HALKBANK ABD DAVASI – DPA ANLAŞMASI SONRASI SÜREÇ ANALİZİ

Süreç'de neler oldu? Yatırımcılar endişenlemeli mi? İşte tüm detaylar...

halkbank-bilanco
Google News

Uzlaşma adımı atıldı, dava sürecinin sona ermesi gündemde

Türkiye Halk Bankası A.Ş., ABD’de devam eden ceza davasına ilişkin yeni bir gelişmeyi Kamuyu Aydınlatma Platformu üzerinden duyurdu. Banka tarafından yapılan açıklamada, 2019 yılında ABD’de açılan dava kapsamında sürecin uzlaşma yoluyla sonlandırılması için ABD Adalet Bakanlığı Güney New York Bölge Savcılığı ile “Kovuşturmanın Ertelenmesi Anlaşması” imzalanmasına karar verildiği belirtildi.

Suç kabulü ve para cezası bulunmayacak

Şirket açıklamasında, yapılacak anlaşma kapsamında bankanın herhangi bir cezai suç kabulünde bulunmayacağı ve adli ya da idari para cezası ödemeyeceği ifade edildi. Sürecin devamında bağımsız bir uzman kuruluş tarafından hazırlanacak uyum raporunun ABD Hazine Bakanlığı’na bağlı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi’ne (OFAC) ve ABD Güney New York Bölge Başsavcılığı’na sunulacağı bildirildi.

Bu raporun teslim edilmesinin ardından Halkbank ile ABD Güney New York Bölge Başsavcılığı’nın birlikte mahkemeye başvurarak davanın düşürülmesini talep edeceği belirtildi. Mahkemenin onay vermesi halinde yaklaşık 9 yıldır devam eden ceza davası sürecinin sona ermesi bekleniyor.

OFAC süreci de kapatıldı

Açıklamada ayrıca OFAC’ın Halkbank ile ilgili yürüttüğü idari süreci herhangi bir ek yaptırım uygulamadan kapattığını bankaya bildirdiği ifade edildi.

Banka: Uluslararası erişim olumlu etkilenebilir

Bankadan yapılan değerlendirmede, söz konusu gelişmenin ardından yurt dışı finansman imkanlarının artması, muhabir banka ağının genişlemesi ve uluslararası piyasalara erişimin güçlenmesinin beklendiği belirtildi. Bu durumun bankanın mali yapısı üzerinde olumlu etkiler yaratabileceği ifade edildi.

Halkbank açıklamasında ayrıca bankanın faaliyetlerini ulusal ve uluslararası düzenlemelere uygun şekilde sürdürmeye devam edeceği ve Türkiye ekonomisine katkı sağlamayı sürdüreceği vurgulandı.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<