Banka Hissesinde %42 Kazanç Potansiyeli! Aracı Kurum AL Dedi!

Banka Hissesinde %42 Kazanç Potansiyeli! Aracı Kurum AL Dedi! Ahlatçı Yatırım banka hissesinden umutlu! Hisse için hedef fiyat raporu yayınlayan kurum, AL tavsiyesi verdi ve %42 kazanç öngördü.

borsa
Google News

Ahlatçı Yatırım banka hissesinden umutlu! Hisse için hedef fiyat raporu yayınlayan kurum, AL tavsiyesi verdi ve %42 kazanç öngördü.

ISCTR hissesinde kazanç potansiyeli yüksek! Bunu söyleyen Ahlatçı Yatırım! Kurum hisse için hedef fiyat raporu yayınladı ve AL tavsiyesi verdi. ISCTR hissesinde %42 kazanç potansiyeli gören kurum, hisseye 19,80 Lira hedef fiyat gösterdi. 

ISCTR bütün banka hisseleri gibi son günlerde hareketli. Temmuz ayında gördüğü 17,77 Lira zirve fiyattan düşüşe geçen hisse, bu günlerde 14 Lira direnç noktasını kırmayı deniyordu. Cuma günü 14 Lira üzerinde kapanış yapan hissede işlem hacmi de arttı.

ISCTR günlük grafik:

 

Ahlatçı Yatırım ISCTR raporu:

Türkiye İş Bankası A.Ş. (ISCTR)

2023’te yeni para politikası adımlarıyla artan güven, 2024’te bankacılık sektöründe güçlü taleple hissedildi. Ancak faiz artışları ve düzenlemeler net faiz marjını daraltarak kredi büyümesini sınırladı. 2025’te ise BDDK’nın enflasyon muhasebesi uygulamasının iptaliyle kârlılık üzerinde baskının ortadan kalmasını, faiz oranlarındaki düşüşle kredi performansının iyileşmesi ve sermaye yeterliliğinin güçlenmesini bekliyoruz.

Bankacılık Sektörüne Makroekonomik Bakış

2023 yılının ikinci yarısında uygulanan yeni para politikası adımları, Türkiye ekonomisinde kapsamlı bir dönüşüm sürecini başlattı. Kredi derecelendirme kuruluşlarının ardışık not artırımları ve uluslararası finans çevrelerinden gelen olumlu sinyaller, ekonomide güveni yeniden tesis etti. Bu iyileşme, özellikle finansal piyasalar ve bankacılık sektörü üzerinde etkili oldu. 2024’ün ilk yarısında gözlenen tahvil alımları ve bankacılık sektörü hisselerine yönelik güçlü talep, bu güven ortamının en somut göstergelerinden biri olarak öne çıktı. Bununla birlikte, 2024’te politika faizlerindeki artış, bankaların net faiz marjında daralmaya yol açtı. Faiz oranlarındaki yükselişin yanında, kredi/mevduat oranlarını optimize etmeye yönelik düzenlemeler, kredi büyümesini sınırlandırıcı bir etki yarattı. Bu dönemde ekonomik aktivitedeki yavaşlamadan etkilenen belirli sektörlerde sorunlu kredi oranlarının yükseldiği gözlemlendi. Bu gelişmeler, bankacılık sektöründe kârlılık artış hızının yavaşlamasına neden oldu.

2025 Yılında Normalleşme Banka Kârlılığını Destekleyecek!

2025 yılı itibarıyla sektörde normalleşmenin kademeli olarak hız kazanması bekleniyor. Özellikle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) enflasyon muhasebesine yönelik düzeltmeleri uygulamama kararı, bankacılık kârlarını baskı altına alan önemli bir unsurun ortadan kalkmasını sağladı. Bu karar, 2025 yılına ilişkin sektörel büyüme beklentilerini yukarı yönlü revize etti. Faiz oranlarının denge seviyelerine gerilemesiyle birlikte kredi-mevduat spreadlerinde ılımlı iyileşme öngörüyoruz. Bu durum, bankaların net faiz marjlarını desteklerken, ekonomik aktivitenin toparlanmasıyla birlikte kredi geri ödeme performansında da belirgin bir iyileşme sağlayacak. Risk maliyetlerindeki azalma, bankaların sermaye yeterlilik oranlarını güçlendirerek sektör genelinde daha sağlıklı bir büyüme ortamı yaratacak. Genel anlamda rüzgar 2025 yılında bankacılık sektörünün arkasından esmesini beklesek de normalleşme sürecinin 2025 yılında kademeli olarak yumuşatılması ile bankacılık sektörünün karlılığında iyileşmelerin kademeli olarak devamını öngörüyoruz.

