Şok! Yatırım Şirketi Hisselerini Geri Alıyor

Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. (GEDIK), 7 Kasım 2024 tarihinde Kamuyu Bilgilendirme Platformu’na (KAP) gönderdiği bildirimde, 07.11.2024 tarihli hisse geri alım işlemlerine ilişkin bilgi paylaştı.

Gedik
Google News

Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş., 31 Ocak 2024 tarihli yönetim kurulu kararına bağlı olarak başlattığı pay geri alım programı kapsamında, 7 Kasım 2024’te 7,14 – 7,16 TL fiyat aralığında ortalama 7,15 TL fiyattan 30.000 adet hisseyi geri aldığını duyurdu. Bu işlemlerle birlikte, şirketin geri alım programı çerçevesinde elinde bulundurduğu GEDIK hisselerinin miktarı 12.041.055 adede yükseldi.

 

Ayrıca, şirketin %98,0198 oranındaki bedelsiz sermaye artırımı sonrasında sahip olduğu GEDIK hisseleri 21.188.086 adede ulaştı. Bu miktar, şirket sermayesinin %2,12’sine denk gelmektedir.

Hisse Geri Alımı Nedir?

Kısaca, şirketin piyasada işlem gören hisse senetlerini piyasa değerinden satın alıp toplaması anlamına gelir. Hisse geri alımı sayesinde hisse sahibi yatırımcıların payları ve ileride alacakları temettü miktarları artmış olur. 

İşlemin ana amacı hisselerin mevcut değerini korumaktır. Hisse geri alımıyla birlikte yatırımcıların hisselere olan güveni korunur. 

Neden Hisse Geri Alımı Yapılır?

  • Hisse fiyatında yaşanan aşırı volatilite durumlarında yapılabilir.

  • Pay kontrolünü sağlamak için yapılabilir.

  • Hisselere olan güvenin tazelenmesi için yapılabilir.

  • Hissedarlara nakit desteği sağlamak amacıyla yapılabilir.

Hisse Geri Alım İşlemleri Nasıl Yapılır?

Sermaye Piyasası Kurulu’nun düzenlediği mevzuat bazında yapılır. Öncelikle kurumlar hissedarlara geri alım yapılacağının teklifini sunar. Ya direkt yatırımcıdan geri satın alınarak ya da aracı kurum aracılığıyla da hisse senetleri alınarak yapılabilir. Yatırımcıdan geri satın alınarak yapılması durumunda fiyatın uygun olması hissedarların kabul etme olanağını artırır. Aracı kurum aracılığı ile yapılması durumunda ise belirli limit bulunur.

Hisse geri alım programı kamuoyuna açıklanır ve şirket programı yürütmek için aracı bir firma veya broker tercih eder. Aracı firma sayesinde şirket açık piyasadan hisseleri alabilir.

Hisse geri alım programı kapsamında geri alınan hisseler şirketin hisse senedi rezervlerinde saklanabilir.

Hisse geri alım programında borç kullanımı veya nakit rezervleri gibi kaynakların bilinmesi programın finanse edilebilmesi için gereklidir.

Hisse Geri Alımının Avantajları Nelerdir?

  • Bir miktar hisse senedi şirket tarafından bir arada alınacağı için hissenin fiyatı artabilir.

  • Hisse başına kar ve fiyat kazanç oranları yükselebilir.

  • Şirketin piyasadaki hisse sayısının azalması hissenin değerini artırabilir.

  • Şirket, hisselerine sahip çıktığı düşüncesiyle yatırımcının güvenini artırabilir.

  • Yabancı yatırımcı veya şirket tarafından kontrol edilme riski azalabilir.

  • Nakit rezervlerin daha verimli değerlendirilmesini sağlayabilir.

Hisse Geri Alım Dezavantajları Nelerdir?

  • Hisselerin geri alımı sonrasında hisse değerinde düşüş olabilir. Bu durum da yatırımcıyı tedirgin edebilir.

  • Şirket hisse geri alım programı için borç içerisine girdiyse yeni yatırım yapma ve borçlar ödeyebilmesi zorlanabilir.

  • Fazla miktarda hisse geri alımı kredi derecesini olumsuz etkileyebilir.

  • Fazla miktarda hisse geri alımı durumunda yatırımcının kontrolü azalabilir.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<