FROTO, TOASO ve DOAS'a Yönelik Flaş Değerlendirme Öne Çıktı!

FROTO, TOASO ve DOAS'a yönelik flaş değerlendirme öne çıktı! Aracı kurum tarafından otomotiv sektörüne yönelik analizler paylaşıldı.

otomotiv-hisseleri
Google News

Borsa İstanbul'un aracı kurumu Marbaş Menkul Değerler, Temmuz Ayı Strateji raporunu paylaştı. Marbaş Menkul, sektörel görünüm bölümünde otomotiv sektörünü değerlendirdi.

  • "Hafif ticari ve binek araç pazarında 2024 yılı 1. çeyreğine göre 2025 yılı 1. çeyrekte %6.5 daralmadan sonra 2025 yılı 2. çeyrek verilerine baktığımızda önceki senenin aynı dönemine göre %17.2’lik artış görmekteyiz."
  • "Nisanda Baz etkisiyle  gerçekleşen %38’lik artıştan sonra Haziran'da %11.1 artış sonucu 2.çeyreğin daha güçlü geçtiğini görmekteyiz."
  • "Kümülatif olarak incelediğimizde yılın ilk 6 ayında geçtiğimiz senenin aynı dönemine oranla %5.1’lik artış yaşanmış ve toplam 607.379 adede ulaşılmıştır."
  • "Bu artışı pozitif değerlendirirken ilk çeyrek zayıf geçen hafif ticari araç satışlarından sonra 2.çeyrekte ise ayrışarak sürmesinii ise pozitif yorumlamaktayız."
  • "2025 yılı 2. çeyrekte hafif ticari araç pazarı geçtiğimiz senenin aynı dönemine oranla %27.5 artarken , binek araç pazarında ise %14.5’luk artış yaşanmıştır."
  • "Haziran ayı verilerinde ise ayrışmayı daha net görmekteyiz , hafif ticari araç pazarında %35.5’luk artış görürken binek araç pazarında %6’lık artış meydana gelmiştir."
  • "Motor tipi bazında baktığımızda elektrikli araç dönüşümünün hız kesmeden sürdüğünü görmekteyiz. 2025 Ocak- Mayıs döneminde elektrikli araç payı %15.2 olarak gerçekleşirken Haziran verisiy ile birlikte incelenince 2025 Ocak-Haziran dönemi elektrikli araç payı %17.6 olarak değişmiştir."

Marbaş Menkul FROTO Değerlendirmesi

  • "FROTO tarafında sektöre göre pozitif ayrışmanın sürdüğünü ve güçlü seyrin devamını görmekteyiz."
  • "İç Pazar araç satışlarını incelediğimizde 2025 Haziran ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %5.7 daralma olsa da Ocak-Haziran kümüle olarak %24+ artış görmekteyiz."
  • "hracat verilerinde ise 2025 Haziran döneminde %24.2 artarken 2Q25’de önceki senenin aynı dönemine oranla %44.9’luk artış yaşanmıştır."
  • "Verileri pozitif yorumlayıp özellikle sektöre göre ayrıştığı yapının defansif bir unsur olduğunu ifade edebiliriz."

Marbaş Menkul TOASO Değerlendirmesi

  • "TOASO’yı incelediğimizde ise Stellantis etkisiyle birlikte kötü geçen 2025 yılı 1. çeyrekten sonra 2025 Ocak-Haziran kümüle baktığımızda geçtiğimiz senenin aynı dönemine oranla %26’lık artış görmekteyiz."
  • "Şirket özelinde Stellantis öncesinde en kötünün fiyatlandığını düşünsek de araç satış verileri ve finansalların yakından takip edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz."

Marbaş Menkul DOAS Değerlendirmesi

  • "DOAS özelinde ise görece yatay geçen ilk çeyreğin ardından 2025 yılı 2. çeyrekte toparlanma görmekteyiz."
  • "Araç satış adetlerine baktığımız zaman 2025 Ocak-Haziran dönemi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %10.1 artış göstermesini pozitif yorumluyoruz fakat araç portföyü gereği verilerin yakından izlenmesi gerektiğini düşünmekteyiz."
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<