Lira ayrıldı.
3 yıl boyunca devam ettirilmesi planlanan geri alım işlemlerine geçtiğimiz cuma günü başlandı.
Bu gibi geri alım programları genellikle hisseyi olumlu yönde etkiler. Bu yüzden yatırımcıların takipte kalmasını önerir, borsada bol kazançlar dileriz.
Şirketten gelen KAP açıklaması:
Şirket Yönetim Kurulumuz 29.08. 2024 tarihindeki toplantısında Sermaye Piyasası Kurulu'nun 14.02. 2023 tarih ve 9/177 sayılı ilke kararı çerçevesinde, OYLUM paylarında sağlıklı fiyat oluşumuna destek olunması ve pay sahiplerinin menfaatlerinin korunması amacıyla Şirketimiz tarafından pay geri alımı yapılmasına karar vermiştir ve işbu karar aynı tarihte Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda açıklanmıştır.
Geri alım programı kapsamında, Şirketimiz tarafından 29.08.2024 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 8,19 TL'den toplam 50.000 TL nominal değerli OYLUM payları geri alınmıştır.
Gerçekleştirilen işlem sonucunda geri alınan payların nominal değeri 50.000 TL'ye ulaşmış olup, Şirket sermayesine oranı %0,05882 olmuştur.
Borsada geri alım nedir:
Hisse geri alımı, şirketlerin paylarının değerini artırmak için piyasalarda işlem gören hisselerini toplamasıdır. Kavrama dair detaylı bir açıklama yapmadan önce hisselerin şirketler için ne anlama geldiğinden bahsetmek yararlı olabilir. Payları açık piyasalarda işlem gören şirketler, özsermayesini artırmak ve finans kaynağı sağlamak için hisse senedi ihraç eder. Hissedarlar da sahip oldukları pay oranında şirketin bazı haklarında söz sahibi olur. Şirketler, hisselerindeki değer düşüşlerine ve büyüme rakamlarına bağlı olarak ihraç ettikleri bu payları geri alma hakkına sahiptir. Bu geri alımlar, piyasadan ya da doğrudan hissedarlardan gerçekleştirilir.
Hisse Geri Alımı Neden Yapılır?
Payları piyasalarda işlem gören şirketlerin öncelikli amaçlarından biri hisselerinin değerini korumaktır. Ancak piyasalardaki dalgalanmalar, yatırımcıların şirket hakkındaki olumsuz görüşleri ve diğer etkenlere bağlı olarak hisselerde değer kayıpları yaşanabilir. Söz konusu dönemlerde şirketler, piyasalardaki veya hissedarlardaki paylarını geri alarak mevcut hisselerinin değerini korumayı hedefler. Şirketlerin hisse geri alımı yapmasına neden olan diğer hususlar ise şu şekildedir:
Hissedarlara nakit desteği sağlamak
Hisselerin fiyatında yaşanan aşırı oynaklığı azaltmak
Payların kontrolünün rakiplerin eline geçmesini önlemek
Kasada atıl duran nakdi değerlendirmek
Şirketin hisselerine olan güveni tazelemek
Hisse geri alımının şirketin EPS’si yani hisse başına kârı üzerinde kayda değer bir etkisi bulunur. Hisse başına kâr, şirketin piyasadaki rakiplerine kıyasla elinde bulundurduğu mali gücü ve performansı gösterir. Bu nedenle yatırımcıların şirketleri tercih etme süreçlerinde önemli bir rol oynar. EPS değerine toplam kârın dolaşımdaki hisse sayısına bölünmesiyle ulaşılır. Toplam kârda bir değişim olmazken açık piyasada işlem gören hisselerin sayısı arttığında söz konusu değer azalır.