Başlıca kısıtlamalar; döviz kredilerine ilişkin Temmuz 2024’te %1,5’e düşürülmesi; kredi-mevduat dengesini sağlamak amacıyla özellikle bir yıla kadar vadeli ihtiyaç kredilerinin ağırlığı artırılarak uzun vadeli kredi verme eğilimi sınırlanırken Bankaların Menkul Kıymet Tutarı Zorunluluğu sabit getirili menkul kıymet alımına ilişkin düzenleme ile bilanço üzerinde TL cinsi varlıkları tutmak baskı yarattı.

Normalleşmenin Yanı Sıra Holdingleşme Süreci İle Yeni Bir Sayfa!

İş Bankası 2024 yılının 3. çeyreğinde 161,6 milyar TL faiz geliri elde etti (3Q23 67,3 milyar TL). Faiz gideri ise yılın 3. Çeyreğinde 149,3 milyar TL’lik faiz gideri gerçekleşti (3Q23 45,7 milyar TL). Böylelikle 3Q24’te şirketin net faiz geliri 12,3 milyar TL olarak gerçekleşti (3Q23 19,8 milyar TL). Yılık ilk 9 ayında ise faiz geliri 422,2 milyar TL’ye ulaşırken yine aynı dönemde faiz gideri 364,4 milyar TL gerçekleşti. Böylelikle şirketin net faiz geliri 9A24’te 57,8 milyar TL oldu (9A23 65 milyar TL). Şirketin net ücret ve komisyon gelirleri 3Q24’te 22,5 milyar TL gerçekleşti (3Q23 20,3 milyar TL). Şirket 3Q24’te sergilemiş olduğu faaliyetlerden kaynaklı net kârı 7,6 milyar TL’ye ulaştı (3Q23 19,2 milyar TL). Böylelikle 9A24’te şirket 45,2 milyar TL net faaliyet kârı açıkladı (9A23 37,5 milyar TL). Vergi sonrası ise grubun net kârı 3Q24’te 5,2 milyar TL gerçekleşti (3Q23 21,5 milyar TL) 3Q24 rakamları sonrası grubun 9A24 kârı 34,8 milyar TL oldu (9A23 29,3 milyar TL).

Bankanın 2025 yılı itibariyle faiz indirimlerinin de gündeme gelmesi ile çeyrekten çeyreğe net faiz gelir kaleminin etkisini değerlememizde barındırdık. Görece faiz indiriminin beklenenden daha fazla bir öteleme göstermesi beklentilerimizde yeni revizyonları beraberinde getirdi. 2025 yılı itibariyle normalleşme süreci ve batık kredilerin portföydeki ağırlığının azalması ile karlılıkta artış ivmesini beklerken net ücret gelirlerinde süregelen artış 2025 yılında düşük oranda büyümesini değerlememize dahil ettik.

İş Bankası’nın 2024 yılında almış olduğu bir kararla holdingleşme sürecini başlatması yılın ilk yarısında olumlu bir görünümü beraberinde getirirken bu taşıma işleminin yasal süre içerisinde gerçekleşmemesi yılın 2. Yarısında baskılanmayı şirketin piyasa değeri üzerinde daha da fazla hissettirdi. 2025 yılında holdingleşme sürecinin devamını beklerken bu proje operasyonel verimlilik ve değer yaratımı açısından önemli bir katalizör yaratabileceğini düşünüyoruz. Aynı zamanda bu beklentinin 2025 yılında tekrar gündeme gelmesi diğer bankalara nazaran daha pozitif beklentilerle fiyatlama görebiliriz.

ISCTR Hissesini ‘’AL’’ Önerisi İle %42 Getiri Potansiyeli İle 19,80 Tl’lik Hedef Fiyat Belirtiyoruz. Türkiye İş Bankası AŞ.’yi (ISCTR) 2025 yılının normalleşme dinamikleri ekseninde ve enflasyon muhasebesi belirsizliğinin ortadan kalkması gelecek dönemde pozitif görünümü devam ettireceğini düşünüyoruz. Bu paralelde şirket üzerindeki projeksiyonlarımıza göre ISCTR hissesini ‘’AL’’ önerisi ile %42 getiri potansiyeli ile 19,80 TL’lik hedef fiyat belirtiyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar (1)
Çok bişi getirmiyo aşınmaz
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<